Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
Löpning
•
Skador & Rehab
•
8 inlägg
•
234 visningar
•
Märklig långvarig smärta smalbenen
guldpojken
#1
•
15 april 2025 - 21:39 (Redigerad 15 april 2025 - 21:46)
Gilla
Klicka för att gilla
Hej!
För snart ett år sedan uppkom en smärta på insidan av mitt smalben.
Detta kom först när jag var ute och reste, under resan bar jag stundvis en tung ryggsäck, jag löptränade också ca 3 pass under 3 veckor, inte särskilt mycket med andra ord.
När jag kom hem hade jag ganska ont i mitt högra smalben, så jag tog en 3 månader paus från löpning där jag istället cyklade. Efter pausen körde jag 4 löppass, smärtan kom tillbaks. Jag tog då en 4 månaders paus. Jag började springa igen förra veckan. Efter 2 (totalt 9km) löppass är smärtan tillbaks. Senaste löprundan kunde jag springa 3 kilometer innan smärtan kom, då tog jag några minuter paus och sprang sedan hem smärtfri.
Smärtan sitter på insidan av mina smalben, den är punktlig och kan kännas nära knät, eller nära fotleden eller nånstans emellan. När jag slutar löpträna försvinner det, men så fort jag börjar kommer den ikapp mig. Den har främst varit på insida höger smalben, men nu nästan övergått till insida vänster. Jag rör mig mycket i jobbet, går mycket i trappor etc, men då gör det aldrig ont, om jag inte löptränar dvs.
Stegrar jag för fort när jag väl börjar springa igen efter paus? Jag har ortopediska inlägg och bra skor. Det märkliga är att den inte försvinner eller förändras av långa viloperioder, så jag tror ej det är någon skada. Jag har nu börjat med 1 min jogg, 2 min gång i 30 min. Smärtan kan då komma mot slutet men avtar helt med gång.
Är det någon som varit med om nått liknande eller någon som kan ha nån aning om vad detta handlar om? Bara att fråga om jag ska förtydliga något.
Tack
Carl Löparsson
Stockholm
#2
•
16 april 2025 kl 07:09
Gilla
Klicka för att gilla
Du beskriver det klassiska benhinnepeoblemet, ”shin splints”. Har du uteslutit det?
guldpojken
#3
•
16 april 2025 kl 07:10
Svar på inlägg #2
Gilla
Klicka för att gilla
Vid där här laget har jag nästan uteslutit det. Med tanke på de flertal långa viloperioder jag haft. Men jag är inte allt för insatt, kan det återkomma på detta sätt?
guldpojken
#4
•
16 april 2025 kl 07:17
Gilla
Klicka för att gilla
Värt att tillägga är att jag fortfarande pronerar lite innåt trots inlägg när jag springer.
guldpojken
#5
•
16 april 2025 kl 07:21
Svar på inlägg #3
Gilla
Klicka för att gilla
Det är också en mer punktlig smärta, kan det vara så på benhinneinflammation?
Isak Olsson
#6
•
16 april 2025 kl 09:53 Redigerad 16 april 2025 kl 09:59
3
Gilla
Klicka för att gilla
Nu har jag spottat ur mig massvis med tankar baserat på uppfattningen att du har en överansträngning i skenbenet och skriver detta första stycke sist. Benhinneinflammation är delvis ett paraplybegrepp på olika överbelastningar i skenbenet. Just punktlig låter ovanligare, även om benhinneinflammation ofta kan yttra sig över mindre partier. Överansträngda skenben går ofta hand i hand inte bara med ovana vid belastningstypen som utlöser smärta, utan också med svaghet i fötter och vader. Det blir att skenbenet får ta stöten istället för musklerna som egentligen är tänkta för det.
Jag fastnar på ortopediska inlägg och "bra skor". Dessa brukar vara synonyma med undermålig styrka i vadens och fotens alla muskler. Ofta skaffar folk inlägg i "stabilitetsskor" för att det ska hjälpa att förebygga problem i fötter och underben. Det som istället händer är att man bara tappar ytterligare styrka i kroppsdelar som redan är försvagade. Dessa bör i största möjliga mån bara användas i avlastningssyfte under en uppbyggnadsperiod där man tränar mycket fötter och vader för att uppnå en dräglig styrka och muskulaturen då inte skulle få tid att återhämta sig om man inte avlastade den. Så länge du har inlägg kommer muskulaturen i dina fötter och delvis nog också i vaderna att sova eftersom de är helt avlastade.
Din pronation är en bra rörelse som fotleden ska, måste och bör göra för att absorbera stöten vid landning. Det är flång på omöjligt och oerhört onödigt att försöka minska graden av pronation. Däremot har människor ofta alldeles för svaga muskler som kontrollerar pronationens hastighet.
Moderna skor, framförallt många sneakers/vardagsskor och traditionellt utformade löparskor och pronationsskor är i stor mån utformade för att avlasta just dessa muskelgrupper; alltså försvaga dem.
guldpojken
#7
•
16 april 2025 kl 13:11
Svar på inlägg #6
Gilla
Klicka för att gilla
Tack för ett jättebra hjälp. Det du säger går i samma fotspår som den hjälp och förslag jag fått innan. Skulle du föreslå att sluta med inlägg, eller finns det bra övningar jag kan göra för att bygga upp dessa försvagade muskler?
Isak Olsson
#8
•
16 april 2025 kl 17:15 Redigerad 16 april 2025 kl 17:16
Svar på inlägg #7
1
Gilla
Klicka för att gilla
Båda, skulle vara mitt förslag. Att bli av med sina inlägg är en enorm frihet. Detta intygar jag av personlig erfarenhet.
Du kan ju köra avlastning under uppbyggnad som jag nämnde. Det finns otaliga övningar. En klassiker att grunda med är excentriska tåhävningar med böjt knä. 3 × 15 per sida. Från vaden löper ett flertal muskler ner till foten som jobbar mer kraftfullt med att upprätthålla fotens hållning. Tåkrafs tjatas mycket om för att väcka de hundratals muskler som finns bara i respektive fot, vilka har en mer lokalt stabiliserande funktion.
Vill du ha expertråd kan du ju ta väck inläggen och börja springa. Se var du får ont nånstans då (om det blir på fler ställen alltså) och gå till en fysioterapeut. Så kommer hen peka ut alla muskelgrupper du behöver jobba med och ge övningar för dem med personliga råd om hur du ska göra med inläggen och hänsyn till din vardag och dina mål. Kontakta gärna nån klinik själv eller boka på bokadirekt.se; detta har funkat bra för mig och är mycket snabbare och smidigare än att gå via vårdcentral. Om du däremot är medlem i en idrottsförening så kan dess idrottsförbund ha ett avtal med Folksam att man per skada får två besök hos fysioterapeut och ett läkarbesök. "Råd och vård" heter den tjänsten:
https://www.folksam.se/forsakringar/idrottsforsakring/rad-och-vard-for-idrottsskador
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet.
Registrera dig här
eller logga in ovan.
Relaterade forumtrådar
Långvarig smärta i ena skinkan.
Märklig smärta efter långpassen
Märklig smärta i foten
Smärta fram på smalbenen
Smärta i buken
Stäng