1974 • Örebro

Markaspåret

Söndag 25 augusti 2013 20:09

Löpning - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Markaspåret the halvmarathon. Johan I´s uppfinning.
3 x 5 km + 2 x 2,4 km + 1,3 km.
Jag hade en naiv tanke på att klara 1,30. Blev riktigt stekt under tredje varvet, sista biten handlade om överlevnad, helt slut. Startade för snabbt för att orka, vilket jag inte gör.
20.47
21.03
21.50
10.53
11.22
6.02
21,1 km
Distans
1:31:57
Tid
4:21 min/km
Snitt
Asics 2170
Total distans: 
47:01:30
1461 km

Gilla passet

Gillas av Johan I

Kommentarer

Johan I - 26 augusti 2013
Jäklar vad grymt! Bra jobbat! Riktigt fin fart ju. Skall försöka mig på det snart igen men inte helt lätt att slå det där!
Mattias Gustafsson - 28 augusti 2013
Nja, skulle man lägga upp loppet lite annorlunda, starta långsammare, skulle det nog bli en trevligare upplevelse. Men om man vill komma under 1.30 måste man ju trycka på lite också.
Johan I - 28 augusti 2013
Öppningen var nog lite väl snabb, ja. Men så mycket tappade du ju inte.
Jag testade runt 4:20 min/km igår i Vena/Lillåspåret. Man kan inte direkt ligga och återhämta sig utan det måste vara lite driv och vid tuffare partier så blir det riktigt jobbigt eftersom att man tappar lite och måste ta igen det på de lättare partierna. Vid längre pass skulle det även ha behövts något att dricka och/eller energi att få i sig.

Hade du koll på km-tider också? I så fall, hur såg upplägget ut ungefär där? Tog du in eller tappade på vissa ställen? När var det jobbigast?

Du får testa 2x10 km i Vena/Lillåspåret (ev. +första km för 21 km), det är nog jobbigare än i Marka även om de båda är riktigt tuffa. Beror nog på vad man är bra på. Vena går segt uppför i nästan 5 km och sen lättare tillbaka med några mindre brantare kullar. Marka har ju sina lite större och brantare backar koncentrerade på ganska kort sträcka men som återkommer rätt ofta p.g.a. alla varv.
Mattias Gustafsson - 29 augusti 2013
Jag kollade på klockan vid 3 km, precis innan backen när jag var ute på 5 km slingan. Tror att det var typ:12.20 (första km gick på 4.20 så det var 2 km i 4 fart), varv 2: 12.30, varv 3:12:50. Men sista 2 är ju tuffa så där brukar man tappa lite även om man är pigg.

Får prova Vena nångång kanske. Är det bar skyltat så man hittar ute på Lillådelen? Känner mig inte så hemma där, men jag tror jag sprang där en gång förra året. Är Venaslingan 5 km?
Johan I - 29 augusti 2013
Okej, låter som att du var rätt pigg första tre varven då med hyfsat jämna tider första 3 i alla fall.

Skyltningen lämnar väl lite att önska men så svårt är det inte. Venaspåret är 3 km men du svänger av höger till Lillån efter ca 1,4-1,6 km, efter att man har börjat byta håll och springa tillbaka mot starten kan man säga. Det finns en skylt där man skall svänga. Sen skall man över en bilväg och sedan under en bilväg, efter det springer man höger (finns pil i marken) och då går det lite uppför på cykelväg men längs med skogen. Sen när man är uppe på "toppen" ungefär så kan man svänga in till vänster där spåret fortsätter. Sen är det bara att följa spåret men när det delar sig igen och finns en tydlig, men något blockerad av gräs, väg åt höger och en rakt fram, så är det åt höger man skall ta. Det är väl ungefär strax efter 3 km man gör det. Sen är 4+5 uppför mot Lillån och du vänder strax efter nedför och kommer tillbaka där du kunde sprungit rakt fram men sprang höger. Sen fortsätter du bara samma väg tillbaka till Venaspåret men inne i spåret igen svänger du höger för att slutföra spåret. Jag såg ingen 7 km skylt senast jag sprang men det sitter även några lappar med t.ex. "7000 m" på träd. De sitter inte exakt vid skyltarna så det är väl inte helt samma mätning. Annars bör du ha alla skyltar synliga och vända åt rätt håll, annars har du förmodligen tagit fel väg men det blir ju samma distans ändå. Det finns några fällor där man ev. kan få för sig att springa åt höger på vägen tillbaka efter vändningen vid 5 km men ta bara den största vägen så är det inga problem, gör inga suspekta svängar helt enkelt.

Vill du så kan vi säkert ta ett pass där tillsammans. Skall försöka köra en hel del i terräng kommande veckor, men det är lite fullt med lopp och gemensam träning nu i början av nästa vecka.
Mattias Gustafsson - 30 augusti 2013
Jag var i Vena/Lillåspåret igår, läste ditt meddelande idag först. Mindes att jag har sprungit där förut men det var ett tag sedan. Körde 10 km slingan men sprang rakt fram istället för höger som du beskrev. Misstänkte när jag kom till korsningen att jag tog fel, men det blir ju samma distans iaf. Men jag tyckte det gick ganska mycket nedför vid vändningen dock. Men det var ett jobbigt spår, jobbigare än förväntat. Rätt sega backar.
Johan I - 30 augusti 2013
Ja, blir väl samma höjdskillnader och längd men jag skulle nog säga att om du tagit höger hade det blivit segare eftersom att det går uppför i nästan 2 km. Men det är väl ungefär lika med skillnad på en liten brant kulle om man springer rakt.
Vad tycker du om detta spår jämfört med Karlslund och Marka (eller andra spår om du springer någon annanstans) då?

Själv tycker jag att det kandiderar för en topplacering i tuffaste spåren i Örebro. Har du sprungit i Sörbyspåret ovanför Sörbybacken någon gång? Det är bara ca 3 km men har väl nästan lika eller mer höjd än Markaspårets 5 km, samt en del stenar och rötter.
Mattias Gustafsson - 30 augusti 2013
Sörbyspåret har jag kört en del i. Som du skriver är det en del rötter och stenar och småjobbigt. Vet inte vilket som är jobbigast mellan Marka och Lillå. Marka har jag sprungit så mycket i så den slingan kan jag så bra, brantare backar men med några partier lättlöpt också, bra underlag hela vägen. Jobbigare underlag i Lillåspåret.
Johan I - 31 augusti 2013
Ja, åtminstone i en backe är det både brant och stenar så där är det inget vidare kul att springa nedför i Sörbyspåret, så det är problematiskt om man vill springa fort.

Marka vs. Vena/Lillån kan man ju se på olika sätt, antingen som helheten eller dela upp det i delar. Jämför man helheten på 10 km genomfört så är de väl rätt lika men tänker man i delar på 5 km så får man ju alla backar två gånger i Markaspåret medan första 5 km i Vena/Lillån ev. är jobbigare men sen får man en andra halva med 5 km hyfsat lätt löpt där man mycket väl kan ta in en minut. Betydligt svårare att hämta in tid på ett varv i Markaspåret. Sen beror det ju som tidigare sagt på vad man gillar för typ av backar. Som du skriver så har ju Marka mer branta backar och klarar man bara av dem så har man ju hyfsat lättlöpt. I Vena/Lillån är det mer en konstant ökande ansträngning till åtminstone 5 km.

För mig skulle jag nog säga att Vena/Lillån passar bättre. Har alltid svårt att få upp tempot i Markaspåret av någon anledning. Även när jag är hyfsat pigg så känns det som att jag måste ta i väldigt mycket för att nå under eller nära 4 tempo. I Karlslund eller Vena/Lillån kan jag åtminstone hitta partier där jag återhämtar mig och ganska lätt får upp farten.