Löpning Kost & Näring 11 inlägg 7742 visningar

Mat och dryck under maraton lopp

1975 • Santa Clara (
#1
6 april 2009 - 19:00
Gilla
Hej, alla säger att man skulle ladda med kolhydrat och vatten dagarna innan loppet. Men jag undrar hur mycket ska man dricka eller äta kolhydrater under själva maraton loppet?
Det är svårt att hålla balansen tycker jag, alltså fylla på med något som man har orkar hela vägen samt inte blir tungt och får inte håll.
Tacksamt för tips!
1947 • Saltvik
#2
6 april 2009 kl 19:30
Gilla
Hej, Du behöver inte äta kolhydrater under loppet. Se bara till att du ätit innan loppet.
Under loppet ska du se till att dricka vatten alternativt sportdryck du vant dig vid, drick vid varje vätskestation.
Om du är sugen kan du ta nån apelsinklyfta eller något annat du gillar och tål. Kaffe vid en halvmil kvar ger många löpare en bra kick.
Lycka till!!
Per M
1964 • Uddevalla
#3
6 april 2009 kl 22:23
Gilla
Jag behövde äta under mina två lopp och för mig fungerade det bra med russin och druvsocker (utöver sportdrycken som bjöds vid vätskestationerna).
Mr. B
1963 • Hemma
#4
7 april 2009 kl 09:08
Gilla
Hej Behnam,
Det är svårt att gissa hur varmt det blir i Stockholm. 2007 drack jag nog tre gånger så mycket som normalt. Fyll inte på FÖR mycket i förväg, då blir du tung och långsam och kanske måste stanna någon gång.
Men grundtipset är att äta/dricka lite vid varje kontroll. Det bjuds på sportdryck och vatten och bananer och choklad och godis och bars och druvsocker och saltgurka och...
Du klarar dig nog med servicen längs banan. Något år hade jag med mig en deciliter gel som jag slängde oöppnad efter ett tag.

PS. Jag har sprungit EN kilometer MER än dig i år... :-)
1975 • Santa Clara (
#5
7 april 2009 kl 10:52
Gilla
Håller med att man skulle undvika fylla på för mycket i förväg, det känns tungt under loppet då.
Men precis därför tycker jag att det blir viktigare att fylla på under själva loppet, för oftast efter 3 mil känner jag mig helt slut, det kan beror på kolhydrat/vätska brist men det kan också beror på att jag inte är så van med springa mer än 3 mil eller en kombination av olika skäl, intressant att veta.
Därför jag vill försäkra mig att inte gå i väggen just på grund av energi/vätska brist och minska den risken.
Kan gissa att det finns artikel om det på hemsidor som marathon.se men tänkte kolla om Ni har för erfarenhet.

Bengt, EN kilometer är inte så mycket, dessutom jag har inte sprang TEC :)
1956 • PARTILLE
#6
7 april 2009 kl 12:24
Gilla
Något man väldigt lätt glömmer i denna matdebatt är att om det är riktigt varmt, som det brukar vara på SM, så är det minst lika viktigt att kyla skallen. Häll vatten över Er. Det klarade mig i Paris 2007, då jag inte fick vätska på ca 20 km (den var slut). Kanske lite off topic, men ändå viktigt att ha med.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
7 april 2009 kl 12:37
Gilla
Stockholm har vattenbaljor längs banan. Doppar man kepsen i dem klarar man sig hyfsat.
Det kan vara stora och djupa vattenpölar vid baljorna. Genomblöta strumpor ger lätt skoskav.
1964 • Perstorp
#8
7 april 2009 kl 13:49
Gilla
Som du skriver vid 30k tar du slut ,då är det för sent utan fyll på kontinuerligt.
ha lite druvsocker kola etc och stoppa i dig var 10:e minut. Prova på nästa långpass det är gött att inte få soppatorsk.

PS testa testa testa så kommer du snart på hur DU ska göra.

Mvh Anders.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#9
7 april 2009 kl 22:47 Redigerad 8 april 2009 kl 06:38
Gilla
Staffan Fredén
1966 • Stockholm
#10
8 april 2009 kl 00:15
Gilla
Min första mara hade jag laddat med pasta dagen och åt bara det som bjöds under loppet, har aldrig någonsin känt ett sådant sockersug som då och kastade mig nästan ner i baljan med skalade bananer.

De två andra loppen har jag laddat med en sån där pulverdryck och sedan kört gel och vatten under loppet och har mått prima hela tiden och kunnat fokusera på att nå mina måltider istället för att bara tänka på mat.
http://mindofalongdistancerunner.wordpress.com/
Patrik Billberg
1973 • GBG
#11
8 april 2009 kl 09:21
Gilla
Min första mara vara förra året och den tog jag mig igenom utan att dö.
Vilket jag hade i tankarna när jag stod vid starten.
Så här såg mina resa ut till starten:
17 maj GBG varvet sen den 22 ett kort pass för att se hur det känns i kropp.
Åt som vanligt fram tills den 27 då jag slog om kosten till icke kolhydrat kost.
ett pass den 27 och ett pass den 29 väldigt korta men intensiva....skit jobbigt.
Sen börjar det roliga började räkna på hur mycket pasta jag skulle äta/dag och det blev obsena mängder så jag tog hjälp av pulver.
På varje liter vätska så var det 250gr BodySciencets Maltodextrin vilket är ett billigt 100% kolhydrat pulver.
Gjorde jämförelse på maxims och det är näst intill bara smakämne osv som skiljer. Och priset då 420:- / 2kg för maxim resp. 109:- / 3 kg för bodyscience.
Sen åt jag som vanligt utöver detta.
Dagen D så blev det 1l vätska under tiden jag vaknade till, sen efter det så drack jag nog inget innan jag började närma mig start fållorna.
Normal frukost.
Sen under själva loppet så drack jag 1 mugg av varje sort på varje station. Förbrukar mycket vätska för övrigt. Sen åt jag allt som erbjuds under vägen och får nog säga att det var ett ganska bra upplägg för mig. Kände mig ganska pigg och fräsch efter målgång.
Sen att jag inte sprang speciellt fort kanske gör det upplägg bra.
Fick oxå en ofrivillig 15-minuters paus vid 31km då jag var tvungen att plåstra om lilltårna då dessa var helt uppskavda.
Ett väl emottagande i sjukstugan oxå för övrigt. Det var nog som Mr. B skriver här ovan mina blöta sockar som orsakade detta.



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.