Svealand

Notering - Tid, intensitet och belastning

Fredag 5 juli 2024 22:05

Notering - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Som jag nämnt tidigare håller jag på att experimentera lite med parametrarna enligt ovan, T (tid), I (intensitet) och B (tränings-Belastning). Som jag ser det är B = T * I, i stora drag iaf. Sen kan man mäta intensitet på olika sätt, t.ex. mha. puls, eller tempo, hastighet etc.

Jag tänkte försöka börja använda timmar som enhet för T. Sen använda ett slags indexvärde för intensitet, där I=1,0 representerar den intensitet jag har vid en timmes promenad på plan och jämn mark. För tillfället tror jag att tempot för mig där är ca. 10 min/km, eller 6 km/tim.

Jag skulle gissa att snittpulsen för det tempot ligger omkring 80 bpm. Således, om jag går en timme i för mig normal hastighet så motsvarar det B = 1. Vad ska man ha för enhet för B? Jag kan använda 'bp' (belastningspoäng) till att börja med.

Istället för att promenera 6 km på en timme, vilket ger 1 bp, skulle jag t.ex. kunna välja att springa 6 km på 30 min (5 min/km). Jag får då ett I-värde på 2,0 men T=0,5 så B blir fortfarande 1 (2,0*0,5=1) bp.

Förra veckan klarade jag av ca. 40 bp (Ca. 40 timmar promenad och cykling med intensitet ~1). Den här veckan kommer jag troligen att landa på ca. 30 bp. Jag skulle gissa att min nuvarande träningstolerans motsvarar någonstans mellan 30 och 40 bp/vecka. Jag kanske skulle kunna krama ur kroppen ytterligare något nästa vecka. Om jag kan hålla 5 timmar lågintensiv träning/dag (motsv. promenad) konstant över alla veckans dagar skulle det ge ca. 35 bp/vecka. Jag tror det kan vara realistiskt.

Det motsvarar i snitt en distans på ca. 13,5 km/dag till fots + 50 km/dag på cykel, om jag kör 2,5 timme promenad + 2,5 timme cykling (i promenadtempo, 20 km/tim) per dag. Per vecka blir det ca. 95 km promenad/löpning samt 350 km cykling.

Addendum: Någon har säkerligen kommit på något liknande system med att beräkna träningsbelastning. Upplys mig gärna om vilka alternativ som redan finns tillgängliga.

Gilla passet