Löpning Träning 5 inlägg 654 visningar

Upplevd ansträngning - kan man dra slutsatser?

Anna
1982 • Jämtland
#1
5 februari 2025 - 11:37 (Redigerad 5 februari 2025 - 11:38)
Gilla
Jag börjar efter några månaders löpträning så smått komma till den punkt att huvud, muskler och andning har vant sig vid att springa och är i "fas" med varandra när jag springer. Jag börjar även känna att pulsen matchar upplevd ansträngning.

Nåväl. I veckan passade jag på att springa några snabbare pass när jag fick tillgång till relativt lutningsfri barmark.

Jag sprang 5x1km (1min stå/gå-vila) med jämn hastighet på intervallerna och en känsla av hög ansträngning och god kontroll. Ökade lite på sista intervallen och kände då ett lätt illamående mot slutet, pulsen passerade då 160bpm. I övrigt inget illamående, ingen mjölksyrakänsla i benen.
(5:02 - 4:57 - 5:02 - 5:04 - 4:50 min/km)

På nästa pass sprang jag 2,5km i ett sträck, tempo 4:58min/km. Planen var väl egentligen att hålla lite lägre fart än på intervallerna, men det blev ungefär samma hastighet med följd att illamåendet kom smygande efter ca 1,5km, pulsen var då strax under 160bpm. Ingen mjölksyrakänsla i benen.

På tidigare backintervaller kommer samma illamående smygande när jag närmar mig och överstiger en puls på 160 bpm.

Min fundering nu är: vad säger känslan mig vid de här löppassen? Är det måhända "tröskeln" jag närmar mig när jag börjar må illa?

Tilläggsinfo:
- jag är väl medveten om att puls är högst individuellt och inte kan jämföras med andra
- jag har aldrig gjort ett maxpulstest eller andra tester (och kommer nog inte göra det heller)
- Garmin tycker just nu att min "Mjölksyratröskel för löpning" ligger på 168bpm respektive 4:58min/km.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
5 februari 2025 kl 12:17
1 Gilla
Någon som är klokare än jag kan säkert ge ett mer begåvat svar, men två faktorer som kan påverka:
Ökad intensitet ger mer blodtillförsel till musklerna, vilket ger mindre till mage/matsmältning, vilket kan ge känsla av illamående.
Ökad intensitet ger ökade nivåer av laktat som kroppen kortsiktigt inte hinner hantera, kan ge samma känsla.
Anna
1982 • Jämtland
#3
5 februari 2025 kl 18:28 Redigerad 5 februari 2025 kl 19:34
1 Gilla
Tack! Då är det kanske tröskeln jag känner av ändå? (Om det inte är magen som är extra krävande då förstås.)
1971 • Nykvarn
#4
6 februari 2025 kl 09:59
Gilla
Utöver Jens kommentar som jag instämmer i så tror jag det är svårt att dra några slutsatser utöver att du lär känna hur din kropp reagerar på högre ansträngning. Hur tom magen är/hur länge sedan det var du åt spelar också roll, samt hur känslig du är för det, vissa behöver flera timmar mellan måltider och intensivare träning, andra kan träna ganska nära inpå en måltid.

Hur benägen man är att bli just illamående är också individuellt. Jag blir aldrig just illamående av/vid träning, antingen är det känsla i ben eller lungor/flås som begränsar mig. De gångerna just jag känt av både yrsel och illamående i samband med löpning har varit vid längre lopp i hög värme. Däremot har jag klubbkompisar som efter att ha kört ganska hårt på ett gemensamt pass ganska ofta står lutade över en papperskorg av illamående och ibland t o m kräks efter ett pass, så där verkar tröskeln till illamående vara mycket lägre.

Är du känslig för illamående kanske du arbetar kring din mjölksyratröskel när du känner så här, alternativt har gått över tröskeln men musklerna har inte börjat känna av ansamlingen av laktat ännu.
Anna
1982 • Jämtland
#5
6 februari 2025 kl 11:48
Gilla
Jag är generellt rätt okänslig för illamående i allmänhet (undantag: åksjuka), samt att äta nära inpå "vanliga" löppass (undantag: fil), eller för den delen springa innan frukost. Hårdare pass försöker jag dock springa med lite avstånd till matintaget.

Jag får springa mer och känna efter helt enkelt!

Tack för input!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.