Löpning Kost & Näring 35 inlägg 4802 visningar

Hur går LCHF ihop viktminskningstekniskt???

1962 • Torslanda
#1
8 mars 2010 - 23:10
Gilla
Man har ju läst om Annika Dahlmans (fettdoktorn) konstiga uttalanden om att hon har gått ned i vikt dramatiskt, samtidigt som hennes ekvation mellan intag och förbrukning av kalorier är att hon skulle behöva träna mer än de elitidrottsmän som tränar mest av alla.
Läste att i proteiner och kolhydrater så finns det 4 kalorier per gram, medans i fett så finns det 9 kalorier per gram.
Känns som det är helt fel metod om man ser det rent logiskt...

Finns det någon annan sanning???
< < < 1 2 > > >
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
8 mars 2010 kl 23:13
Gilla
läs Skaldemans bok!
1962 • Torslanda
#3
8 mars 2010 kl 23:27
Gilla
Ok, väger du 140 kg och slutar med socker så är det ju ingen Einstein som behövs för att räkna ut att du går ned i vikt. Men det handlar ju inte om dem egentligen. Så stora viktändringar sker ju med ändrade vanor. Oavsett metod tror jag...
Valter Johansson
1962 • Umeå
#4
9 mars 2010 kl 10:28
Gilla
Jag har aldrig läst någonting av/om Annika Dahlgren så jag vet inget om hennes uttalanden.

Grunden i GI är ju att "snabba" kolhydratkällor leder till ökad insulinbehov som i sin tur leder till lägre blodsockernivå som ger ökad hungerkänsla, sötsug etc.
För att minska sötsuget söker man "långsamma kolhydrater" som ger en stabilare blodsockernivå.
LCHF går ju ett steg längre genom att mer eller mindre ta bort kolhydrater. Fett och proteiner mättar ju bättre än kolhydrater och därmed äter många mindre när de har en LCHF-kost.

När det gäller överviktiga människor som vill gå ner i vikt gäller ju, som du säger, att bryta sina dåliga vanor oavsett metod.
jag tror att de flesta behöver välja en kost och/eller motionsätt som de kan bibehålla i princip livet ut på ett lättsamt sätt utan att känna att de egentligen försakar något.
Alltför många vill gå ner alltför mycket på alltför kort tid vilket oftast bara leder till försämrad energiomsättning.
Lena M
1961 • Norrtälje
#5
9 mars 2010 kl 21:36
Gilla
Nu var ju dr Dahlman ingen tjocksmock från början heller, direkt, vad jag läst.
Stefan Johansson
1975 • Göteborg
#6
9 mars 2010 kl 21:58
Gilla
Jag vet ju inte generellt men eftersom jag provat LCHF så vet jag att man blir mer mätt av fett och proteiner än kolhydrater så därför äter man mindre rent mängdmässigt.
1962 • Torslanda
#7
10 mars 2010 kl 07:10
Gilla
Jo men du skall ju äta mindre än hälften för att du skall kvitta ut kaloriintaget...
I alla fall fett mot kolhydrater.

Fettdoktorn skor ju sig på denna "diet" och har farit ut med ett antal oetiska uttalande så hennes trovärdighet är väl lika med noll.

Valter:
Att ligga på en för låg nivå är väl inte att rekommendera heller.Man har ju alltid hört om blodsockerfall som inte är så bra heller.

Valter Johansson
1962 • Umeå
#8
10 mars 2010 kl 10:31
Gilla
När vi äter stora mängder snabba kolhydrater som finns tex i godis och vetebröd ökar mängden socker (glukos) i blodet. Hos en människa som inte har diabetes utsöndras då insulin vilket leder till att blodsockernivån relativt snabbt sänks. Det är detta som betecknas som blodsockerfall och leder bla till att vi känner behov av att äta något sött igen. Detta leder då lätt till återkommande blodsockersvängningar
Att hålla en jämn blodsockernivå verkar vara bästa sättet att må bra.

Själv har jag ett GI-tänkande när jag äter och har delvis bytt ut, eller minskat mängden pasta och ris, mot grönsaker. Jag äter mindre bröd och väljer då rågbröd. Efter att jag tränat hårdare kan jag däremot äta mer pasta för att fylla på kroppens behov av glukos.

Om man kör strikt LCHF går det inte att behålla glukoset som hjärnan normalt behöver men kroppen löser det genom att producera något som kallas för keton. Jag vet inte hur nyttigt det är och det finns väl olika teorier om det men det verkar ju fungera bra för många.
1962 • Torslanda
#9
10 mars 2010 kl 10:42
Gilla
Tror oxå det är det ideala att hålla en jämn nivå med balanserad kost.

Kör oxå med rotgrönsaker istället för pasta och ris.

Har alltid haft ett väldigt lågt sockerbehov och känner mig nästan bakis efter en sockerchock, typ återhämtningsdryck eller liknande...

Vill dock gå ned 8 kg för att seom det påverkar löpningen. kör ung 1500 kcal per dag och tränar hårt. 5-7 pass i veckan. kilona rasar men det är jobbigt som skam att träna.
Får se om det håller sig när man går över på en normal kost igen.
1983 • Halmstad
#10
10 mars 2010 kl 10:42
Gilla
Tänk bara på att inte alltid förknippa vikt med hälsa. Bara för att man går ned i vikt av något behöver det inte vara hälsosamt. En rejäl magsjuka är en dunderkur om man vill gå ned i vikt snabbt.

Hur ser blodkärlen ut efter 25-30 år av LCHF? Går det att börja äta kolhydrater igen om man hållit på länge och hur reagerar då insulinproduktionen?

Själv tror jag på en blandad kost där man håller nere konsumtionen av rött kött och tillsatser.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#11
10 mars 2010 kl 12:20
Gilla
Du har alldeles rätt Daniel! Det är för mycket diskussion om viktnedgång och för lite diskussion om nyttig mat resp onyttig mat, halvfabrikat, tillsatser etc.

Nu har ju alltför många, jag inräknat, för lite kunskaper om livsmedelslurendrejeriet. Vi vet att det det förekommer i stora proportioner men vi låter oss luras. Jag väljer många ggr billigare råvaror trots att det oftare innebär sämre produkter. Bl.a därför att jag inte vet hur mycket bättre det dyrare alternativet är. Dessutom känns det som om ens kropp redan är förstörd av allting sedan tidigare så varför börja bry sig nu.
Naturligtvis borde jag, liksom alla andra, tänka annorlunda men det är väl lite bekvämt att följa med strömmen.


1974 • Göteborg
#12
10 mars 2010 kl 12:26
Gilla
Boken "Äkta vara" är bra om man vill spä på sin paranoia mot livsmedelsindustrin.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
10 mars 2010 kl 12:31
Gilla
1960 • Skåne
#14
10 mars 2010 kl 13:41
Gilla
@Robert Roman - 1500 kcal och hård träning brukar inte gå ihop så bra (jo, om du är en kvinna och väger 35 kilo). De flesta, och även jag, skulle inte rek. mer än 500 kcal under behovet för viktbalans om man tränar på.

För lite mat - för lite energi och näringsämnen. Och det slår väldigt ofta hårt åt de som försöker träna lika hårt som vid normalt ätande. Förutom trötthet, utmattning och annat i den vägen så är risken stor att de veckorna efter avslutad viktnedgång kommer att överkompensera (sug, belöningssystem för att du varit duktig, behov) och går upp i vikt igen. Därför är det oftast bättre att köra en lugnare väg med ett mindre underskott på ungefär 500 kcal och orka bättre.

Nu vet jag inte din viktbalans är med din kost. Men om du är nånstans som jag, vi är i samma åldersgrupp, jag ligger kring 76-77 kilo, 180 cm och vet sedan tidigare att jag behöver ungefär 2800 kcal/dygn för att vara i viktbalans, utan träning. Jag tränar inte så värst många timmar i veckan, men nånstans kring 5h i veckan blir det. Och tror, för nu är det troende för det var ett tag sedan jag sist gjorde en seriös koll med vägning och allt på allt jag åt, att jag ligger runt 3300 kcal/dygn idag, och är ganska viktstabil - även om det i det stora går lite söderut. Men det är en säsongsvariation jag brukar ha, ner på våren och upp på hösten.

Om jag skulle gå ner från 3300 till 1500 kcal/dygn så skulle jag springa in i väggen väldigt snart. Det hade blivit väldigt jobbigt. Förvisso hade kilona rasat, men knappast av träningen utan pga kaloriunderskottet. Jag provade för skojs skull en egenkomponerad specialdiet 18 dygn för ett par år sedan. Den var extremt lågkolhydrat, ca 2100 kcal/dygn och jag försökte träna på i vanlig takt. Jag var ofta utmattad, och vänner tyckte jag såg fan ut. Jag gick ner 5,5 kilo på dagsvikten, från 79 till 73,5. Det var som sagt ganska hårt, men det gick.

Detta med lågkolhydratkost av olika slag/inriktningar så skulle jag rekommendera Staffan Lindebergs böcker eller besök på hans hemsida; http://www.staffanlindeberg.com/Svenska.html
Det handlar om paleo, stenålders, jägar, ursprungskost. Vad man nu vill kalla det för.

När det gäller Annika Dahlqvist, och inte Dahlman, så är det väl bäst att läsa hennes egna skriverier. Hennes kost bygger på något hon plockat upp från den svenska sjukvården. Hennes dotter som gick nån sjukvårdsutbildning för något år sedan testade en lågkolhydratdiet och Annika följde efter och gick ner i vikt. Jag kommer inte ihåg vilken diet det var, troligen något GI liknande som Montignac eller kanske rent av Atkinsdieten. Skaldeman som en annan nämner har nog lånat från Atkinsdieten (även om han i det närmaste förtalar Atkins i sin första bok) - och har troligen tagit till sig ett grundupplägg ifrån The Bear (Owsley Stanley, känd LSD guru) som i sin tur var inspirerad av Dr. Richard Macarness (Eat fat and grow slim, 1958) och antropologen Vilhjalmur Stefansson som levde bland eskimåer några decennier tidigare.

När det gäller LCHF rörelsen i Sverige så är det ett antal kända bloggande lågkolhydratförespråkare som tagit avstånd ifrån den här fanatiska knäpprörelsen den blivit. Det positiva med att de skaffat sig en egen akronym är att det är lättare för en annan att se ifall nån är seriös eller inte när det gäller lågkolhydrat och paleo-stenåldersinriktning. Står det LCHF, då vet jag med stor sannolikhet att det är en kostreligiöst och fanatisk nisse/nissa bakom det hela.
1962 • Torslanda
#15
10 mars 2010 kl 13:42
Gilla
Jag försöker handla ekologiskt av det som finns på ICA.
Det är ju så himla svårt att veta vad skillnaden är dock... Man ser ju inte näringsvärdena på produkten.
Dock så ser man att man inte kan ha frukt och grönsaker liggande i varken kyl eller rumstemperatur när de är ekologiska. Blir dåliga ganska snabbt, så mitt vinkylskåp har blivit grönsaks och frukt kyl.
Ser trevligt ut...
Daniel,
Jag tror nog att vikt och hälsa stämmer in till 95% i alla fall. Äter man sunt och förhåller sig väl till motion så har man nog en ganska balanserad vikt.

sedan finns det ju avarter som bullami och så och givetvis så är ju det motsatsen, och skapar många sjukdomar i sig.

Blir så irriterad bara på dessa sektliknande kostdebattörer som fettdoktorn.
Är som religion oh man får inte kritisera dem, då är man en otrogen och skall bestraffas.
Tror att det är viktigt att lyfta fram de positiva delarna med olika typer av dieter, men också upplysa om riskerna...
1983 • Halmstad
#16
11 mars 2010 kl 14:29
Gilla
Visst har man sin idealvikt om man äter sunt. Självklart. Det jag menade var att bara för att man går ned i vikt av en viss kost behöver den inte vara nyttig.

Jag undrar lite hur många som skulle ge sina barn LHCF-kost från att de är riktigt små och fortsätta med detta?
1974 • Göteborg
#17
11 mars 2010 kl 14:46
Gilla
Innuiter?
Linda
1973 • Malmö
#18
11 mars 2010 kl 14:49 Redigerad 11 mars 2010 kl 15:03
Gilla
Jag har levt enligt LCHF i ett halvår fram tills nyligen då jag var tvungen att ändra i mitt ätande av skäl jag kommer förklara nedan.

Jag körde strikt LCHF och låg på 5E% när det gällde kolhydrater. Inga problem att hålla dieten då som ovan nämnt man håller sig mätt länge pga av allt fett man får i sig samt att man slipper blodsockerfall. När jag däremot började lägga in träning i mitt schema började jag successivt må allt sämre på den dieten. Precis i början gick det bra sedan började jag få kramp i musklerna när jag joggade, frossa på dagen och kallsvettningar på natten och gick dessutom upp lite i vikt trots intaget var detsamma.
Först trodde jag det var vanlig träningsvärk men sedan kändes det inte "normalt". Trodde nästintill jag hamnat i klimakteriet (skojar inte) men fick rådet att tillföra mer kolhydrater till min mat och är efter en veckas ätande med 30E% kolhydrater nu piggare, mår bättre och lider inte av nämnda problem längre!
Jag rekommenderar dock LCHF fortfarande OM man inte tränar och som en bra start då man "rensar ut" sockret ur kroppen.

Att jag sedan står helt still i vikt trots jag landar på en slutnota av 900-1600kcal totalt / dag (lägsta siffran ifall jag tränat), och fortfarande har 10 kg att behöva gå ner till mina 177cm, är en annan diskussion som frustrerar mig oerhört. Är så irriterad på att alltid höra att det bara är att ligga på 500kcal under dagsbehovet så går man stadigt ner. Det är något som min kropp i alla fall inte förstått. Jag för viktdagbok och är nästintill manisk att föra in mitt ätande där så det handlar inte om någon miss i protokollet eller förnekelse. Känner att jag inte kan äta mindre än vad jag gör ifall jag ska orka jobba så pass mycket som jag gör samt träna så jag hoppas det bara handlar om att ge det tid och att få kroppen att förstå att denna gång inte är en av mina tidigare svältdieter utan ett långt och "evigt" projekt :)
1962 • Torslanda
#19
11 mars 2010 kl 14:49
Gilla
@badgear
testar lite nu för att se om jag kan gå ned. Vägde 92 kg och nu tagit 4 snabba kilo.Är 184 lång och vill ned till under 85 för att se om jag kan hålla mig där.
Har kört rätt hård träning 5 dagar i veckan sedan årskiftet och viktmässigt så hände det inget. Sedan på en vecka så vips 3 kg med en "mager" kost,
Träningen är ju väldigt jobbig nu men jag hörde att det är väldigt mycket jobbigare att bränna fett än glukos.
Planen är att komma ned i vikt. Köra ned kroppen ordentligt. Börja äta en "normal" kost men se vad som påverkar mig mest.
Jack Nicklaus (känd golfspelare) var plufsig. Skaffade sig en näringsfysiolog och testade fram vad som påverkade hans vikt. Vissa produkter gjorde att hans vikt skenade. Tror att det var glass och melon, eller något, medans andra inte påverkade. Då var det ung samma kalori innehåll.
Kan ju vara så att vissa produkter inte är kompatibla med ens kropp.
Å andra sidan så såg jag Jamie Oliver´s "fettprogram" för något år sedan och de mätte fettprocenten på inälvorna. den som var smalast hade över 50 % fett i levern. Detta är ju oxå en viktig faktor som är svår att veta.
hans sa just de olkaggarna som en del har och om de är stenhårda. Då har du väldigt mycket fett i inälvorna...
Linda
1973 • Malmö
#20
11 mars 2010 kl 14:55
Gilla
Robert: Intressant det du skrev om att kroppen reagerar olika beroende på produkt. Kanske det är så som är fallet och det jag ska granska i min viktdagbok istället för att stirra blind på totala antalet kalorier och kolhydrater.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.