Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 1027 visningar

Skor för bra dämpning och stabilitet

1975 • Målilla
#1
25 augusti 2020 - 17:30
Gilla 
Hej!
Har börjat löpträna nu. Väger 110kg än men klarar lätt av 7km löpning. Tränat mycket cykel och crosstrainer. Jag har ett par Nike air pegasus som jag tycker är sköna med atrex ortopediska sulor i. Nu är jag skadad överbelastat knä (kanske gåsfot). Pratade med en kollega som springer mycket och Nike verkar ha väldigt mjuka skor med lite dålig stabilitet i sidled och därav kanske foten kommer lite i sidled. Kan ingenting om detta. Hon sa att Saucony är en bättre sko med mer stabilitet i sidan. Hon skulle kolla med sin dotter som jobbar på Intersport, även hon löper mycket. Har ni några råd angående skor. Min överbelastning tror jag beror på att jag sprungit i skrå och haft ena foten på asfalten och min vänstra fot nedanför lite i dikeskanten. Har ont i vänstra benet.
#2
25 augusti 2020 - 17:46
Gilla 
Hoka! Time to fly!
1969 • Norrtälje
#3
25 augusti 2020 - 19:27
Gilla 
Adidas Solarglide är väldigt väldämpade, neutrala, men samtidigt stabila skor (ej att förväxla med ST-versionen som är en ren stabilitetssko). Använder den för nästan alla mina distanspass. Inte den lättaste löparskon på den här planeten, men det tror jag är rätt ointressant för dig i nuläget.
1993 • Norrköping
#4
25 augusti 2020 - 22:04
Gilla 
Köp dig ett par av asics mest dämpande skor. De är som pansarvagnar med bubbelplast som band.
1959 • Enskede
#5
25 augusti 2020 - 22:20
Gilla 
Jag använde Asics Cumulus Gel tills för 4, 5 år sedan när de blev tajtare i framdelen. Sen dess är det Mizuno Wave Rider.
Kan rekommendera Dr Carter Farrell - idrottsortoped - I Stockholm. Han kan se inom 5 sek vad du behöver, skriver ut recept för inläggssulor.
Jag började springa som 53 åring, fick snabbt ont i bägge knän, men efter hans råd och åtgärder har jag sprungit över 10 maraton med inga fysiologiska problem i benen eller fötterna eller någonstans.
1971 • Nykvarn
#6
25 augusti 2020 - 22:38
Gilla 
Ta dig till en välsorterad butik och prova skor, det brukar vara det bästa. Det går inte att säga Nike är mjuka, Saucony är mer stabila, det är ofta större skillnader mellan olika modeller inom samma märke än mellan olika märken. Nike har t ex tagit fram en sko som (i en lite begränsad studie som dock blivit kritiserad) sägs förebygga skador, den är stabil eftersom sulbasen är extra bred och den har också generöst med dämpning, Nike Infinity React heter den. Saucony har både stabila och mer instabila modeller men varje märke har någon modell som är extra stabil, nämnda Adidas Solarglide är ett sådant exempel liksom Asics Nimbus/Kayano. Saucony har Triumph som är väldigt stabil.
1975 • Målilla
#7
26 augusti 2020 - 06:14
1 Gilla 
Ok tack för alla svar. Jag tänkte ta mig till intersport så de får filma mitt löpsteg och så får de avgöra hur mitt steg är.
Jan
1965 • Vintergatan
#8
26 augusti 2020 - 07:09
Svar på inlägg #4
Gilla 
Bild uppladdad av Jan
Här är mina marshmallows, aka Asics Novablast. ;)

@ #1, Pegasus 34 gav mig problem i knä/höft, upplevde att de lutade utåt. Undviker extra iläggssulor efter ett par formgjutna som jag provade efter en fotskada på 80-talet, de gav mig bara mer problem. Men allas kroppar är olika och det blir nog bäst för dig att åka till butik och prova.

@ #7, Intersport kommer förmodligen att tala om för dig att du pronerar. Prova även andra skor, DU ska tycka om skorna och skor man gillar brukar ofta bli bäst, även om de inte stämmer mot givna råd om dämpning och stabilitet.

Så tunna och lätta skor som möjligt, med betoning på "som möjligt" är det jag själv strävat efter tidigare, tjockskor som ovan har jag bara provat i år. Novablast och Endorphin Pro/Speed är roliga att springa i, men är för egen del inte alls övertygad om att det är bra att använda dem dagligen, så jag försöker rotera.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.