Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 1506 visningar

Kväljningar vid löpning

1974 • Hägertsen
#1
31 mars 2019 - 18:30
Gilla 
Hej!

Jag har fått problem med kväljningar när jag springer, och all annan konditionsträning. Tidigare i höstas kunde jag springa milen på runt 45 på träning och jag brukade köra 1000 m intervaller på mellan 4,10-4.20.

I början märkte jag att jag fick kväljningar när jag pressade mig på snabba intervaller. Då kunde jag springa minutintervaller på bandet på upp till 18-19 km/h. Sedan tidig höst har det kommit mer och mer kväljningar och nu kan jag inte springa snabbare än typ 5,45 per km utan att det kommer kväljningar. Numera är intervaller helt omöjligt så nu springer jag bara väldigt lugn distans men ändå kommer det kväljningar, typ i uppförsbackar. Jag måste stanna direkt när det kommer och kan fortsätta efter en stund, då i ett lugnare tempo.

Min gissning är att det kommer från stress. Jag bytte jobb i somras och har nog varit mer stressad än vad jag erkänt för mig själv.
Är det någon här som har någon annan teori?

mvh
John
Walker67
1947 • Växjö
#2
31 mars 2019 - 22:07
Gilla 
Hur nära efter maten springer du och efter vilket typ av mål ?
Mitt eget upplägg för att slippa illamående vid träning/tävling är:
Frukost 3 tim
Lunch/Middag 4-5 tim beroende på om det är "tung" eller "lätt" måltid
Fika: 1 tim
För mig är träning för nära efter maten i princip bortkastad träning, då den bara ger obehag/problem med magen.
1974 • Hägertsen
#3
31 mars 2019 - 23:45
Gilla 
Tror inte att det har med maten att göra. Idag väntade jag nog fyra timmar efter frukost.
Det här har aldrig inträffat förut och det började i höstas. Jag har sprungit i många år. Och det är inget illamående utan kväljningarna kommer plötsligt när jag blir lite mer ansträngd.

Jag själv tror att det beror på att jag syresätter mig för dåligt på något sätt. Antingen genom stress eller att jag har något i lungorna eller så är det psykiskt kanske.
1969 • Jakobstad
#4
1 april 2019 - 07:59 Redigerad 1 april 2019 - 08:37
1 Gilla 
Låter som det som jag hade/har. Jag fick en massa segt slem i svalget då jag ökade ansträngningen (typ uppförsbacke el. intervaller) med kväljningar som följd. Började misstänka astma och gick till arbetshälsovården och bad om att bli testad. Visade sig att jag hade en lindrig ansträngningsastma. Inhalerar nu kortison dagligen och vid behov tar jag lite Ventolin innan ett pass. Är mycket bättre nu men speciellt vid kallt väder kan symptomen dyka upp igen. Lönar sig att kolla upp.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#5
1 april 2019 - 09:54
1 Gilla 
Känner igen det där väldigt väl och undrade länge vad det var. Undrar i grunden fortfarande, men det har inte återkommit hos mig sen jag slutade med mjölk. Har ingen aning om det är relaterat, men jag märkte sentomsider att min mage med åren slutat älska mjölk.

En lättare laktoskänslighet tillsammans med löpningens skumpande kanske var problemet hos mig? Vet som sagt inte, men problemet försvann iaf.
1963 • Västerås
#6
1 april 2019 - 10:00
1 Gilla 
Har sedan 10 år diagnosen astma. Har varit igenom en massa olika preparat, några som inte fungerat alls och andra som fungerat under ett tag.

Under våren med snösmältning, mycket damm från insamling av grus samt pollen i luften har besvären med kväljningar blivit tilltagande. Alkohol har jag märkt har en negativ effekt på slemproduktionen, så det undviker jag i princip helt och hållet. I alla fall dagen innan längre pass.

Ökning av kväljningar/slemproduktionen står i direkt relation till ansträngningsnivå och tid. Ju högre ansträngning, längre tid desto värre problem, tills dess att träningspasset helt enkelt måste avbrytas.

Fick en ny astma medicin för några veckor sedan, tyvärr förvärrar den situationen.

En lösning på detta vore som att vinna högsta vinsten på lotto.
1974 • Mölndal
#7
1 april 2019 - 14:39
1 Gilla 
Har samma problem som övriga här. Under Varvetmilen igår fick jag stanna vid 6 km för att kväljas nåt enormt. Vid 1.5 km kvar fick jag magknip på grund av alla kväljningar då magen dragit ihop sig flertalet gånger under lopet. Typ av mat eller dryck innan kvittar.

Vid torr luft är det något bättre men med ett par plusgrader och luftfuktighet är det som värst.
Under ett träningspass förra veckan kräktes jag i farten. Extremt jobbigt och jag vet egenligen inte hur mycket det påverkar min kapacitet om den ens gör det..

Kanske har med det #3 skriver att syresättningen blir för dålig? Gick till en doktor för ett par år sen för att utröna om jag hade allergi. Astma hade jag inte. Vad dom däremot noterade var att jag hade axlarna uppe vid huvudet och var jäkligt stel i bröstryggen. Du som springer så mycket borde ju vara avslappnad i axelpartiet ...
Tänkte inte så mycket mer på det sen men det kanske är en förklaring?

Vad jag läst finns det inget som tyder på att mjölk skulle slembildande.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#8
1 april 2019 - 18:33
Gilla 
Jag tror inte att mjölk är slembildande, men tror att jag utvecklat lätt överkänslighet, förmodligen inte i nivå av faktisk allergi, mot laktos. Det är tydligen inte ovanligt vid medelåldern.
1974 • Mölndal
#9
1 april 2019 - 21:55
Gilla 
Ah där ser man. Dricker väldigt mycket mjölk eller det är vad jag tror. Mängden kanske har betydelse? Lite kyligare i luften idag. Inte fullt lika mtcket slem mer snorvatten som rann både ur näsan och bak i halsen :)
1974 • Hägertsen
#10
5 april 2019 - 15:27
Gilla 
Intressant med alla svar. Hoppas att ni blivit av med era problem.

Tyvärr har jag inte riktigt samma symptom ändå. Jag får aldrig något slem och jag tål all mat. Har aldrig några problem med magen. Det känns fortfarande som att det beror på stress, som också blivit lite psykiskt.

Jag springer helst ute men det är lättare att jämföra data på band.

Det började i höstas när jag sprang 60 s intervaller på 17-18 km/h. Det är väl lite snabbare än 4 min/km. Då fick jag kväljningar på slutet av minuten. Sen började det komma på 15 km/h och nu kan jag knappt köra på 12 km/h. I veckan fick jag även kväljningar när jag sprang distans på 6 min/km. Värdelöst!

Jag är i övrigt frisk enligt läkarundersökning och vikten är det samma. Om jag spelar en timme innebandy med jättehögt tempo är det inga problem. Märkligt.
1974 • Hägertsen
#11
24 april 2019 - 19:11
Gilla 
Verkar vara reflux. Jag får det dock bara vid träning, speciellt vid högre belastning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.