Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 14780 visningar

Ont under framfoten

Hakka
1982 • Luleå
#1
20 juni 2013 - 13:51
Gilla
Hej,

Jag är ganska ny i löpningen, har kört korta perioder förut men nu känner jag att jag verkligen har kommit igång och att detta kan vara något långsiktigt. Har väl en grundfysik som är något bättre än medel skulle jag tro trots att jag bara tränar i perioder.

Springer 3 gånger i veckan senaste 12 veckorna
50-60 minuter per pass
Bara terränglöpning, stigar i skogen
Lugnt tempo, brukar ligga på 6.30-7.00 minuter per km
Sko http://www.merrell.com/SE/sv-SE/Product.mvc.aspx/30256M/72812/Mens/Mix-Master-2

Skon är ju inte riktigt barefoot men mindre dämpning än traditionella skor.

Senaste 3 passen har jag känt svag smärta i höger framfot i början av passen. Det har gått över men i förrgår sprang jag för första gången på vanlig grusväg i brist på skog. 50-60 minuter och pga snabbare underlag blev det en mil och 5.40 per km. Igår började det göra ont mellan tåbenen och mellanfotsbenen som jag uppfattar det på denna bild: http://home.swipnet.se/gymnastik/images/projekt/skellett.jpg

Tänkte damma av min mountainbike idag så jag håller igång men vad mer kan jag göra förutom att pausa löpningen? Och hur länge måste jag vila? Kan jag löpa fast bara lugnare?
lars-åke lundahl
1963 • storlien
#2
20 juni 2013 kl 14:01
Gilla
hej!
jag har samma problem men fick en iläggs sula å det funkar bra.kostar ca 60 spänn
Per Schneckener
Tyresö
#3
20 juni 2013 kl 14:27
Gilla
Hej,
med tanke på att du är ny i löpningen och därmed utsätter kroppen för en ny och tuffare belastning rekommenderar jag att du träffar en fotspecialist på Runners Store (Vasagatan). Symptomen du beskrvier kan bero på att du behöver ett inlägg i skon som avlastar! Risken om du inte gör ngt är att det leder till skada. Det är bra att du cyklar istället så håller du flåset igång! Och förstås jag rek inte skor med dålig dämpning om du är ny i löpningen - tvärtom är bättre!
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
20 juni 2013 kl 15:33
Gilla
Hade det varit min fot hade jag avvaktat med löpningen några dagar (gärna lite mtb eller annan träning istället), sedan testat igen och först därefter sökt vård om problemet kvarstår.

Det är säkert inget fel att titta på inlägg, men om det visar sig helt fel kanske DET istället leder till skada. Du skriver visserligen inte hur länge du haft problemet (mer än i antal pass), men en kortvarig krämpa behöver ju inte vara värre än att kroppen säger till dig att ta det lite lugnt. Men när jag föreslår avvakta menar jag inte ignorera, träna inte på som om ingenting har hänt för då kan det säkert förvärra.

Obs! Jag är ingen läkare eller sjukgymnast, jag säger bara hur jag hade resonerat.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#5
20 juni 2013 kl 15:41
Gilla
Det är mycket som rör sig i fötterna när man börjar springa lite mer, inget konstigt med det musklerna där blir ju större precis som alla andra muskler man tränar.
Hade något liknande för ett par år sedan när jag ökade löpmängden, kändes mellan och i början av passen men gick över när jag blev varm. Tog det lite lugnare ett tag, men sprang ändå, och efter ett par månader så var det helt borta och har inte kommit tillbaka.
Kanske dumt att inte kolla upp det men som sagt inget konstigt i sig.
Lite trist med iläggssulor om man vill springa med tunnare skor.
Hakka
1982 • Luleå
#6
20 juni 2013 kl 18:11
Gilla
Jag har ett par skor med mer dämpning men jag halkade och trampade mer snett med mina gamla skor än med de nya då jag känner marken bättre. Eftersom jag bara springer på stigar så är ju underlaget mjukare så jag tänkte att mellantunna skor skulle fungera.

Jag tror inte att jag ska kolla upp det ännu, gör inte så värst ont men det är bra att stämma av med er här. Om det blir värre eller inte går över ska jag definitivt kolla upp det.

Var ute med mountainbiken nyss, stök å bök och gick ännu långsammare än löpning..

1966 • Holmsund
#7
20 juni 2013 kl 23:25
Gilla
Främre trampdynan kan ha kolapsat finns fler trådar om ämnet om det är så köp en liten kudde(pelott) som limmas på sulan så är saken o smärtan ur vägen kör förövrigt men kuddar i båda skorna fungerar utmärkt
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#8
22 juni 2013 kl 10:35
Gilla
Kollapsat framfot - naturligtvis inlägg med framfotspelott - men absolut lika viktigt att du får stöd för det "stora fotvalvet" då detta valv även påverkar valvet i framfoten - således se till att du har ett inlägg med en rejäl "bula" under det "stora valvet" Själv har jag för närvarande dessa sulor (Sulan är för högt valv - själv har jag "normala" valv) http://www.xxl.se/Root/Skor/Skotillbeh%C3%B6r/Sulor/AFS-Soles/p/1059287_3_Style
Det kan kännas som väldigt ovant i början att springa med en "kudde" under foten och man kan få skavsår - Så Börja med att promenera i dem först .
Kan vara också Mortons neurom som är en effekt av en kollapsat framfotsvalv - lösning - inlägg med pelott - samt tejpar (idrottstejp) ihop "långtån" med "pektån" för att öka mellanrummet mellan "långtån" och "ringfingertån" - detta ger nerven lite mer utrymme - ger dessutom en omedelbar smärtlindring.
Hakka
1982 • Luleå
#9
24 juni 2013 kl 08:11
Gilla
Kollapsad låter illa, är det så vanligt att man inte behöver få det undersökt?

Nu efter fyra dagars vila gör det inte längre ont. Tänkte testa löpa imorgon igen. Om det nu är kollapsad framfot, kan jag dra på mig allvarliga skador om jag fortsätter utan inlägg?

Vill ju så gärna ha kvar känslan och mina skor är ju ändå mycket mer dämpade än t.ex. five fingers.
Per Schneckener
Tyresö
#10
24 juni 2013 kl 11:23
1 Gilla
Tror inte på ngn kollaps! Men se till att du kollar på en löparbutik typ Runners Store eller Löplabbet! Better safe than sorry! Synd om du drar på dig skada för att du inte skaffar ett enkelt inlägg eller skor som pasar ditt löpsteg!
1966 • Holmsund
#11
24 juni 2013 kl 11:42
1 Gilla
Kolapsad framfot inga problem har sprungit ett antal hundra mil o maror fixa bara rätt storlek på kudden så är det fixat:)
Hakka
1982 • Luleå
#12
27 juni 2013 kl 12:51
Gilla
Jag testade springa i förrgår igen. Det gjorde inte ont men igår kändes det svagt igen så jag åkte in och köpte inlägg. Ska testa de idag, men bör man ta det lugnt för att vänja sig eller är det bara att köra på som vanligt?
Hakka
1982 • Luleå
#13
27 juni 2013 kl 19:44
Gilla
Sprang första rundan med pelotterna nu. Ingen rolig upplevelse.

Dels gjorde det ont mer eller mindre hela, under framfoten. Det går förhoppningsvis över efter några gånger?

Men känslan i skogen var mkt sämre, höll på att vrida foten mer än vanligt och hade mkt sämre kontroll överlag. Finns det en chans att man kan springa med inlägg en period och sedan klara sig utan? Eller är man fast med de sedan?
Hakka
1982 • Luleå
#14
27 juni 2013 kl 21:33
Gilla
Ont under hålfoten ska det stå ovan, inte fram.
1966 • Holmsund
#15
27 juni 2013 kl 22:25
Gilla
Hoppas du har placerat den på rätt ställe inte för långt fram den ska placeras alldeles bakom framfotsdynan inte under
1962 • Arvika
#16
27 juni 2013 kl 22:34
Gilla
Jag har under några år haft ont i foten, beroende på nedsjunket fotvalv... något som ofta kommer med åren, själv lite drygt 50. Du är drygt 30 och jag skulle se det unikt om du i din ålder har ett nedsjunket fotvalv. Troligtvis överansträngning beroende på att du kan ha ökat träningen för snabbt. Detta är särskilt viktigt när man har tunna sulor. Träna upp foten succesivt genom att använda dina tunna skor så kommer du att stärka musklerna i foten :)
Johan S
1977 • Gävle
#17
27 juni 2013 kl 23:45
Gilla
Hade liknande besvär för några år sen då jag ökade träningen för mycket. Fick vila och trappa ner rejält ett par månader. Gick istället. Sen började jag om med gång/jogg och ökade inte med mer än 5-10% /vecka i tid (följde jogg.se program). Samt såg över teknik (t.ex. POSE). Har gått mycket bra sen dess. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.