Löpning Tävlingar & Motionslopp 4 inlägg 4016 visningar

Efter Varvet: träna för nästa lopp

1972 • Sjöbo
#1
17 maj 2009 - 21:35
Gilla
Så här kvällen efter att jag har avverkat Göteborgsvarvet har jag så smått börjat tänka på nästa lopp. Förutom att jag eventuellt tänkt mig nåt eller ett par kortare lopp så planerar jag att i september springa Stockholms halvmara.

Men jag har ett par frågor, nu har jag väldigt ont i knän, fötter och höfter till följd av varvet, hur länge ska jag vila innan jag återupptar min träning?

Jag sprang varvet på drygt 2.14 och tänkte att om fyra månader borde jag kunna klara Sthlm halvmara på under 2.00. Men för att klara det kan ett alternativ vara att följa Szalkais 20-veckors program för 2 timmar. Men nu när jag sprungit en halvmara, är jag då "för vältränad" för det programmet. När man läser om det så tycks det mig som att det främst vänder sig till folk som aldrig sprungit halvmaror och men som inte är helt otränade.

Nu ska jag inte framhålla mig som en direkt vältränad idrottsatlet, men jag har sprungit sen i Oktober och totalt avverkat 33 mil innan varvet och sprungit ett antal pass mellan 10-20 km.

Och frågan är, om jag inte ska använda mig av Szalkais program, vad är då det bästa alternativet?

csaba
1973 • Malmö
#2
17 maj 2009 kl 21:48 Redigerad 17 maj 2009 kl 21:54
Gilla
För det första lyssna på din kropp och vila ett par dagar eller veckor, hur länge det känner du själv (säger han som inte gör det själv) ;-)

Därefter försök hålla igång med löpning och hoppa på till Szalkai´s program (som är ett snäpp bättre tid) när det är dags.
Tycker du att det är roligt att tävla (vilket är ett ännu bättre sätt för formen) så har du ju otroligt många roliga tävlingar i Malmö i sommar och höst, vilkat jag värligen kan rekomendera.
Blodomloppet 5 eller 10 km - 26 Maj
Malmö 10K (5 eller 10km) - 13 Juni
Run to the beat ½ mara - 15 Augusti (under Malmö festivalen)
http://www.blodomloppet.se/stad.aspx?PageId=22 http://www.malmo10k.se/ http://www.runtothebeat.se/ (detta kan du inte missa och är närmare Stockholm)

Ps: vem vann mellan dig och dina bröder på varvet ?
1972 • Sjöbo
#3
17 maj 2009 kl 22:00 Redigerad 17 maj 2009 kl 22:03
Gilla
Tack för informationen. Det jag är lite rädd för är att jag gör som så många andra entusiastiska nybörjare, ger mig ut för tidigt. Tänkte ta ett par lättare pass under kommande vecka och känna hur det känns, börja det göra ont så lägger jag på ytterligare vila.

Funderar på att springa blodomloppet men är tyvärr upptagen den 13 juni. Run to the beat låter väldigt kul men är lite rädd att det ligger för nära Sthlm halvmara. Vet inte hur ofta man kan springa ett halvmara, fast å andra sidan tycks ju många av er som springer Varvet satsa mot Stockholms marathon som är redan nästnästa helg. Men det är klart, ni är är ju något mer tränade än jag.

LIllebrorsan Dan vann med 1.51.24 medan lillebror Fredde sprang i mål på 1.51.36. Till saken hör att de sprang i olika startgrupperna och inte hade någon som helst aning om hur det gick för den andra. Själv visste jag redan innan att jag inte skulle rå på någon av dem. Både har bra grundkondition medan jag började från noll.
csaba
1973 • Malmö
#4
17 maj 2009 kl 22:34
Gilla
Niklas du har 4 veckor mellan Run to the beat och och Stockholm.
Det ska inte vara problem även för dig.
Jag själv ska tävla redan på torsdag bara 5 dagar efter varvet och förra året sprang jag Blodomloppet 3 dagar innan maran (och jag var/är själv nybörjare).

Men du kan ju ta det lugnare dom andra loppen (jag vet lättare sagt när man står där) och se det som en erfarenhet eller ett roligare träningspass.

Om du skulle springa Blodomloppet (vilket är 10dagar efter Varvet) så kan du känna efter om hur mycket du har återhämtat dig och hur din kropp reagerar(så vet du om du ska springa Runtothebeat eller inte, innan Stockholm).

(Vi kanske ses, kommer själv vara fuktionär på Blodomloppet och springa Malmö 10K och Run to the beat) ;-

Har för mig att det finns en regel om återhämtning från tävling (där man kan prestera max. igen) , som säger att det krävs ca. 1mile (1,6 km) om dagen (vilket blir ca. 2 veckor på en ½ mara), men det är så klart individuellt hur bra tränad man är (men det känner man själv).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.