22 mars 2023 kl 09:52
Håller med #14. Du har inte lågt blodsocker. En person med fungerande insulinproduktion har mellan mellan 3,5 och 8 i blodsocker (oftast 4-6). Eftersom våra kroppar är så smart konstruerade, kommer vi inte över eller under dessa värden hur vi än gör. För någon som har typ 1-diabetes, kan blodsockret droppa snabbt till en väldigt låg nivå. Min dotter har haft 1,1 som lägst, då var vi på väg att ringa ambulans (vi fick upp blodsockret och allt gick bra). Vi har för skojs skull mätt mitt blodsocker flera gånger när jag trott att jag var jättelåg (hungrig, energilös, matt). Lägsta värde: 3,7 = helt normalt :)
Du behöver inte oroa dig för att en banan före löprundan skulle sabba blodsockret genom snabb kick och sedan kraschlandning för blodsockret. Så funkar det inte för oss med fungerande insulinproduktion. En banan (eller bar) är bara bra om du inte har ätit något på ett tag - då behöver du ju lite energi.
Men vi reagerar olika på energibrist. Jag är själv en sådan som behöver regelbundet intag av energi. Gärna ofta. Har fått råd av en dietist specialiserad på konditionsidrottare. Det viktigaste rådet var att tiden mellan mat och efterföljande träningspass inte får vara mer än max två timmar. Maten behöver inte vara en hel måltid, utan mellis funkar utmärkt. Annars tränar jag med för lite energi i kroppen.
Kan du prova att ha med en gel på löprundan som du tar om du upplever problem? Det borde hjälpa om det handlar om energibrist. En gel i fickan fungerar även som trygghet - du har något som hjälper om den obehagliga situationen uppstår.
Bra att du har uppsökt sjukvården för att kolla läget. Jag skulle göra det igen om problemen fortsätter. Förhoppningsvis är det bara lite energibrist. Lycka till!