Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
Löpning
•
Skador & Rehab
•
7 inlägg
•
769 visningar
•
Sympatiska nervsystemet låg puls
Billy Johansson
1965 • Säffle
#1
•
19 april 2025 - 16:50
Gilla
Klicka för att gilla
Hej på Er!
OBS! Varning för väldigt långt inlägg!
Behöver er hjälp med ett problem som uppstått efter hand, kommer till de i slutet av texten...!
Jag försöker ta de från början men så kortfattat som möjligt...
Jag har alltid älskat att tävla, och gjort de främst i motorsport.
Blev diagnostiserad med kärlkramp och opererad 2010 vid 45 års ålder med en så kallad ballongsprängning (ingen infarkt).
Ingen övervikt, ingen rökning eller dåligt kolesterol 2010 eller innan, inte sedan dess heller!
Jag hade ingen vidare kondis men 2009 så sprang jag otränad 10k i Karlstads stadslopp på ca 57 min var då "blå" i ansiktet.
Tre (3) dagar efter ballongsprängningen 2010 så sprang jag Karlstads stadslopp 10k igen otränad på ca 56 min fast mkt lättare än 2009, kändes så mkt bättre/lättare att springa efter ballongsprängningen.
Har alltid gillat löpning men inte tagit mig tiden eller kommit igång helt enkelt, trots att jag har stora högar med tidningen Runners World hemma!
Hösten 2018 då var jag fast besluten om att komma igång med löpningen och av en slump så hittade jag något som gjorde mig mer motiverad att springa, det var OCR tävlingar.
Fick efter test hos Aktivitus ett löpprogram hösten 2018 med avstämning januari 2019 och löpformen blev snabbt riktigt bra!
Jag hade ca 198 i maxpuls och min Lt1 tröskelpuls var 155 hösten 2018 och 165 januari 2019, så en klar förbättring.
Tävlade en del i OCR innan pandemin och trots stora framsteg så var löpningen min svagaste del, inte hindren för där gick de fint.
När pandemin kom så blev nästan alla OCR tävlingar inställda och jag började köra lite motocrosstävlingar i Div 3 för att hålla mig i form och ha kul!
Tyvärr så blev det en rejäl krasch hösten 2020 som resulterade i 20 revbensfrakturer, punkterad lunga och nyckelbenet av på 2 ställen, men ca 6 månader efter kraschen med diverse operationer och en massa rehab så var jag tillbaka lika stark och med ungefär samma kondis som innan.
Vid ett tillfälle 2019 när jag sprungit ett antal pass med Aktivitus programmet så upplevde jag en hög RPE vid mkt lägre puls än vanligt, något som jag senare fick klart för mig att jag förmodligen närmade mig, eller var övertränad, för efter några vilodagar så var det helt som vanligt, 165 i puls kändes behagligt att springa i.
Löpträningen fortsatte men det går lite upp och ner, mycket stress i arbetslivet gjorde inte saken bättre, senhösten 2022 så kände jag av tryck i bröstet vid ansträngning och skrev då en egen remiss till hjärtavdelningen.
Efter en del tester så blev det en ny kärlkransröntgen och ballongsprängning i juni 2023, läkarna tyckte operationen var lyckad.
Nu jäklar tänkte jag, med 2010 års ballongsprängning i minnet så skulle jag kunna springa igen utan bröstsmärta, så blev de inte!
Det var snarare lite sämre där bröstsmärtan kom vid ännu lägre ansträngning eller låg puls, men inte alltid, bara ibland!
Fick svaret av läkarna att det tar nog lite tid för kroppen att återhämta sig.
Hösten 2023 så hade jag haft en mindre stressig period ett tag då ville jag verkligen bli bättre på löpningen, anlitade en riktigt bra coach, förklarade hela min situation med skador, stress osv.
Jag och coachen började efter några månader inse att min arbetssituation ihop med min löpträning var långtifrån optimal, stressen av jobbet och stressen av träningen gjorde att likt 2019 så kändes det jättejobbigt att springa med 10-15 slag lägre puls än normalt, jag var mkt mer andfådd, dessa gånger så fick jag oftast tryck i bröstet.
Har ytterligare 1 gång gjort en kärlkransröntgen på grund av att jag fortfarande fick bröstsmärta, det var nyåret 2023-2024 men utan några förträngningar.
Sprang mitt i all jobb stress Karlstads stadslopp 10k i juni 2024 då utan bröstsmärta, första 3 km under 15 min men slog där av på farten och måltiden blev 53.18.
Jag har sedan augusti 2024 slutat de jobbet som stressade mig, stressen är nu borta men problemet är inte löst även om det blivit bättre.
Att springa nu och sedan senhösten 2023 med 140-150 i puls är som det var att springa med 165 förr, lika ansträngande.
Vissa dagar går det betydligt bättre och vissa sämre, igår så värmde jag lite lätt och sedan sprang några 200 och 400 meters intervaller i 4:10 tempo utan att vara speciellt andfådd eller känna obehag/smärta i bröstet, jättebra känsla helt enkelt!
Idag så skulle jag springa ett LSD pass och det skulle verkligen vara lugnt.
Pulsen steg väldigt sakta trots stig löpning och jag flåsade redan vid 135-140 i puls vilket är ett väldigt dåligt tecken för mig, stannade och gick några ggr då och då vilket kan göra att det "släpper" men den jobbiga och tunga känslan fortsatte, efter ca 5 km så fick jag obehagskänsla i bröstet i ca 145 i puls och 6:00 tempo.
Jag gick då ca 25-30 sekunder och sprang sedan betydligt fortare i 4:50 tempo i ca 400-500 meter utan att känna ett dugg i bröstet med 157 i puls.
Förr reagerade pulsen väldigt fort på fartökningar eller uppförsbackar men nu händer inte alls lika mycket.
Det som jag tror har hänt är att efter år av stress på jobb och träning så vill inte pulsen gå upp så mycket som den kanske borde, kroppen har bromsat sig själv som att den försvarar kroppen, vilket gör att hjärtat slår för sakta i förhållande till ansträngningen och jag blir då andfådd och får bröstsmärta, precis som det gjorde med betablockerare:
Hur kommer jag ur detta, har ni tips på vad jag kan göra eller vart jag vänder mig med mitt problem?
Förstår verkligen om långtifrån alla orkat läsa, men tack ni som gjort de - jag kommer kämpa på :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
•
19 april 2025 kl 18:08
1
Gilla
Klicka för att gilla
Har inga svar, men är väldigt intresserad av diskussionen!
(Jag har svårt att komma upp i både puls och kadens på rörelsen, oavsett om det är löpning, cykel eller roddmaskin.)
Kalle Kula
Svealand
#3
•
21 april 2025 kl 06:03
1
Gilla
Klicka för att gilla
"Det som jag tror har hänt är att efter år av stress på jobb och träning så vill inte pulsen gå upp så mycket som den kanske borde, kroppen har bromsat sig själv som att den försvarar kroppen"
Jag upplever liknande fenomen, kanske pga. tilltagande ålder, kanske pga. stressrelaterade problem. 50+ och har gått in i den beryktade "väggen" rejält under ett par gånger i livet.
Jag försöker få puls och kropp att komma tillbaka i närheten av vad de var tidigare. Bl.a. verkar tröskel- och intervallträning ge en del. Kroppen verkar vänja sig med att arbeta på hög puls, men det går trögt och kroppen svarar inte på träning som den gjort tidigare. Jag blir numera mest sliten, utan att få den träningseffekt som jag fått tidigare.
Det vore intressant att veta mer om fenomenet och om det finns något att göra åt det. Det sägs ju att pulsen går ned mer åldern och att det är genetiskt betingat, men jag har svårt att tro att det är hela sanningen.
Kalle Kula
Svealand
#4
•
21 april 2025 kl 06:36 Redigerad 21 april 2025 kl 06:52
2
Gilla
Klicka för att gilla
Jag blev nyfiken och ställde en del frågor kring detta till en AI-tjänst. Nu har jag fått en massa ingångar till ämnet och det lär ta ett tag att gå igenom allt material.
Sammanfattningsvis så verkar det som att långvarig stress, överträning eller utmattning kan leda till en slags "nedreglering" där kroppen skyddar sig genom att dämpa pulssvaret, vilket kan ge känslan av att kroppen inte vill eller kan öka pulsen som tidigare. Detta är tydligen känt från både idrottsmedicin och stressforskning, och det påstås att detta kan ta lång tid att återhämta sig från, månader eller år.
Olika typer av hjärtproblem verkar också kunna bidra till fenomenet.
Addendum: Känslan jag har är lite som att köra omkring med en bil som har en fartspärr vid 100 km/h. Det känns som att bilen har mer att ge, men av någon anledning går det inte fortare.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
•
21 april 2025 kl 07:42
Svar på inlägg #4
1
Gilla
Klicka för att gilla
Fartspärr är känslan ja!
Billy Johansson
1965 • Säffle
#6
•
22 april 2025 kl 18:45
Svar på inlägg #4
2
Gilla
Klicka för att gilla
Jag tror att det gemensamma för oss är stressen som skapat detta!
Glömde skriva om ytterligare en stor stress för kroppen som började juli 2023 och varade över 1 år, det var bakterier i blodet som hade kommit in och satt sig på mina metallplattor som jag fick inopererat i ryggen vid cross olyckan.
Det slutade med att de fick operera bort metallbitarna i ryggen augusti 2024 för att få bort bakterierna.
Jag har också tagit hjälp av AI och den kom fram till samma sak som jag själv hade gjort, att det sympatiska nervsystemet hade blivit påverkat.
Varenda löprunda så försöker jag prova olika uppvärmningar, trigga kroppen för att få upp pulsen och slippa bröstsmärta, ibland så fungerar de men oftast inte.
Det som fungerar riktigt dåligt är att börja jogga direkt, och speciellt jogga väldigt lugnt och sakta, för då verkar inte "systemet" vakna alls och jag kan få känningar i bröstet vid så lite som ca 130-135 i puls.
Igår så skulle jag springa 400 meters intervaller.
Som uppvärmning så provade jag med att gå ca 400 meter, sprang i ca 5:30 tempo 200 meter, gick ca 100 meter och sedan öka farten mer och mer blandat med gång i ca 15 min totalt.
Körde sedan 6x400 meter intervaller i 4:30 tempo med 80 sekunder vila emellan följt av 1000 meter i 4:49 tempo utan någon som helst känning.
Pulsen under 400 meter var ca 168 som mest och ca 171 vid 1000 meter.
Har även skrivit mail till en kardiolog som är utbildad och forskar inom idrottsmedicin men har tyvärr inte fått svar.
Min läkare från hjärtavdelningen skall ringa mig i början av maj, kan bara hoppas på remiss till någon inom idrottsmedicin.
Kalle Kula
Svealand
#7
•
22 april 2025 kl 21:07 Redigerad 22 april 2025 kl 21:08
2
Gilla
Klicka för att gilla
Märkliga fenomen. Hoppas du lyckas reda ut det med din läkare.
Jag har, vad jag vet, inte haft några allvarligare hjärtproblem. Visserligen upptäckte läkaren vid mönstringen för hundra år sen något konstigt i mitt EKG och var på väg att friskriva mig pga. det. Men jag hade aldrig märkt några symptom och ville gärna göra militärjänsten då, så jag lyckades övertala läkaren om att godkänna mig.
Jag tror läkaren sa att det var några elektriska signaler som inte tog de normala vägarna. Nu när jag konsulterat AI så fick jag upp en möjlig orsak till att pulsen inte vill gå upp som den ska.
"Sjukdomar i hjärtats elektriska system, t.ex. sjuk sinusknuta, kan göra att pulsen inte stiger som den ska vid ansträngning. Detta kan ge trötthet, nedsatt ork och ibland bröstsmärta."
Jag tycker jag känner igen det där med sinusknuta från mönstringen, dvs. att det var något med den. Å andra sidan har jag gjort EKG vid olika tillfällen senare under livet och aldrig hört någon annan läkare som nämnt detta fenomen. Bl.a tog jag EKG en tid efter att jag gått in i väggen första gången och varit sjukskriven en längre tid och upplevde långvarig trötthet som inte ville släppa. Men då kunde de inte hitta något problem med hjärtat. Jag minns dock inte om jag gjort några arbets-EKG. Det kan ha varit vanliga EKG, tagna vid vila.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet.
Registrera dig här
eller logga in ovan.
Relaterade forumtrådar
Laktattröskel-test - Ovanligt låg puls?
Puls låg men upplevd ansträning hög
Låg puls förutom vid träning
Låg puls just efter ett pass
Hjälp - varför har jag så låg puls?
Stäng