1978 • Handen

Hem Skogås - håller mitt koncept utan Canovapass?

Fredag 4 september 2015 19:23

Löpning - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Lättare känsla med lättare skor :-)
9,5 km
Distans
50:03
Tid
5:16 min/km
Snitt

Gilla passet

Gillas av JB och Lennart

Kommentarer

JB - 4 september 2015
mäktigt med din mängd
Mance Ryder - 4 september 2015
Jo, jag "mängdar på" :-)
Det finns ju lite olika sätt att träna på och olika vägar att nå sina målsättningar.
När jag började springa för några år sedan så sprang jag mindre mängd men nästan varje pass var hårt. Det funkade bra egentligen och så lång tid tog det inte innan jag var nere på sub 40. Nästan exakt 1,5 års träning efter det konceptet och jag var nere på tider strax över 39 min.
Men sedan stannade utvecklingen av och för att förbättra mig var jag tvungen att träna hårdare. Och då blev jag skadad/övertränad bara.
Testade då inför den här säsongen att göra en helomvändning och springa mkt mängd i lugn fart. Och sedan ett hårt pass i veckan och inför loppen växla in med två hårda i veckan en kortare period.
Än så länge känns det som ett bra koncept, men det finns ett pass som jag egentligen saknar i träningen. Det är ett mellanlångt (15-20km) pass i ganska hög fart. Det finns en tränare som heter Canova som förespråkar den typen av pass (tränat världselit).
Jag har frågat Niklas lite just omkring det passet, men han menar att han själv inte springer ett sånt pass regelbundet. Han menar att den höga mängden i sig ger fartuthållighet. Jag provar att lita på Niklas. Springer man 2:31 på maran så vet man nog vad man pratar om :-)

Oj, ett långt svar och du ställde inte ens någon fråga ;-)
JB - 4 september 2015
bra och intressant svar. Jag skulle kopierat så mycket som möjligt at Niklas då han är sjukt snabbt på alla längder från kort till långt. Hojta gärna till om Niklas börjar blogga igen!
JB - 5 september 2015
ovan upplägg med mycket mängd är dessutom det de flesta rekommenderar så detta bör bli bra.
Mance Ryder - 5 september 2015
Jo, men det är ändå ganska individuellt hur man tar till sig träning. Men ändå inte....
Rent fysiologiskt så tror jag att vi människor är ganska lika och att det går att identifiera mer eller mindre effektiva träningsmodeller som gäller de flesta människor.
Men...det finns en mental dimension över det hela också som jag tror spelar stor roll.
Du kör ju ett intressant upplägg som fått ner dig på 35:xx tider. Helt fantastiskt bra och förklaringen är att du har en kropp och ett psyke som klarar din högintensiva träning.
Om t.ex. jag skulle ge mig på ditt upplägg så skulle jag inte orka ligga på din höga intensitetsnivå så många pass i veckan. Framförallt skulle kroppen säga ifrån. Om jag trots allt försökte så skulle jag automatiskt sänka intensiteten och då skulle träningseffekten bli mindre. Och antagligen "fastnar" jag på en nivå som är betydligt lägre jämfört med din. Just pga. att jag inte kan/orkar hålla samma intensitet.
Alternativet för mig blir då att tänka på ett annat sätt och träna färre hårda pass. Men då bygga upp mer mängd. Fast då behöver jag verkligen "ta i" på mina snabba pass för att få en utveckling. Annars blir ju allt någon slags mellanmjölksnivå som ger en sämre utveckling (trots då en hög mängd). Sedan så kommer jag nog aldrig nå en nivå på 35:xx tider med en massa mängd och få hårda kvalitetspass. Utan där måste jag bygga upp mer styrka i kroppen så att jag orkar ligga på minst 2st hårda pass/v och ibland varva in med 3st. Men där är jag ännu inte. Men så småningom så ;-)

Nu tog jag ju bara oss som exempel och jag tror att varken du eller jag tränar helt optimalt. Kanske är det något mellanting med hög mängd och hög kvalitet.
Niklas tränar 2st kvalitetspass/v, 1 st snabbdistans (6-8km i halvmarafart) och 1st hårt intervallpass (10x1000m). 1st långpass och resten distanspass med både långpass och distans i långsam fart. Dessutom kör han styrketräning (explosivitet och benstyrka) minst 1ggr/v.
Jag tror att mängden km i en vanlig Niklasvecka är mellan 120-150km.
Fast då ska man komma ihåg att hans specialdistans är maraton. För t.ex en 10km-satsning så tror jag att 3st hårdare kvalitetspass/v ger och då mindre mängd.

Niklas upplägg är nog närmare ett mer optimalt för alla, men min kropp pallar inte det. Därför får jag kompromissa.

Ja, du fick igång en massa "träningstankar" hos mig, helt klart.
JB - 5 september 2015
alt är kompromisser speciellt när man har småbarn;)Man har ju olika mål och tid att träna för dessa.
Mance Ryder - 5 september 2015
Så sant!