Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 9554 visningar

Ont i framfoten

Ta bort profil
1968 • särö
#1
6 februari 2010 - 16:15
Gilla
När jag springer längre än 10 km får jag ont i framfoten (under trampdynan så att säga). Jag har skaffat inlägg till skorna, vilket gjorde att jag kunde springa ytterligare några km utan att få ont. Någon som känner igen detta och vet vad göra?
1971 • Nykvarn
#2
6 februari 2010 kl 17:18
Gilla
Springer du i gamla skor eller tunna skor med lite dämpning? Jag kan ibland känna en värmeliknande känsla på långpassen om jag använder tunna mindre väldämpade skor. Det blir liksom varmt under trampdynan...men det gör inte ont, mer än känsla av att fotisättningarna känns extra mycket i trampdynorna.

Lena
1966 • piteå
#3
6 februari 2010 kl 20:53
Gilla
Vilka skor springer du i ? Ta ut innersulan och känn om det är en upphöjning fram i skon. Jag fick själv ont i trampdynorna av nike triax, som hade en pelottliknade upphöjning, men på fel ställe.
Bytte skor, skaffade ilägg och fick hjälp med att sätta in pelotter , som avlastar trampdynan och tålederna. Det funkade för mig.
1965 • Linköping
#4
6 februari 2010 kl 23:33
Gilla
Håller med Lena, skaffa pelotter. Det hjälpte mig när jag hade samma problem. Sedan kan jag rekommendera att smörja fötterna regelbundet och hålla efter förhårdnader. Jag har fått ont av detta oxå, och om man har kollapsat främre fotvalv (vilket du verkar ha och det är det pelotten motverkar) så kan man få en liten extra trampdyna i mitten i form av en förhårdnad som kan skapa smärta om man nöter länge. Observera att detta är en amatördiagnos. Om du har svåra problem så bör du söka hjälp hos ortoped så det blir ordentligt åtgärdat.
Lycka till!
Ta bort profil
1968 • särö
#5
7 februari 2010 kl 10:37
Gilla
Tack för tipsen! Jag har nya skor, utprovade på Löp- och skokliniken, så de är bra och inläggen har pelotter. Per, din amatördiagnos låter inte helt osannolik. Ska försöka åtgärda förhårdnaderna på trampdynorna.
1966 • Karlstad
#6
7 februari 2010 kl 15:57 Redigerad 7 februari 2010 kl 19:54
Gilla
Jag har haft liknande besvär som även strålat ut i en tå. Har fått hjälp att tejpa tån, men viktigaste åtgärden tror jag var att jag började knyta skorna ordentligt igen. Ska också rulla fötterna hårt över ett kvastskaft eller liknande som massage under fötterna. Har haft några skademånader med sporadisk löpning och kortare pass, och det har medfört ett slarv med knytandet. "Ska ju bara ta en kort tur.."
Troligen har foten halkat omkring i skon plus att man troligen kniper omedvetet med tårna. Det blev bättre per omgående med ordentligt knutna skor, tejp o "fotrullning".
Ännu en amatördiagnos.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
8 februari 2010 kl 10:32 Redigerad 8 februari 2010 kl 10:37
Gilla
Det låter ev. som en antydan till "Mortons Neurom", prova att googla på det.
Edit: Kalla även Mortons sjukdom / Mortons metatarsalgi / Mortons neurinom.

Det är en nerv i framfoten som kommer i kläm. Med tiden kan nerven förtjockas och problem förvärras.

Jag har känt som Peter H, fast tvärtom.
Om jag har för smala skor så kan jag få ont direkt, så om jag fått känningar i mina vanliga skor som normalt funkar så har jag testat att inte knyta dem så hårt, då har det känts bättre.

Mina problem har varit mer frekventa sedan jag gick över till framfotslöpning i november 2009. Jag landar på främre trampdynan som redan innan min nya teknik då och då gjorde ont, främst beroende på vilka skor jag hade på mig.
Men nu landar jag på det irriterade området och efter några kilometer kan det ibland göra ganska ont. Trist när man känner att tekniken annars är skonsam mot bl.a. knän.

Vissa förordar pelott, jag har inte testat.

Andra (förespråkare av tunna eller inga skor) tycker inte att man skall skaffa inlägg av något slag utan istället försöka lära foten att klara belastningen själv, så som det är tänkt att den skall göra på det naturliga sättet.
All konstgjord dämpning i form av sulor/inlägg och skor som "korrigerar" saker och ting är ett steg bort från det naturliga sättet att springa och bidrar till att foten försvagas.

Olika åsikter alltså, det är svårt att veta ven man skall lyssna på.

Helt klart är i alla fall att det är svårt att springa om man har ont, så om en pelott tillfälligt kan få bort smärtan så är det ju lockande även om man kanske hellre skulle föredra att springa utan om man kan.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#8
8 februari 2010 kl 13:24
Gilla
Jag hade antagligen problem med Mortons när jag började träna lite mer frekvent. Det dök upp när jag ökade träningsvolymen och, inte minst, när jag skaffade nya skor. Jag skaffade då pelott vilket jag upplevde hjälpte åtminstone till en början. Det är dock viktigt att man placerar pelotten helt rätt och sådär. Jag fick i alla fall problem med en stressfraktur i mellanbenet i foten vilket jag kopplar till pelotten. Nu är jag i varje fall symptonfri utan pelott. Jag föreslår därför att man först och främst drar ner på träningen, undersöker skor eller andra eventuella problemkällor och springer när man man är symptomfri. Då ökar man försiktigt steg för steg och gärna på mjuka underlag som stigar.

Om problemet återkommer efter att man vilat ut skadan fastän man är försiktig med träningen och vet att man har bra (och insprugna) skor så är det läge att skaffa en pelott eller andre hjälpmedel - men då bör man gå till någon som kan fötter och skaffa en ett formgjutet inlägg.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#9
15 februari 2010 kl 01:43
Gilla
Det är Morthons neurom du har. Jag har opererat det många ggr i mitt förra yrke. Det går att en tid avlasta det med inlägg, men bäst är att operera bort skiten. Det är outhärdligt och kommer bara bli värre, trots pelotter. Kontakta en ortoped snarast för väntetiden är lång för op. Du måste dessutom genom vårdcentralen få remiss till belastningsrtg av fötterna för att utesluta stressfraktur. Operationen är mkt enkel och du behöver ej vara sjukskriven. Jag står själv på väntelista för op vä sida.
Mvh Nathalie
1966 • Karlstad
#10
15 februari 2010 kl 09:00
Gilla
Nathalie:
Beskriv gärna vad det är man gör vid ingreppet och varför.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#11
15 februari 2010 kl 12:27 Redigerad 15 februari 2010 kl 12:30
Gilla
Hej Peter,

Man kan operera på två sätt, plantart eller dorsalt. Själv föredrar jag dorsalt (dvs från ovandsidan av foten) då jag vet hur mkt krux det kan bli att gå plantart (genom fotsulan). Var noga med att kolla vilken teknik ortopeden lärt sig. Du kommer säkert höra mängder med "fördelar" att gå plantart men jag yrkar ändå å det bestämdaste på dorsal incision, då man ska stå på foten ganska snart och det lätt bildas hårdhet och en klump plantart som kan bli mkt irriterande och problematiskt för en löpare.

Du får en spinal (ryggbedövning) eller narkos. Man kan göra det i iv-regionalbedövning (en sorts lokalbedövning) men när det gäller fötterna tycker jag att du SKA du kräva spinal/sövning. Du har rätt till det så bli inte övertalad till annat. Incisionen är ca 2cm och genom hålet plockar men ut den nervknuta som bildats. Du kommer få ett känselbortfall som kan sprida sig till dig 2-4 (pektå till ringtå), men det är piece of cake. Hellre lite känselfall än denna djävulska smärta som ett riktigt Morthon bidrar till.

Man opererar detta ofta då det sällan går över. Man kan skjuta upp operationen genom att använda utgjutna pelotter (jag har det sedan 3 år) men i slutändan måste man operera det ändå för det läker aldrig. I synnerhet om man vill hålla på med sport som löpning/dans/cykel osv.

Du måste få remiss från Vårdcentral till en ortopedspecialist. Gå snarast, väntetiderna är långa. Glöm då heller ej remiss till rtg av fötterna: dvs belastningsröntgen. Den skrivs på samma gång och du kan ofta åka och ta den bilden samma dag du får remissen.

Ps! Skaffa pelotter under tiden. Jag har ALLTID dem på oavsett om jag löptränar, cyklar eller tränar streetdance. De är en stor temporär hjälp.

Mvh och lycka till, Nathalie
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.