Löpning Träning 6 inlägg 1008 visningar

Nybörjare

#1
6 augusti 2023 - 12:04 (Redigerad 6 augusti 2023 - 12:08)
Gilla
Tjena,

Började löpträna i april och hade då aldrig sprungit 5km eller längre i mitt liv. Startade lätt med 1km och 2-3 km pass någon dag i veckan. Sprang för några veckor sedan min första mil och någon vecka därpå 1,5 mil. Springer mest för att rensa skallen och att sätta bra tider är sekundärt. Springer normalt i 5.30-7.00 km tempo.

Jag har alltid försökt öka gradvis för att undvika skador. På senaste tiden har jag börjat öka ordentligt, kanske lite för mycket?. Ligger på runt 3-4 mil i veckan, men vilar alltid om jag känner att jag har ont/öm någonstans. Min fråga är finns det några skador som man ska akta sig för som inte är lika tydliga som nybörjare att se? Skador som inte känner av direkt men som kan smyga sig på om man ökar för mycket.

Är i 30 års åldern och har ordentliga skor som provat ut hos löplabbet
1965 • Kungsholmen
#2
6 augusti 2023 kl 12:23
1 Gilla
Tyvärr finns det massor med skaderisker och de flesta som ökar så snabbt som du drabbas av dem, men det finns undantag och de flesta hoppas att man är just undantaget. De jag direkt kommer på är plantar fascit, hälseneproblem, löparknä, muskelknutor i vader eller lår som orsakar inflammerade senfästen, stressfrakturer, muskelbristningar.
Minns själv hur jag hade känningar/problem med det mesta av detta under 1-1.5 år då jag ökade från 1-2mil/v till 5 mil/v, sen härdades kroppen och tål det mesta nu.
Bästa boten är att vara lyhörd, klok och disciplinerad men de flesta klarar inte det. Nästan alla tror att de ska vara undantaget och har en superkropp.
Per Johansson
1978 • Uppsala
#3
7 augusti 2023 kl 02:30
Gilla
Kan inte se att det finns några speciella skador eller tidiga tecken på skador som du ska vara vaksam på. Värk i benhinnor eller hälsporre missar du inte. En del verkar lyckas med eller iaf försöka ”run through the pain” men det tycker jag verkar var dumt på motionsnivå. Som jag ser det består träningsbelastningen vid löpning av hur ofta du springer, hur långt och hur snabbt. Öka inte alla samtidigt. Som nybörjare tror jag att det säkraste och roligaste sättet att öka träningen är att springa ofta, kort och långsamt. Det låter som du skriver att vila om du har ont, kanske kan du t.o.m. tänka att du ska känna dig pigg i kropp och knopp när du tränar, då tror jag du kan öka ganska mycket och ganska snabbt om det är det du vill. Lycka till’
Per Johansson
1978 • Uppsala
#4
7 augusti 2023 kl 02:32
Gilla
Det låter klokt som du skriver skulle det va😊
Walker67
1947 • Växjö
#5
7 augusti 2023 kl 18:41
Gilla
Skulle i så fall vara att direkt efter ett hårt träningspass så bör man inte ha närkontakt med de som är förkylda, då man är som mest mottaglig just efter ett sådant pass.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#6
8 augusti 2023 kl 08:02
Gilla
Du bör akta dej för överbelastningsskador.

Om du började i april och redan är uppe i 15 km på ett pass och veckodosen ligger på 30-40 km. Dra ner på träningen och se till att få ordentlig återhämtning mellan passen.

Träning bryter ner, vila bygger upp.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.