Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 1339 visningar

Två frågor

EAC
1984 • Lund
#1
1 april 2009 - 16:58
Gilla
Hej,

Detta blir min första post här på jogg.se. Bara smygläst i forumet innan, verkar finnas mycket kunnigt och trevligt folk här!

Har läst en del om stretching här som givetvis är ett väldiskuterat ämne men hittar inte följande. Om man är stel i baksida lår, föreslår ni då att man inte ska stretcha antagonisten, dvs framsida lår?

Min andra fundering var kring värme och kyla vid skada. Läste ett inlägg om att man ska akta sig för liniment värmer vid inflammation, vilket kan tyckas vara rätt logiskt. Då bör man istället kyla området. Men hur vet man om det är en inflammation som är på gång alternativt en muskelsträckning, då man kan använda liniment? Tänker främst på mina höftböjare som brukar bli mycket trötta efter ett pass. Vill ju inte göra något kontraproduktivt!

Mvh
Erik
1966 • Karlstad
#2
1 april 2009 kl 17:05
Gilla
Som jag ser det behöver inte värme vid inflammation vara fel, tvärtom behöver du ett blodflöde för läkningen. Växelvis kallt och varmt brukar ge bra fart på flödet.
Om det däremot är en akut skada, en blödning, då ska det INTE vara värme utan endast kyla.
Tänk bara på att liniment oftast värmer mer på huden än ner i muskeln, det vi upplever som värme är en irritation i huden, vilket i och för sig ökar blodflödet lokalt.
Varmt vatten, omslag och massage brukar ge bättre värmeeffekt på djupet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.