Löpning Övrigt 6 inlägg 1285 visningar

Insamling för att juridiskt pröva SOKs uttagningskriterier

1961 • Göteborg
Administratör
#1
17 juli 2024 - 19:41
18 Gilla
OS i Paris närmar sig, höjdpunkten för många idrottsutövare. Men som nog de flesta här vet har SOK (Sveriges olympiska kommitté) sina egna regler för vilka som får åka till Paris och tävla för Sverige. Det räcker inte alltid att uppfylla IOKs (Internationella olympiska kommittén) krav, SOK har i många fall satt hårdare krav och man ska även antas kunna placera sig topp tolv i sin gren. Dessa krav har av juridisk expertis bedömts strida mot IOKs stadgar, men för att få detta prövat måste en process startas i CAS, idrottens skiljedomstol. Nu har sex svenska atleter startat en sådan process, men detta kostar pengar – mycket pengar. Mer än vad enskilda idrottare har möjlighet att ta ur egen ficka. Det har därför startats en insamling för att täcka de juridiska kostnaderna. Vill du bidra till rättvisa för de idrottare som fått sina drömmar krossade av SOK, och ge morgondagens OS-aspiranter entydiga uttagningskriterier, kan du stötta insamlingen här:
https://www.gofundme.com/f/cas-athletes-standing-up-for-the-olympic-values


Mer information här:
https://www.svt.se/sport/artikel/fick-inte-aka-till-os-anmaler-sok-till-cas
https://www.linkedin.com/posts/ivan-sundstr%C3%B6m-37b33b80_donate-to-cas-athletes-standing-up-for-activity-7219042533522178048-K1FK
1961 • Göteborg
Administratör
#2
19 juli 2024 kl 00:11
6 Gilla
En av de sex idrottarna som tar SOK till CAS är Yolanda Ngarambe. Läs hennes Instagraminlägg om hur det känns att bli nekad en OS-plats av SOK inte en utan TVÅ gånger trots att hon var kvalificerad för deltagande enligt IOKs kriterier:
https://www.instagram.com/p/C9P5MDAtuhf


Och hennes inlägg om rättegångskostnaderna som CAS tar ut och som du har möjlighet att hjälpa till med:
https://www.instagram.com/p/C9kMZSnNdw4



Länken till insamlingen igen:
https://www.gofundme.com/f/cas-athletes-standing-up-for-the-olympic-values
1974 • Stockholm
#3
19 juli 2024 kl 19:19
4 Gilla
Lyfter tråden med ett inlägg och en länk https://runnersworld.se/loparna-har-inte-gett-upp-sin-os-drom/

En rimlig följd om idrottarna vinner i CAS borde vara att ett antal personer i SOK:s ledning avgår/lämnar sina tjänster pga förlorat förtroende.
Förslagsvis ordförande, generalsekreterare och Reinebo. Men gärna några till.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
20 juli 2024 kl 16:07
Gilla
Jag gillar verkligen initiativet och var precis på väg att donera pengar. Men GoFundMe tar bara kreditkort som betalmedel, ej Paypal eller liknande. Då gjorde jag misstaget att googla på "GoFundMe review". 😱 Jag hoppas verkligen att de ganska omfattande insamlade medlen verkligen kommer fram till den som det var avsett för från början...

Men som sagt jag stöder initiativet och tycker att uttagningskriterierna är alldeles för hårda. Särskilt för ett land som Sverige som är ett av de rikaste länderna i världen. Vi borde ha råd att skicka våra duktiga atleter som kvalar enligt IOKs kriterium.
Hobbylöparn
Östermalms IP
1974 • Stockholm
#6
26 juli 2024 kl 13:41
1 Gilla
Ha ha 😀
”Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att envist hålla fast vid det byråkratiska topp-tolv-kriteriet.”
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.