Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5982 visningar

Kan man få stressfraktur i baksida/insida lår?

Tanja Isaksson
1974 • Täby
#1
26 oktober 2009 - 09:22
Gilla
Jag tränade ganska intensivt inför Sthlm halvmarathon i somras. Två veckor innan halvmaran körde jag ett ganska snabbt pass på 25 km, och kände mot slutet att jag fick lite småont baksida lår/rumpa. Dagen efter kunde jag knappt gå och fick vila/äta Voltaren i två veckor i hopp om att läka ihop till halvmaran, vilket jag också gjorde, även om det var på håret. På halvmaran körde jag på i bra tempo första 16 km, sedan började jag få känningar igen och sista km nästan gick jag och hade rätt ont - borde förstås ha brutit, men... ja, ni vet...! Ville ju så gärna klara min måltid på 1:45:-)

Nu har jag vilat sen dess, har fortfarande ont även när jag joggar väldigt långsamt. Nu börjar jag bli orolig att det inte bara är ett överansträngt muskelfäste eller liknande - kan man t ex få en stressfraktur i baksida lår?? Tycker mest jag läser om fotleder osv... Ursäkta lång fråga - hoppas någon har något tips! Kan tillägga att jag gått hos naprapat några gånger, men inte till någon läkare än så länge.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#2
26 oktober 2009 kl 10:21
Gilla
Följande är skrivet av en hobbylöpare (moi) med hyfsad skadeerfarenhet, utan någon medicinsk kompetens:

Man kan få stressfraktur på alla delar av skelettet, även i höft, lårben och bäcken.
Jag tror inte det är särskilt vanligt bland löpare med stressfrakturer, just där du beskriver det, men däremot är det väldigt vanligt att löpare har problem vid just baksida lår/upp mot skinkan av andra orsaker.

Det som talar emot stressfraktur är att du kunde springa utan känningar i 16 km på Sthlm halvmarathon. Skulle du dragit på dig en stressfraktur bara två veckor innan, så skulle du känt av den ganska direkt under loppet.
Däremot kan överansträngningar vid muskelfästen och vissa inflammationer bete sig som du beskriver (enligt mina erfarenheter, alltså).
Zazi Duv
1975 • Sundsvall
#3
26 oktober 2009 kl 10:37
Gilla
Jag gick väldigt länge med ont i nedre delenn av ryggen/rumpa/baksida lår innan en duktig massör fick bukt med mina problem. Det visade sig att min vänstra piriformis muskel var mycket stel och tryckte på ischiasnerven vilket i sin tur ledde till smärtor i baksida lår, rumpan och ryggen. Nu går jag regelbundet till massör och får hjälp att mjuka upp piriformis eftersom jag har svårt att komma åt den själv med stretch, men när den börjar krångla liknar symptomen de du känner av. Kan kanske vara värt att kolla upp.....
Tanja Isaksson
1974 • Täby
#4
26 oktober 2009 kl 11:50
Gilla
Tack för era svar! Jag tycker själv att stressfraktur låter osannolikt just med tanke på att det läkte ihop så pass bra "första" gången - tycker bara att det är så konstigt att det tar sån tid att bli bra, det har nu gått 6 veckor... Nu har jag provat att småjogga lite några meter i taget, och det känns men gör inte panik-ont som det gjorde i början. Om det nu är en överansträngning, är det ok att börja belasta litegrann nu trots att det känns? Jag har inte fått mer ont efteråt, det börjar snarare kännas bättre och bättre. Men självklart är jag orolig att det ska "gå upp" igen - nu är det träning inför stora maran som gäller, är så sugen på att komma igång...!!
Trallala
1964 • fd
#5
26 oktober 2009 kl 13:44
Gilla
Det är definitivt ingen stressfraktur. Låter som att du överansträngs lårmuskeln "bara". När man väl kört på med det så kan det ta tid att bli av med problemen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.