17 maj 2009 kl 00:56
Varning! De flesta skor är fel! Undantagsvis kan rätt skor rädda en löpare från skador men vanligare är att olämpliga skor ger skador. Vanligtvis är "så lite sko som möjligt" förmodligen det bästa valet. Kroppen kan lära sig att landa rätt på fötterna (=inte på hälen) och löpa med ett steg som inte skadar, bara man ger den chansen. Och då är det tunna, lätta skor utan tjock dämpning, pronationskilar eller andra konstigheter som gäller. Brasklappen är att man kan behöva en ganska långvarig styrketräning (framför allt av vadmuskler och hälsena) om man är ovan löpare eller har sprungit med dämpade skor som låter en landa på hälen utan att kroppen får känna att det är för påfrestande.
På Löplabbet kommer man att rekommendera skor som försöker göra fötternas arbete. Det kan vara en genväg att kunna springa lite längre redan efter kort tids träning, men köp gärna också exv Nike Free 3.0 som tvingar fötterna att arbeta, använd dem på kortare pass till att börja med.
Dina besvär: någon sorts överansrängning är det nog fråga om. Bäst är att få råd av en idrttsinriktad sjukgymnast (exv på Idrottskliniken i Solna), naprapat eller idrottsläkare. Ofta kan man ställa diagnos själv m hj a
www.sportsinjuryclinic.net och har man tur finns det rehab-program också, men helst vill de sälja just en video med övningar eller så.
Men styrketräning är nästan aldrig fel, kan rekommendera att du köper en balansplatta, det stärker en massa ovana muskler i fötter och underben om man tränar en stund varje dag eller närapå.
Dina besvär försvinner nog inte av sig själv - antingen måste du byta löpsteg, möjligen skor, eller förändra något i din träning så att kroppen får möjlighet att läka skadan. Sedan måste du kanske träna upp muskelstyrkani någon eller några inblandade muskler. Under tiden kan du behöva minska eller slopa löpträningen (kör simning eller cykling i stället om det funkar).
Lycka till!