Löpning Övrigt 7 inlägg 3911 visningar

Gravid-lika många råd som gravidideter...

Ann-Sofie Forsmark
1979 • Sundbyberg
#1
1 februari 2009 - 20:56
Gilla
Hej! Jag är nybliven medlem och letar erfarenhetsutbyte på området graviditet o löpning...Känner mig väldigt otränad men sugen på att träna hårt och är i vecka 19...är det någon som ÖKAT träningsdosen mitt i graviditeten??? ALLA tips mottages tacksamt, o var köper man såna där stöd-band att ha runt maggen?? tack tack på förhand
Sofie S
1977 • Norrköping
#2
1 februari 2009 kl 21:39
Gilla
Jag tränade ända fram till 3 veckor innan planerat datum och tyckte att det kändes bra. Men jag drog ner ganska rejält på tempot under graviditeten, försökte att inte få så hög puls. En ökning av träningsdosen under graviditeten skulle jag nog inte våga mig på.
Jag lånade ett stödband av märket Anita av en kompis. Vet inte var hon köpt det, men det var jätteskönt och gjorde så att det inte kändes som att magen skulle "ramla ner".
Cecilia Önnhall
1977 • UMEÅ
#3
2 februari 2009 kl 17:31
Gilla
Intressant tråd, eftersom det är så svårt att hitta bra information om graviditet och träning upptäckte jag när jag blev gravid för 1,5 år sedan. Allmänna råd som jag hittat under allt mitt sökande: Tänk på att akta dig för allt för hög belastning på bäckenbotten, eftersom fostret när det blir större också belastar hela din bäckenbotten mer (speciellt vid löpning) och det är bäckenbotten som håller upp fostret underifrån. Om du tränar spinning eller trappmaskin, så tänk på attt du då belastar bäckenet väldigt snett under under trampen, vid spinning gäller detta i stående. Även styrketräning kan belasta väldigt snett, så var aktsam hur du står. Benböj och liknande belastar också bäckenet mycket. Generellt är kroppen mer lättänjd så akta att över-stretcha, vilket kan ge sträckning om du har otur. På frågan om att öka träningsdosen, är det ju väldigt beroende på hur mycket man tränat före graviditeten, är du otränad så är ju en ökning av träningsmängden ofrånkomlig, och inte farlig om du är frisk. Men kom ihåg att är du helt otränad så måste du starta lugnt så kroppen hinner med. Simning är en väldigt skonsam träning, där du inte belastar bäckenet, promenad med eller utan stavar är också bra. Du kan ju om du tror kroppen pallar prova jogga lite lätt, men lyssna på kroppen, så du inte får problem med bäckenbotten-muskulaturen. Jag fortsatte träna lika ofta som före graviditeten. Naturligt orkade jag inte träna lika hårt som tidigare, men jag körde mig ialla fall alltid trött, och jag orkade träna ända tills förlossningen. Så lyssna på kroppen, det ska inte göra ont, men kan vara lite jobbigt. Lycka till med träning och graviditet.
1973 • Klagshamn
#4
2 februari 2009 kl 19:39
Gilla
Så länge det känns bra - kör på! Det är guld värt att ha bra kondis när det är dax för förlossning. Själv tyckte jag att löpning kändes sådär, så jag paddlade, simmade, körde inlines och cyklade i stället. Styrketräning är heller inget problem, så länge det inte rör sig om maxlyft. På Marathon.se finns lite att läsa http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=347
Lycka till med träning och baby!!
Frida E
1975 • dalby
#5
15 februari 2009 kl 12:44
Gilla
Hej Ann-Sofie!
Jag kommer in lite sent i "debatten" men vill ändå ge mitt tips: "baby-belt"et från Anita Mternity är UNDERBART!! Finns på tex www.minimundus.se men det finns också många till salu på tex blocket, i princip helt nya. Jag tror det står att man ska ta "en storlek större om du är tveksam" men det vet jag inte om jag håller med om, jag köpte först ett i S (jag är inte alls speciellt smal!) och det var nästan lite stort, köpte sedan ett i XS och det satt jättebra.
Ang löpning och träning under grav: jag är nu i vecka 30, och springer änsålänge ca 13 km nästan varje dag (jag har iallafall målsättningen att inte göra det riktigt varje :-)) och det tror jag är mycket tack vare bältet. Någon gång kring vecka 19-20 fick jag ont i ryggen, så då sprang jag inte på någon månad men kunde köra annan träning som cykling, crosstrainer/stairmaster etc. Detta gör jag fortfarande, utöver löpningen, och det tror jag definitivit att jag kommer att kunna fortsätta med även när löpningen inte funkar längre (om jag och bäbis får må bra, pepparpeppar osv). Att stairmaster/crosstrainer skulle belasta snett eller dylikt känner jag änsålänge inte alls av. Jag tror alltså inte att det är några problem alls att träna (och då menar jag inte bara simning och gravid-yoga) under graviditet, OM man känner att man mår bra, inte får ont osv. Däremot ska man aldrig pressa sig till något som inte känns bra, och jag är också lite tveksam till det här med att öka dosen, som sagt, allt beror ju på utgångsläget men det klart jag känner skillnad mot "ogravid"-träning. pulsen blir högre, periodvis blir man rätt flåsig även av att lungorna får mindre plats (?), blodvärdet kan gå ner osv. Att sträva efter stordåd tror jag alltså är väldigt onödigt, jag har tex minskat mitt tempo från ca 5.10-20 till runt 6 eller tom strax över (och det lär inte gå snabbare framöver!), så det klart det är skillnad. Tilläggas bör kanske att jag alltså är van vid en betydligt högre träningsdos än jag ligger på nu, även om jag väl fortfarande tränar förhållandesvis mycket för att vara gravid. I början av graviditeten tror jag egentligen inte att man behöver dra ner så mycket (om man mår bra osv), förutsatt att man ligger på en "lagom" dos innan. Jag hade ändå tänkt minska ner lite på löpningen efter en ganska löpintensiv period, så därför passade jag på att dra ner på långpassen lite när nu graviditeten kom.

Åj, det blev långt! Egentligen tror jag (eller vet..) att det viktigaste är att lyssna på sig själv, och inte färgas för mycket av hur "andra" gör -på ena eller andra hållet. Men det kan ju ändå vara kul att få lite andras erfarenheter, när jag själv blev gravid hade jag verkligen ingen aning om vad jag skulle vänta mig... Lycka till iallafall, och jag kan alltså verkligen VARMT rekommendera baby-beltet!!!
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#6
23 februari 2009 kl 13:20
Gilla
Blev lite sugen på ett sånt där Babybelt! Vet ni om sådana säljs i någon affär (Sthlm)? Skulle vara lite kul att prova för att förstå lite bättre hur de verkligen känns och sitter. Innan en ev beställning.....
Frida E
1975 • dalby
#7
23 februari 2009 kl 14:47
Gilla
Helena: Jag tror att det finns på bla babyland, men säkert även på fler av de "stora" barngrejsaffärerna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.