Löpning Övrigt 4 inlägg 1204 visningar

Skapa en förening

Nick Isaksson
1985 • KUMLA
#1
5 juli 2019 - 07:03
Gilla 
Hej.

Jag driver ett eget företag och har en fundering på att starta en egen förening som inte vem som helst kommer in i. Jag vill nämligen kunna bjuda in mina närmaste men begränsa det där pga jag tänkt sponsra föreningen genom mitt egna bolag, och sedan använda friskvårdsbidraget till medlemskap i föreningen.

Min förhoppning sen är att föreningen kan stå för en del av kostnader inför tävlingar och lopp.
Föreningens syfte blir att främja idrott med inriktning på löpning.

Är det någon som har koll på om detta är ett upplägg som är okej och inte strider mot några regler eller lagar?

Tacksam för all hjälp jag kan få.
Henrik Vangenmo
1975 • Hunnebostrand
#2
5 juli 2019 - 08:10
Gilla 
1958 • Borlänge
#3
5 juli 2019 - 08:27
Gilla 
Friskvårdsbidrag kan ej användas till medlemskap. En förening kan inte neka någon inträde rent principiellt, undantag om stadgarna säger att man måste vara anställd för att kunna vara medlem.
Walker67
1947 • Växjö
#4
6 juli 2019 - 14:14
Gilla 
Ett alternativ är att ha en så låg medlemsavgift att den är försumbar. Jag driver en liten förening, som numera bara har 8 medlemmar och vi har så låg medlemsavgift som 50 kr för aktiv och 20 kr för stödjande medlem. Viktigt är att man är registrerad som medlem i föreningen, annars gäller inte idrottsförsäkringen, som är tecknad av riksförbundet SFIF, vanligen Folksam. Sen tror jag inte det hindrar att företaget sponsrar medlemsskapet i SFIF, som rör sig om dryga 2000 kr/år (kan bli högre om någon medlem tar medalj på SM) .
För att starta en förening måste styrelsen ha minst 3 ledamöter och övriga villkor framgår av RF.s normalstadgar för förening.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.