Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 5900 visningar

Cortisonbehandling vid löparknä - hur länge ska det smärta?

Dag Hellström
1961 • Sollentuna
#1
19 november 2009 - 21:36
Gilla
Nu är det två dagar sen jag fick en cortisonspruta i mitt löparknä. Smärtan har bara växt och växt sen dess. Just nu känns knät helt otroligt skört och ömt.

För vissa går smärtan bort direkt vid cortisonbehandling - för andra (tex mig) så gör det rejält ont. Men hur länge ska det pågå? Någon annan som har liknande erfarenhet?

Vad är skälet att värken växer - cortison ska ju vara inflammationsdämpande - så varför stegrar smärtan de första dagarna?

Hjääälp!
Margit S
1961 • Luleå
#2
20 november 2009 kl 07:24
Gilla
några dagar kan det göra rejält ont sedan kommer förbättringen. Det är för att själva mängden av injektionsmedlet retar till i bursan. Men jag tror inte kortison är en bra lösning på sikt....Har det hjälpt för någon???
1983 • Tumba
#3
20 november 2009 kl 08:54
Gilla
Visst hjälper cortison, OM det kommer till rätt plats. Men Cortison äter vävnad och inte bara sjuk/skadad vävnad, utan även den friska runt omkring. Min egna åsikt om cortison är att aldrig ta cortison! Gå på massagebehandling istället. Ett löparknä t ex kan man i princip göra bra på en 2-4 behandlingar tillsammans med aktiv vila.
Löparknä är nämligen fasciabandet eller muskler på utsida knä som blivit spända pga för dålig stretch. När dessa blir spända och oelastiska så skaver de på knät och skapar denna inflammation.
Massage och töj som skapar ökad blodcirkulation och en mer elastisk muskel kommer att ta bort själva irritationsmomentet och tillsammans med aktiv vila (t ex styrketräning överkropp/mage) kommer även inflammationen att försvinna då kroppen kan ta bort inflammation utan insprutat cortison då vi tillverkar det själva i kroppen!

Lycka till! // Jimmy
www.tumbafriskvard.se
Dag Hellström
1961 • Sollentuna
#4
20 november 2009 kl 16:12
Gilla
Tack för info. Det intressanta är att det verkar finnas lika många teorier som det finns människor. Hur man verkligen skall hantera ett löparknä verkar ingen egentligen veta - eller så måste varje behandlig vara individuell.

Jag frågade doktorn varför han injecerade på den "friska" sidan av knät - "eftersom det inte var bra att injecera direkt i den irriterade delen" var svaret. DET är alltså helt felaktigt att göra??

Stretch och vila har jag praktiserat sen i augusti (då det först gjorde sig till känna). Jag kände mig i princip helt återställd förra helgen - men sen slog det till med full kraft utan att ha gjort ngt speciellt.

För vissa är löparknä ngt trivialt som man strechtar bort med några få övningar - så är det definitivt inte för mig..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.