Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 20189 visningar

Bortdomnad fot/ben vid löpning

Fredric Palmqvist
1984 • Lund
#1
16 april 2009 - 16:31
Gilla
Hej

Jag är nybörjare på det här med löpning och har aldeles nyligen satt igång o börja jogga lite mer seriöst. Har under några veckors tid joggat en 2.3km lång slinga per dag.

Idag bestämde jag mig för o prova 5km. vilket gick bra, fram tills ungefär 4km då jag känner att undersidan av foten börjar kännas konstig. desto mer jag springer desto mer domnar foten bort. tillslut sticker det något fruktansvärt och det känns som att jag tappat känseln i foten helt!. Springer iallafall klart mina 5km och tar av mig skon och känner på foten. De sticker och känns ungefär som när en arm eller annan kroppsdel har "somnat". efter lite vila och strech så försvann det, men frågan kvarstår. vad var det egentligen som hände? är något fel eller är detta vanligt ?. vad bör jag göra för att förhindra?. Finns inte en chans att jag kan springa milen såhär :(

tacksam för svar

/Nybörjaren
Björn Anundsson
1980 • Falun
#2
16 april 2009 kl 20:38
Gilla
Jag har en fot som "somnar" under löpning ibland och min egen teori är att jag har skorna hårt knutna och möjligtvis sätter ned foten på något konstigt sätt. Men dette fenomen händer oftast när jag ej är på topp, och jag löper då på som om inget har hänt med min fot, så du ska nog kunna springa milen så där, men jag tror/hoppas att ditt bekymmer inte är varaktigt och att din fot vänjer sig med distansen efter ett tag.

/Gissar hej vilt på egna erfarenheter.
1965 • Borås
#3
16 april 2009 kl 21:37
Gilla
Har också samma problem, men jag tror att det i mitt fall beror på dålig cirkulation i benen. Jag fryser nämligen alltid om fötterna, speciellt när jag skall sova.

Men jag har aldrig undersökt det så jag gissar också hej vilt på egna erfarenheter.
Paul Hellquist
1970 • Köping
#4
16 april 2009 kl 22:48
Gilla
Jag hade samma problem när jag bytte skor för ett tag sedan. Jag fick då rådet på det här forumet att ta bort snörningen ur det översta hålet. Det har fungerat klockrent sen dess. Inte en bortdomning så långt ögat.....

Det ska enligt uppgift bero på cirkulationsrubbning troligen orsakad av att fötterna svullnar en del när man springer och att snörningen då ska hindra cirkulationen.

Det skulle vara intressant att höra en kommentar från någon som vet på "riktigt" då jag själv inte är helt hemma på området.

Lycka till med foten.
Fredric Palmqvist
1984 • Lund
#5
17 april 2009 kl 15:33
Gilla
Tack för svaren!

Jag tror inte det där med snörningen är långt ifrån lösningen!. Efter ca 4km så snörade skon upp sig och jag fick stanna i all hast och snöra om. blev nog lite hårt nu är jag tänker efter och hoppas att det var det som utlöste den sovande foten!. Var jäkligt obehagligt att springa sista kilometern med en död fot alltså.. Så tack för svar. skall prova att snöra lösare nästa gång!

Mvh
Hanna
1982 • Tumba
#6
18 april 2009 kl 11:31
Gilla
Jag förfrös två tår en gång. Och efter det "försvinner" tårna när jag springer eller har nya skor. Alla fötter ser olika ut, tror att det är nåt man får leva med helt enkelt, men e nog inget farligt. Ett tips är att gå till Runners och prova ut ett par skor som passar perfekt.
Michael
1982 • Haninge
#7
18 april 2009 kl 12:48
Gilla
Hej Fredric,

Jag lider ibland av samma problem som du, och det är framförallt högerfoten som krånglar. Under Hässelbyloppet förstörde den min plan på ett sub 50-resultat eftersom foten domnade bort runt 6 km och jag blev tvungen att stanna till och ta ut foten ur skon och massera och stretcha den innan jag knöt om skon. :(

Min erfarenhet är att jag alltid ska knyta om skorna mellan varje pass, plus att jag ska knyta om skorna efter 1-1,5 km uppvärmning. Att undvika det översta eller de översta hålen har hjälpt också men även att "lätta" lite på snörena kring de övriga hålen, utan att skon sitter för löst.

Imorse på mitt långpass kände jag likförbannat av att bortdomningen var på väg, så jag började krångla och sprang med konstiga rörelsemönster med foten, baklänges och vilt rörandes på tårna inne i skona samt att jag sträckte på mig överdrivet ordentligt och liknade närmare Phoebes löpteknik i Vänner. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=E_0Ta_DIWuU

Till min förvåning försvann bortdomningen efter ett tag och jag kunde fortsätta som vanligt igen.
1987 • Hisings Backa
#8
18 april 2009 kl 19:48 Redigerad 18 april 2009 kl 19:49
Gilla
Enligt Runners World : Spring Snabbare så kan fötter och händer svullna upp(extra mycket) för vissa människor vid vätskebrist. Denna svullnad skall sedan försvinna om man vätskar upp ordentligt.

Den personliga erfarenhet jag har från lumpen så domnade tårna bort dom första tre månaderna, efter det hade dom vant sig vid dom hårda kängorna. Dock så kände jag aldrig mina stortår vid march under hela min lumpartid.

Men det var inget farligt så länge man kollade att tårna/fötterna inte började tappa färg, det betyder att det inte är blodcirkulationen som är felet utan för hårda skor/kängor.
Fredric Palmqvist
1984 • Lund
#9
21 april 2009 kl 21:28
Gilla
Hej..

Kul att så många svarat

Jag gav mig häromdagen på en 5kilometers runda igen. Denna gången med väldigt lätt snörade skor för att se om problemet försvunnit. Det kändes bra, fram tills de magiska 4kilometers sträcket. då börjar det komma på undersidan av foten och i tårna. tillslut var foten helt bedövad, precis som sist!. Fick stanna och vicka o vrida på foten utan skon på. och det släppte lite men inte helt.

Måste säga att det är sjukt störigt, kan dock tänka mig att det också finns dom med betydligt allvarligare problem. Får helt enkelt korta ner till snabba intensiva 4kilometers rundor..
1981 • Dals-Ed
#10
22 april 2009 kl 08:34
Gilla
Det kan inte vara så du har ett löpsteg som anstränger foten extra mycket? Kanske är det fotnedsättningen eller att du spänner dig som hämmar blodtillförseln mer och mer tills det tar helt slut.
Försök tänka lite extra nästa gång på löptekniken o hur du sätter ner foten och se om några små justeringar kan hjälpa.
Fredric Palmqvist
1984 • Lund
#11
22 april 2009 kl 18:53
Gilla
Jag har faktiskt tänkt på det när jag springer, och jag är inte "nöjd" med hur jag sätter ner foten, tycker att jag har ett ganska platt steg men det är så svårt att se ovanifrån. Det känns som att jag sätter hälen samtidigt som framfoten. Ska söka lite om det.. tack!
kortben
1966 • GÖTEBORG
#12
22 april 2009 kl 21:26
Gilla
Jag hade problem med domningar i fötterna innan jag för nåt tiotal år sedan insåg vilken nytta man har av att få sina löparskor väl utprovade av kunnig personal - inga sådana problem sedan dess, förutom om jag snörat skorna för hårt/fel.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.