Löpning Tävlingar & Motionslopp 2 inlägg 2100 visningar

Jämföra tävlingslopp med träningar

1972 • Chavenay
#1
18 augusti 2019 - 17:43
Gilla
Kanske är jag ute och cyklar helt och hållet nu, men jag ville höra med er om ni ö.h.t. tycker det är möjligt att jämföra träningslopp med tävlingslopp. Det är ju så oerhört många faktorer som ändras (stress, "sällskap" m.m.) när man tävlar.

Med det sagt, gjorde jag ett "test" i dag. I December sprang jag min första mara och allt gick perfekt fram till den 28e ungefär då magen sa ifrån. Hur fräscha ben som helst och huvudet var med också.

För att jämföra min dagsform (?!) med den jag hade då, gjorde jag ett längre runda i dag (27km) för första gången på länge. De första 25km försökte jag springa i exakt det tempot jag hade i December (och vill ha på min nästa mara). Med några få smärre avvikningar (bl.a. de 3 första km då jag sprang lite för fort pga att jag hade svårt att hitta tempot) gick det nästan exakt i rätt takt hela tiden.

Pulsen låg inledningsvis något lägre än under racet (stressfaktorn?). Först efter 16km kom pulsen i kapp och låg sedan på pulsen, eller 1-2 slag över pulsen jag hade under racet.

Testet pågick i 25km innan jag försökte accelerera (de sista 1500 metrarna).

Kändes enormt bra hela vägen trots att jag sprang solo (i tävlingsloppen har man ju fördelen av att kunna lägga sig med andra och låta dom hålla takten). Snittpulsen och snitttiden var näst intill identiska på dessa 25 km. Även om dagsform naturligtvis spelar en stor roll, är det HELT fel att tro att jag är i en snarlik form som jag var i December i fjol? Det vore toppen, för jag har 9 veckor kvar innan dagen D och kanske därför kan sikta på en bättre tid, eller iaf. känna mig trygg i den nivån jag just nu vill nå (<3h30)?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
18 augusti 2019 kl 20:21
1 Gilla
Nej det kan ju inte vara "HELT fel" att du är i snarlik form som i december i fjol.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.