Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 3653 visningar

Stortå som inte blir bra

Jesper
1981 • Täby
#1
9 juli 2021 - 23:15
Gilla
Bild uppladdad av Jesper
I mitten av februari hade jag oturen att vår sittbänk i hallen välte på min stortå. Det gjorde ordentligt ont, men då det sedan kändes bättre sprang jag (dumt nog) samma dag. Sedan såg tån ut som på bilden - ordentligt svullen, framför allt på höjden.

Det gick helt ok att springa veckorna efter, och jag fortsatte med runt fyra mil i veckan, men till slut sökte jag vård i början av april främst då tån blev rätt stel efteråt av att springa och svullnaden inte gick ner. Fick då konstaterat att inget var brutet och lite luddig rekommendation av ortopedspecialist att det borde vara ok att springa så länge jag höll mig till skogen.

Det blev dock inte bättre (och skogslöpning kändes snarare värre än på asfalt eller bana), och när jag sedan testade att löpvila helt märkte jag en viss förbättring, men inte ens efter 2-3 veckor utan löpning var det någon större skillnad.

Fick göra magnetröntgen, men bilderna blev dåliga och man konstaterade bara ”lätt svullnad anas plantart i stortån, lätt utgjutning i MTP led 1”. Samma ortoped som tidigare rekommenderade inlägg för att avlasta stortån, men han kändes överlag allmänt oengagerad och verkade inte förstå sig på löpning eller bry sig speciellt mycket - kändes som han tyckte det var en banal skada.

Jag har haft i princip total löpvila sedan två månader tillbaka, men stortån blir inte bra - märker knappt någon skillnad. Cyklar en del (landsväg) och försöker hålla igång rörligheten i stortån, men det är fortfarande som en hård men inte öm svullnad på ovansidan av stortån som blir värre vid belastning och då gör att tån känns stelare.

Vet inte riktigt vad jag ska göra. Försöka hitta mer engagerad ortoped? Fortsätta löpvila? Laser? Strunta i det och köra på? … Alla tips och råd mottages mycket tacksamt! Jag saknar verkligen löpningen :(.
2006 • Alingsås
#2
10 juli 2021 kl 12:54
Gilla
Om du inte märker av någon större effekt av 2 månaders vila så känns det väl spontant som att ytterligare vila inte är lösningen. Du borde kanske prova hos någon specialst på idrottsskador. Du borde hitta flera på nätet om du söker. Du kan väl maila din bild och beskrivning av dina problem till ett par av dem och se vad de svarar. Om de inte kan hjälpa dig kan de förhoppningsvis lotsa dig vidare till någon som kan.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
10 juli 2021 kl 21:37
Gilla
Håller Mikael. Gå till en bra naprapat eller fysioterapeut. Det är viktigt att få en adekvat behandling av en skada, så fort som möjligt.

I Täby finns bra naprapater.
Jesper
1981 • Täby
#4
12 juli 2021 kl 09:39
Gilla
Tack, ska nog prova med naprapat, har en bra inne i stan (men tar gärna emot tips på vilka i Täby som är bra).

Det som är lite knepigt i min värld är att det här ju inte är en idrottsskada utan mer ”yttre våld” som gjort att jag inte kan idrotta. Men kanske ändå bra att satsa på naprapat etc som iaf förstår sig på löpning.
1989 • California
#5
12 juli 2021 kl 13:30
Gilla
Perhaps you should get a pair of shoes with wide toe box
1974 • Stockholm
#6
12 juli 2021 kl 18:47
1 Gilla
Mikael har jag gått till tidigare när han höll i inne i stan. Tycker att han har varit bra och skulle nog söka mig till honom igen, trots omvägen till Täby. https://www.naprapatgruppentaby.se/
Jesper
1981 • Täby
#7
12 juli 2021 kl 19:58
Gilla
Bra idé, men då jag kört Altra sedan länge pga breda framfötter är det redan gjort.
Jesper
1981 • Täby
#8
12 juli 2021 kl 20:01
1 Gilla
Tack för tips om Mikael!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#9
12 juli 2021 kl 23:04
Gilla
Roslagskliniken har hjälp mej några gånger.
Jag trodde jag aldrig mer skulle kunna springa pga min gubbvad. Men dom skickade elström genom vaden. En liten ovanlig metod.

Testa dom!
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
13 juli 2021 kl 14:28
1 Gilla
Idrottskliniken i Täby har i alla fall sjukgymnaster som förstår sig på löpning. Vet inte hur deras idrottsläkare är nu, den jag anlitat har gått i pension. Konstigt att inget syntes på MR. Men ortopeder är sällan rätt kategori om inget är brutet Håller med om att du ska söka någon som kan ge dig korrekt diagnos och något rehabprogram. Blir inte förvånad om det kommer att innehålla några specifika styrkeövningar och/eller rörelseövningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.