Löpning Träning 7 inlägg 5250 visningar

Samma puls - olika tempo

1986 • Stockholm
#1
22 oktober 2020 - 07:03
Gilla
Hej!
Jag springer runt 60km per vecka. Just nu är de flesta distanspass. I tisdags sprang jag 10km på 50 min med snittpuls 147. Dagen efter, alltså igår, sprang jag exakt samma runda, med snittpuls 148, på 52 min. Alltså 2 min långsammare. Upplevd ansträngning var samma under båda passen. Hur kommer det sig egentligen att vissa pass går långsammare, trots samma puls och upplevd ansträngning? Farten på dessa pass är så pass låg att det inte sätter sig någon trötthet i benen till passet dagen efter. Sömnen var ungefär samma natten innan passen och kosten innan även den ungefär lika.
Jag tycker detta händer mig varje vecka och jag förstår inte riktigt varför. Det är inget problem, men intressant att veta varför.
Mvh
1987 • Västerås
#2
22 oktober 2020 kl 10:17 Redigerad 22 oktober 2020 kl 10:17
Gilla
Det är ganska precis det som du bortförklarar det hela med som spelar roll.

Sömn
Vila
Måltider/mängd energi
Trötthet i muskler
Energidepåer
Vätskenivån
Eventuella farthållningsskillnader
Viktskillnad

Det som jag själv skulle tro har mest inverkan är nog hur effektivt löpsteget blir, samma tempo kan ju variera ganska mycket i vilket löpsteg du får.

Vissa pass där man känner sig fräsch får man ju en bra "svung" i steget, medan man får känslan av att dra fötterna efter sig istället under vissa pass.

Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#3
22 oktober 2020 kl 10:52
Gilla
Förutom dina egna förutsättningar så påverkas pulsen även av temperaturen.

Puls är ett rätt trubbigt mätinstrument eftersom den kan variera så mycket för samma upplevda ansträngning. Man kan lika gärna styra sin träning med upplevd ansträngning.
1972 • Chavenay
#4
22 oktober 2020 kl 16:10
Gilla
Som tillägg till ovanstående skulle jag även lägga till tiden på dagen. Där är vi sannolikt alla olika, men jag har generellt en högre puls (med god marginal) när jag springer senare på dagen än när jag springer på morgonen (gärna utan att äta innan).

Skulle du dessutom ha något litet virus, förkylning eller något springer väl pulsen upp en del också.

Springer du två eller flera dagar i streck tycker jag också att det verkar normalt att pulsen kryper uppåt (eller farten nedåt). Kroppen behöver ju återhämtning också (jag har alltid vetat om det, men varit fruktansvärt dålig på att respektera det).
cribster
1980 • Umeå
#5
22 oktober 2020 kl 20:13
Gilla
Såvida det inte är ett rent återhämtningspass, så tar alla pass på krafterna (bara mer eller mindre). Tvärtom brukar man ju få lite raketfart i benen om man plötsligt fått några oväntade vilodagar. Tar väl en viss tid fylla på glykogenen antar jag...
1972 • stockholm
#6
23 oktober 2020 kl 10:57
Gilla
Har en Garmin Fenix 6 som mäter pulsen på handleden och jag tycker att min puls varierar för mycket för att den ska bli 100 % användbar. Tror det beror på att själva tekniken som mäter pulsen på handleden inte är tillräckligt tillförlitlig.

Har funderat på att skaffa pulsband men kommit fram till att jag först ska föröka lära mig att gå på upplevd ansträngning istället snarare än ett plusvärde. Men det kräver viss träning har jag upptäckt……
1972 • Chavenay
#7
23 oktober 2020 kl 16:07
Gilla
@Niclas
Du har helt rätt. Handledspulsen på klockorna är inte bra (iaf. inte den jag har. FR235. Byter upp till Fenix 5 nästa vecka, men även där kommer jag inte att förlita mig till handleden). Bälte är väl fortfarande det enda som man med fördel kan analysera. Jag kör med bälte.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.