Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 3130 visningar

Lugn träning vid utmattning och plantar fasciit

Henrik S
1972 • Nacka
#1
2 april 2022 - 11:38
Gilla
Hej!

Jag har en fråga angående träning och återhämtning. Jag är just nu stressad och utmattad efter några tuffa livshändelser. Har tagit prover mm men läkarna hittar inget "fel", och det känns inte alls orimligt att jag är sliten nu.

Jag tar hand om mig på alla sätt jag kan för att främja min återhämtning, men träningen funkar inte så bra. Normalt vet jag att träning gör mig gott både fysiskt och psykiskt. Men just nu är min kropp inte sugen på den träning jag normalt kör (löpning och styrketräning totalt ca 4 ggr/v). Jag är infektionskänslig och får diverse krämpor här och där, nu senast plantar fasciit i ena foten. Och jag vet att träning vid utmattning kan vara kontraproduktivt i värsta fall.

Min plan nu är att lägga in mer lugn träning - promenader (i den mån det funkar för foten) och cykling. Kommer jag inte ut och tränar är det annars lätt hänt att jag blir för stillasittande och jag hoppas att det kan hjälpa mig att få mer energi och sänka stressnivån.

Nu är jag nyfiken på om någon annan har erfarenhet av perioder med lugnare träning för återhämtning eller några andra tips och tankar som input?
1967 • www.sapiens.se
#2
2 april 2022 kl 11:43
3 Gilla
Två tips angående träning givet att du skriver att du är stressad och utmattad.

1) Kör inte hårdare än att du känner att träningen ger energi, inte tar energi. 2) Kan du fokusera mot något annat än det du är stressad för och samtidigt få träning? En aktivitet som Turf använder många som träning/motion. Du gör något annat samtidigt som du måste röra på dig i valfri takt. Tänkte just på att du skrev gå eller cykla. www.turfgame.com

Lycka till Henrik!
Henrik S
1972 • Nacka
#3
2 april 2022 kl 11:56
Gilla
Tack för bra tips, Marcus!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
2 april 2022 kl 13:04
1 Gilla
Kan du prova något ännu lugnare för att kanske samla energi och slappna av, kanske sova bättre, kanske passa på att göra saker med kroppen som du kan ha nytta av sen när situationen är mer "som vanligt"?
Typ yinyoga, kolla t ex Monika Björns utmärkta bok "Yoga för dig som tränar": https://www.bokus.com/bok/9789113087597/yoga-for-dig-som-tranar-starkare-smidigare-snabbare/
Jenny Bolander
Linköping
#5
2 april 2022 kl 14:56
1 Gilla
Jag vet att många tycker det är astråkigt, men simning brukar fungera väldigt bra för mig när jag har varit lite för nära mina gränser fysiskt eller mentalt. Gärna utomhus om vädret tillåter, men att börja dagen med en halvtimme/trekvart i poolen är ofta en bra start på dagen.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
2 april 2022 kl 15:20
4 Gilla
I riktigt stressade perioder kan jag knappt springa. Kroppen och huvudet orkar helt enkelt inte. Och är i sämre skick efter än innan passen. Brukar tänka på det som att det inte finns marginal för en kortisoltopp.

Jag går en del promenader (med inlägg pga plantar fasciit som lätt kommer tillbaka). Men jag sätter inte mål i steg och distans. I höstas tänkte jag att jag skulle vara i skogen varje dag (bor nära), ibland joggade jag. Ibland gick jag. Ibland cyklade jag en fem min omväg från jobbet. Men jag mår bra av träd. Och det är okej om det i slutänden inte blivit varje dag. Men det var en motivation till att komma ut. Och var lätt att anpassa ambitionsnivån efter dagsformen.

Henrik S
1972 • Nacka
#7
2 april 2022 kl 21:18
1 Gilla
Tack för bra tips Monica, Jenny och Kajsa!
Bek
1978 • VGR
#8
2 april 2022 kl 23:12
1 Gilla
Jag och de flesta andra upplever att styrketräning sliter på ett helt annat sätt än löpning och man blir inte "övertränad". I varje fall inte på samma sätt. Möjligen undantaget de som är väldigt avancerade/starka.
Köra mer gym och promenader ett tag?
Henrik S
1972 • Nacka
#9
3 april 2022 kl 07:22
Gilla
Tack Bek, absolut något att fundera på! Jag hör knappast till den väldigt avancerade kategorin, så det bör vara lugnt. :-)

Med tanke på att jag nyss fått plantar fasciit ligger ju löpningen lite risigt till ändå, men då kanske jag ska undvika att ta i när jag cyklar också, borde vara ungefär samma sak för kroppen tänker jag. Så styrka, promenader och lugn cykling i så fall.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
3 april 2022 kl 08:11
2 Gilla
Diverse fot-tips (PF och andra "småskavanker med storkonsekvenser"), många relativt enkla okomplicerade som kanske kan göras från soffan: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=55381
Henrik S
1972 • Nacka
#11
3 april 2022 kl 08:42
1 Gilla
Tack Monica!

Har kollat in den här https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=49420 och tycker att jag får effekt av den här https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=gXdlPuKfyXs, men lägger gärna på fler fotövningar. Testar hellre den vägen och jobbar med stretch och styrka än inlägg mm. Och har inte haft pf:en så länge och hoppas fortfarande att den ska klinga av lika plötsligt som den dök upp :-)

Henrik S
1972 • Nacka
#12
3 april 2022 kl 12:01
1 Gilla
Om det är någon annan som läser tråden som sitter med liknande utmaningar kan jag också rekommendera övningar för vagusnerven för att sänka stressnivån i kroppen.

Finns mycket att läsa om detta område och jag är ingen expert, men det här tycker jag är en bra ingång: https://www.youtube.com/watch?v=L1HCG3BGK8I. Korta, enkla övningar som förvånansvärt snabbt lindrar stress och oro.
#13
13 december 2022 kl 20:55 Redigerad 13 december 2022 kl 21:02
2 Gilla
Hej!

Jag sitter just och skriver ett inlägg på Instagram/blogg om utmattning och det jobbiga i att inte kunna träna som man brukar. Hittade denna tråden genom en googling. Skönt (men synd) att det finns fler som känner likadant.
Det är oerhört frustrerande att inte kunna springa fort, lyfta tungt eller röra sig som vanligt.
Bara att vänta in en bra period och vila mycket. Det sista är väldigt svårt tycker jag. När ska jag vila? (retorisk fråga)
Ser att inlägget är från april så jag hoppas att du mår bättre idag. Jag själv står i en uppförsbacke, men var på gymet idag (!) och det kändes ok, så nu hoppas jag att kroppen inte sparkar bakut kommande dagar. Ha det!
Henrik S
1972 • Nacka
#14
14 december 2022 kl 14:00
Gilla
Hej Carl,

Kul att du hittade tråden! (men synd att det finns fler som känner likadant).

För mig går det åt rätt håll jämfört med april, även om jag ännu inte är helt där jag vill vara energi- och träningsmässigt. Men en sak som verkligen har varit nyckeln är att lyssna på kroppen och acceptera dess signaler. Jag har tur såtillvida att jag sällan har svårt att få till träning och motivera mig, det är mer det där med att hitta lagom nivå och lämpliga träningsformer som jag har behövt jobba med - och det funkar ganska bra.

Jag känner så väl igen frustrationen som du beskriver. Ta hand om dig och hoppas att du hittar en bra väg framåt!
#15
3 januari 2023 kl 20:44
1 Gilla
Rätt håll låter bra. Hoppas på detsamma för mig. Något bättre nu senaste gångerna faktiskt. Det här med att avsätta tid för vila är det svåraste, och det är det som krävs för att komma tillbaka antar jag.
Må gott!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.