Löpning Kläder, Skor & Prylar 26 inlägg 2561 visningar

Löparskor för långpassen!

1981 • Malmö
#1
19 december 2023 - 22:08
Gilla
Hej!
Jag har börjat komma igång med löpningen ingen efter en stressfraktur I foten i början av året. Jag är på jakt efter att par sköna bra skor för de långa passen.
De jag har funkar inte riktigt till endamålet.

Novablast 3. har försökt gilla dem men de funkar helt enkelt inte för mig. Jag använder de inte till några pass för jag tycker inte de tillför något o de känns konstiga o springa i.
Deviate nitro 2 funkar utmärkt till det mesta utan snabba intervaller och lång pass.
Zoom fly 5 hjälper mig att hålla en jämn fart på långpassen men får ont i hälen vid längre löpning och de känns lite blockiga när man börjar bli trött och det är dålig energi återgivning.
Har tittat runt lite och läst men hade gärna mottagit lite resensioner/ erfarenheter från er..
Hooka funkar inte alls för mig annars är jag öppen för förslag.
Några jag tittat lite på är newbalance sc trainer
Speed 3, triumph 21, more 4, nimbus 25.
Jag kan väl tillägga att jag behöver ett par som är mer åt det stabila neutrala hållet så triumphen kanske går bort?
Ett stort plus är om den är rolig o springa / tillför något för jag är ingen super fan av de långa passen men har bestämt mig för att göra annorlunda den här gången o bygga en bra grund. Så långpassen ligger i nuläget på 18km men ska arbeta mig upp till en halvmara o försöka hålla mig där kring 2 mil.



< < < 1 2 > > >
Martin
1976 • Östersund
#2
20 december 2023 kl 09:45
Gilla
Saucony Tempus kanske kan vara något att kika på
#3
20 december 2023 kl 12:54 Redigerad 20 december 2023 kl 12:54
Gilla
Ta en sväng förbi Runners' Store i Malmö och prova alla modeller du funderar på. More V4 är mest stabil av de modeller du listat.
Göteborg
#4
20 december 2023 kl 17:48
Gilla
Nimbus 25 är det enda jag springer i nu när jag försöker jobba mig tillbaka efter 2 års uppehåll pga plantar fasciit.
1981 • Malmö
#5
20 december 2023 kl 20:23
Gilla
Tack för tippsen!
Jag känner mig helt återställd i foten har inga känningar, dock så finns det ju endel o jobba på konditions mässigt:)!
Jag har varit både på löplabbet o runnerstore men de har olika uppfattning den ena säger att exempelvis triumph funkar o den andra tycker att jag pronera för mycke. Jag själv märker inget.
Generellt funkar inte för mjuka skor om de inte har en platta. Exempelvis deviate nitro 2 inga problem men velocity funkar inte.
Hoka bondi som ska va stabil funkade inte.
Endorfin pro 3 funkar utmärkt har satt mina pb med den. Så vissa skor funkar utmärkt även om de inte är jätte stabila medans andra som ska va stabila inte funkar.
Både nimbus och more såg bra ut stabilitet mässigt men de känns en aning klumpiga men det kanske man inte tänker på när man springer på riktigt sen!?
Tempus har jag funderat på men passformen kändes sådär när jag testade den.
Svårt det här med skor:)!
1981 • Malmö
#6
20 december 2023 kl 20:38
Gilla
Jag har kråk fötter helt enkelt:)!
Nä men grejen är att jag sliter mina skor på utsidan nästan uteslutande men vissa skor verkar förhindra mitt naturliga löpsteg o då kollapsar jag lite inåt med ena foten.
#7
21 december 2023 kl 00:14
Gilla
Det är alltid känslan som är avgörande i om en sko är lämplig eller ej. Även om personalen anser att du pronerar mer i en modell kan den ändå vara bra för dig. MEN, du vet inte hur skon känns när du är trött.

Att pronera vill jag påstå är den naturliga rörelsen. Slitage på utsidan av skor pekar nästan mer åt att du använder skor som hindrar din naturliga pronation. Eller maskerar en svaghet :) Däremot kan jag själv uppleva att jag specifikt sliter skor som har kolfiberplatta mer på utsidan än skor utan, så jag kan ju inte styra och ställa om hur dina fossingar fungerar.

Personlig åsikt: Bondi är det absolut sämsta insteget du kan ha i Hokas sortiment. Fruktansvärt dålig löparsko, verkligen rena tegelstenar, och överprisad så det sjunger om det.

Jag tror nästan att det viktigaste för dig är att definiera mer tydligt just vilka aspekter du söker i en långpassko. Din erfarenhet låter ju typ tvärt emot att du skulle behöva stabila skor. Snarare känns det som att sådana med mjukt skum i mellansulan men styva på längden borde passa bättre.

I.o.m. att du trivs i Enorphin Pro 3 och skor med platta hade jag nästan kunnat sätta pengar på att du skulle gilla Endorphin Speed 3. Köp inte en sko för tusentals kronor om du tycker den känns klumpig :)
1981 • Malmö
#8
21 december 2023 kl 02:45
Gilla
Tack för det långa inlägget Isak.
Jag har lite slitna knän 5 operationer genom åren men jag har starka benmuskler som kompensera för bristerna för det mesta.

Det du säger låter vettigt. Nä har gjort ett och annat dåligt köp när det kommer till skor.
Ja speeden kommer jag att köpa förr eller senare men är rädd att slita upp dem för fort om jag kör dem på lång passen och speciellt vid den här årstiden.
Är lite sugen på sc trainer 2 men de kostar en slant. Vet inte men det är alltid samma visa jag kollar runt på skor läser testar och så sluta det med att jag köper en med platta.:)
Har för närvarande ingen sko som jag använder som inte har platta. Så det vore ju smart att ha åtminstone en haha.
Jag får testa vidare men just nu lutar det åt sc trainer eller speed. Eller ska man våga testa nimbusen :)!
Tack igen för nyttig input.


#9
21 december 2023 kl 12:47 Redigerad 21 december 2023 kl 12:49
Gilla
Det var så lite så! Jag är snarare rädd att jag ska babbla för mycket :)

Om SC Trainer kan jag inte säga så mycket. Jag sprang 3 mil i första modellen men gissar att det är den andra som du kikar på. Av den första versionen fick jag överbelastade knäskålssenor och dessutom överpronationsproblem, vilket jag annars aldrig, aldrig får ont av. Det förra är ett vanligt symptom för mig i skor som har högt drop och därtill hindrar mig från att ta emot stöten i varje steg med mina egna fötter. Dessa aspekter i SC Trainer (1) fanns representerade i det höga droppet i kombination med den långa, styva och mycket kraftiga rullsulan. Det senare såg ut att bero på att mellansulan snarare gav vika för mig än att fjädra tillbaka ordentligt. Jag vet inte hurdan 2:an är men tror den borde vara väldigt olik någonting annat du satt din fot i tidigare.

Speed har ju platta i plast så med dem hade du kommit lite närmare att ha en plattlös sko. Den är hyfsat välkänd för att ha tåligt gummi på yttersulan men det finns ju alltid rubberfix att smeta på.

Nimbus blir i värsta fall en riktigt skön vardagssko; har sett många butikssäljare som valt dem att arbeta i.

Jag kan tillägga att även jag har sprungit 15 mil i Novablast 3 men bara på distanspass. Fick ju ont i framfötterna av dem och de kändes bara klumpiga och ofullständiga med den enorma hälen men smala midjan på sulan. Superblast, däremot, provsprang jag i butik och den kändes ju som studsiga moln. Där tycker många recensenter emot mig och säger att de känns hårda och väldigt lika Novablast i geometrin, men jag upplevde ingetdera av dessa karakteristika.
Emil
1987 • Luleå
#10
21 december 2023 kl 13:37
Gilla
Jag tycker om mina Endorphin Speed 3. Gick ifrån en äldre asics till dessa.
Jag har även Saucony som mina snabbare skor med Endorphin pro 2.
1981 • Malmö
#11
24 december 2023 kl 21:04
Gilla
Tack för alla svaren har haft fullt nu innan jul och glömt att svara.
Jag tänkte på sc trainer 2 den ska väl ha 6mm dropp.
Jag sprang en julrunda idag i zoom fly 5.
Den är en sko man inte kan hata men det är inget man längtar efter att springa i heller synd att den är så tung och har dålig energiåtergivning, för den kunde bli riktigt kul att springa för den är väldigt bra att hålla farten i lite långsammare farter.
Jag kommer köpa speed 3 nu på rea o se om de håller för långpassen annars lär de väl funka utmärkt till de flesta andra passen.
God jul..
1977 • Örebro
#12
25 december 2023 kl 10:21
Gilla
Jag har sprungit ca. 60 mil långpass i Speed 3 och är mycket nöjd. Den är både förlåtande och rolig att springa i. Gillar den mer och mer för var gång.
2006 • Alingsås
#13
26 december 2023 kl 06:08 Redigerad 26 december 2023 kl 06:08
Gilla
Samma här men också "Saucony Kinvara Pro" 3/4 kolfiber är riktiga långpassnötare och även tillräckligt snabba för lopp. Saucony skor är bra men många med mig får en konstig känsla av alla Saucony i ena stortån men inget som stör för mycket.
1981 • Malmö
#14
26 december 2023 kl 15:52
Gilla
Ok. Ja saucony gör bra skor!!
Kinvara pro har jag testat o de va riktigt sköna synd att de kostar en slant.
Det känns bra att det är många som har mycke positivt att säga om speeden framför allt att de verkar hålla hyfsat vilket va det jag oroade mig mest för.
1981 • Malmö
#15
28 december 2023 kl 21:34
Gilla
Hej!
Inhandlade saucony speed 3 idag och körde en progressiv mil,
De kändes helt ok inga skav eller skavanker.
De funkade bra i de flesta farterna men tyckte de va lite för mjuka för min smak när jag kom upp i lite hastighet. Men nu va det ju inga snabbskor jag va på jakt efter:)!
Jag tror att de kan funka bra på mina långpass.
Dock så tror jag kinvara pro hade varit bättre :)provade båda men skillde 800kr i pris så jag tänkte lite med plånboken.
Ska testa dem på ett 18km pass i morgon så får se om jag överlever:)!
Tack för all input
2006 • Alingsås
#16
29 december 2023 kl 05:52
Gilla
Speed känns mjukare att springa med än Kinvara pro som är något styvare tack vare kolfiberplattan. Tycker båda ger ungefär samma fart om man är hälisättare eller mellanfotinsättare men Kinvara använder jag till riktigt långa pass/tävlingar. Endrophine Pro tycker jag är lite sämre än de andra två om man snackar komfort men inte så dåliga att man väljer bort dem.

Skulle jag bara få välja en så vet jag inte vilken jag skulle välja. Kanske Speed.
1981 • Malmö
#17
29 december 2023 kl 20:37
Gilla
Tack för inputen.
Sprang 18km idag i speeden o det va super.
Dock borde jag nog gått upp en storlek då det är jävligt tighta. Brukar alltid ha 43 i saucony men borde tagit 44 tycker inte om och springa i förstora skor men de här va lite väl tighta.
Inte så det va obekvämt men tror tån kommer titta ut inom en snar framtid:)
Tror att jag kommer köpa kinvara pro också så fort dem kommer på lite rea:)!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
29 december 2023 kl 21:39
Gilla
Tips: en bit/remsa silvertejp eller gorillatejp inne i skon vid stortåns högsta punkt sparar in många mil!
Hälsningar från en vars fötter äter löparskor som inte tejpas på detta sätt...
1954 • Lerum
#19
29 december 2023 kl 22:01
Gilla
Ursäkta att jag lägger mig i diskussionen (utanför trådskaparens rubrik).

Tänk på att enligt Saucony har Kinvara Pro = Dropp: 8mm (42mm / 34mm).
OBS: alltså EJ godkända för tävlingar, skorna får inte vara över 40mm.
1981 • Malmö
#20
29 december 2023 kl 22:24
1 Gilla
Tack för tippset Monica!
Ska testa det, mina saucony shift 3 gick sönder där fram redan efter 5 veckor och de va ändå bra i storleken. Dessvärre hade jag fipplat bort kvittot. Hälkappan hade också slitits upp:/.
Jag måste ge speeden en riktigt stor stjärna och tackar för de som rekomderade den.
Jag har haft endel problem med mina långpass innan men speeden va perfekta lagom mjuka och med lagom energi återgivning och inte för bulkiga o klumpiga.
Brukar alltid få känningar i knän o lite var stans när jag kört långpassen.
Idag känner jag knappt av att jag avverkat 18km o det va i relativt bra tempo också.
Bestämde mig för att inte titta på klockan och springa i ett lugnt behagligt tempo och njuta, Det började givetvis regna o blåsa men det tillhör årstiden:)! Tittade på klockan efter passet och jag hade snittat 5,10/ kilometer ,normalt brukar det ligga kring 5,30 och jag brukar som sagt ha ont både i knän och lite var stans.
Irritera mig dock på att jag inte gick upp en storlek.
Tack igen för all input från alla den är guld värd!

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.