Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 4402 visningar

Salomon Speedcross 4 och 5

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
11 maj 2019 - 19:48
Gilla
Rea-period på XXL, 20% på skor, 30% på kläder.
För 679 kr ska jag nu prova Salomon Speedcross 4, som jag var extremt nära att köpa förra året redan.
Speedcross 5 verkar förstås ännu mer utvecklad på vissa områden (dock tyngre?), men till detta pris kan jag nöja mig med en fjolårssko!

Ska bli intressant att springa terräng med en sko med 10 mm drop, om det är skillnad på känslan mot 4-6 mm som jag har på mina andra!
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#2
11 maj 2019 kl 21:44
1 Gilla
Testade samma sak i veckan,har 3-6 mm på de skor jag har och sprang i vintervarianten av Speedcross (Spikecross),för mig blev det ingen bra känsla utan mer som en pjäxa på foten.
1969 • Kiruna
#3
11 maj 2019 kl 23:13
1 Gilla
Har ett par speedcross 3 gtx som jag satt skruvdubb på och använder som vinterskor numera.
Har aldrig blivit riktig kompis med dom. Dom går bra att löpa med och jag får inga besvär av dom, men gillar inte riktigt känslan. Upplever det som om framdelen av skon egentligen är en tunn styv minimalistisk terrängsko, där man sedan skruvat på ett tjockt väldämpat hälparti.
Får inte till helheten i den skon även om det går att springa i den och många verkar gilla den.
Vet inte vad skillnaden i version 4 och 5 är, men grunddragen verkar vara dom samma.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
12 maj 2019 kl 08:22 Redigerad 12 maj 2019 kl 08:23
Gilla
Ska bli intressant, som sagt. Asfalt springer jag oftast med 8-10 mm drop. Verkar vara en antingen-eller-sko, om man gillar den? En del verkar tycka att den är lite vinglig pga att den är smal, det höga 10 mm-droppet, och att hälen ligger på 30 mm.

Skillnaden mellan 4 och 5 verkar vara att 5:ans sulmönster är lite annorlunda, några av dobbarna är bredare/stabilare, och vända i annan riktning, mjukare gummiblandning. Materialet i överdelen ser lite annorlunda ut, mindre styvt, bättre passform på 5, även pga tajtare mittdel. Uppgiven vikt ser ut att vara lite högre på 5.
1970 • Sala
#5
12 maj 2019 kl 09:15
1 Gilla
Speedcross är min favoritsko. Med den nya modellen Wide kan jag dessutom ha den när jag ska springa riktigt långt. Jag tycker fot greppet är riktigt bra, skon håller fast foten bra. Sulan är grym i skogen. Tyvärr är droppet lite för högt, inte så det stör mig men det hade gärna fått vara några mm lägre. Å andra sidan är det riktigt bra vid snabba nedförslöpor.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
21 maj 2019 kl 22:17
1 Gilla
Första korta testrundan, det var ovant jämfört med att springa med låga och låg-droppiga Inov-8 X-Talon 212 och VJ XTRM. Dessutom efter ett rejält ösregn, med hala hällar, stenar och rötter. Där var den inte så imponerande. Tuggigt grepp på mjukt underlag däremot. Kändes som den sög upp väta och behöll den, kanske borde man testa impregnering för att lindra åtminstone det blöta från ris och snår.

Känns iaf bra att ha nöjt sig med 4:an på rea-pris för att prova typen, istället för att ha tjongat till på 5:an som fortfarande är rätt dyr. Även om den helröda eller helsvarta ser kaxigare ut än tidigare modeller!
1970 • Sala
#7
9 juni 2019 kl 13:46
Gilla
Jag tar tillbaks. Pudel. Jag ångrar mig! Jag har nu sprungit mitt första ultrapass i Salaomon Speedcross 4 wide. Det är en skitkonstruktion. Själva mittdelen av skon är bredare än vanligt, skönt för en bred fot. Däremot verkar de sen ha använt samma tåkonstruktion som på den vanliga skon. Det för med sig att foten tillåts breda ut sig mittpå men trycks sen ihop över tårna igen, nästan värre än den vanliga skon. Resuktat jätteblåsor på stortårna och blånaglar. Jag har aldrig haft blånaglar förut, inte ens i den vanliga speedcrossen.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
9 juni 2019 kl 16:46
Gilla
Speedcross 4 damläst, på smal platt låg fot, 5 mil på 6-7 rundor i kuperad blandad skogsterräng med mycket rötter, sten, berghäll.

Nöjd att jag inte köpt skon till fullpris, det står jag kvar vid. Föredrar verkligen mina VJ XTRM, med mina fötter, min blygsamma långsamma löpning och min terräng. Men en sko att kunna ha för variation.

Mina intryck:
Svårt att knyta quick-lace-systemet så det blir lagom över hela foten.
Lite vinglig/vrickig känsla, både pga att jag inte fick till snörningen nån runda, och att den ju är högre i hälen.
Mjuk ganska odämpad sula i framfoten men mycket dämpning i hälen.
Känns väldigt blöt när den blivit blöt, liksom. Dränerar inte, behåller det blöta.
Sulmönstret bra på mjukt underlag. Helt OK att springa grusvägen bit i dessa, även om den mjuka framfoten lätt får genomslag på sten i typ 3-5 cm-storlek. (Oauuuuch!)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.