Löpning Övrigt 11 inlägg 7574 visningar

Traillöpning - Umeå eller Luleå?

1995 • Göteborg
#1
5 januari 2019 - 12:14 (Redigerad 5 januari 2019 - 12:18)
Gilla
Hallå!
Jag bor i Göteborg och funderar på att ta mig norrut för att plugga.
Luleå eller Umeå är det ju som gäller då och nu undrar jag om någon vet vilken av städerna som erbjuder finast traillöpningsmöjligheter? Jag vill åt skogen och framförallt bergen. Östersund hade ju varit optimalt men där finns inte min utbildning tyvärr.. Luleå ligger ju längre norrut men eftersom både Umeå och Luleå ligger vid kusten kanske är det inte så stor skillnad "bergsmässigt" om man tänker att man ska kunna springa rakt ut utan att köra bil någonstans? Några tankar? :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
5 januari 2019 kl 13:43 Redigerad 5 januari 2019 kl 13:45
Gilla
Hm, jag kommer från Umeå och har pluggat i Luleå, men aldrig varit någon löpare under den tiden. Båda städerna är ju kuststäder som du säger, och landskapet är ju generellt ganska platt. Men, det beror ju lite på vilken skala du tittar på det hela med? Skogen finns ju, kuperat absolut, men inte berg som "öppna fjäll". Hur långa rundor, i tid eller distans?

Kolla gärna mot kartan:
I centrala Umeå (kommer att vara inom cykelavstånd från de flesta ställen du normalt kan tänkas bo i) finns ju framförallt Stadsliden ("Gammlia-området") som har en mängd spår och stigar, varav ett rätt elakt kuperat milspår. I20-skogen har också spår och stig, och en hel del grusvägar. Sen kan du hitta fin terräng från centrum ut mot Hissjö, Tavelsjö, Röbäck.
Med kollektivtrafik kan du även komma till Isälvsleden.

Luleå, hm, som sagt var jag ingen löpare förr och inte heller så mycket ute i naturen där. Men det finns ju en del fina motionsområden, t ex Ormberget, även nära till skogen ute vid Porsön där högskolan ligger. Även Kallax, och Hertsön. Här hittade jag vid en snabb sökning några tips: https://trailrunningsweden.se/sveriges-basta-traillopning/sveriges-basta-traillopning-norrbotten/

Förhoppningsvis får du fler svar av några personer som har mer nutida kunskap!
1995 • Göteborg
#3
6 januari 2019 kl 00:03
Gilla
Tack för att du tog dig tid att svara :)
jag tänker rundor mellan 10-50 km!
Tack för bra länk!!
Luleå är ju närmre höga fjäll än Umeå, å andra sidan är det närmre till Åre från Umeå. Hur upplevde du skillanden mellan Luleå och Umeå? Känns Luleå mer "naturnära"? Även om du inte var så mycket ute i naturen kanske du fick en känsla iallafall?
1969 • Lycksele
#4
6 januari 2019 kl 00:33 Redigerad 6 januari 2019 kl 00:45
Gilla
Om du har facebook så finns det en grupp där som heter "traillöpning umeå" du kan ju gå med där och fråga hur det ser ut runt Umeå.

Och tack monica Carlsson för länken du visade, jag är till Luleå en gång per år och måste till sommaren prova "Hertsöträsket" som var nämnt vilket om jag förstått det rätt startar typ 500 meter från där jag brukar bo.

Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
6 januari 2019 kl 09:02
Gilla
#3: Jag har lite olika förutsättningar för städerna, pga att Umeå är min hemstad och dit jag fortfarande återvänder, därför vet jag mer om de trakterna. Luleå kändes mer naturnära för mig pga att jag bodde på Porsön, i kanten av campus, med skogen runt hörnet. Som jag dock inte nyttjade. I Umeå bodde jag mitt i stan, men mycket nära till Stadsliden och I20-skogen.
Men om du hittar "vanligt" studentboende (alltså via studentkårerna) i någon av städerna, så kommer du nog att ha nära till skolan och cykelavstånd till respektive stads centrum. Båda städerna är ju såna att med 20-30 minuters cykel från centrum, är man i utkanterna. Dvs "lagom stora"?! Närhet till naturen, åtminstone skog och hav, har du i båda städerna. (Luleå upplevde jag som kallare på vintern, pga ännu närmare kusten, kalla råa vindar ibland.)

Att ta sig till fjällen är ju en bra bit från båda städerna och inget man gör för en löprunda en kväll, men ja, visst är Luleå närmare högfjäll och Umeå närmare andra typer, typ Vindelfjällen, Ammarnäs. Men särskilt nära är det ju inte, inte ens för en norrlänning! ;)
Jan Nilsson
1967 • Boden
#6
6 januari 2019 kl 12:00
1 Gilla
Bild uppladdad av Jan Nilsson
Vill du ha nära åtkomst till berg och skog så är valet enkelt = Luleå.
D.v.s. visst finns det "berg" nära både Umeå och Luleå men bergen är fler och högre nära Luleå vs Umeå.
Jag gjorde militära grundutbildningen i Boden och kadettskolan i Umeå så jag har tränat mycket även i Umeå's skogar.
Jag bor i Boden och jobbar i Luleå (30km mellan) och jag tränar i både Luleå och Boden och generellt så får jag dubbelt så många höjdmeter i Boden vs i Luleå på samma sträcka, så ett alternativ till att bo i Luleå då du pluggar vore att bo i Boden så har du flera berg runt knuten.
Men vill du bo nära Universitetet så finns det även fina träningsmöjligheter i Luleå, dock inte lika mycket "trail" (stigar) som i Boden.
Jag förstår inte riktigt tjusningen med Hertsöträsk, delvis spångat och i anslutning till spångarna blöt myr, och väldigt platt.
Däremot så finns det många stigar i anslutning till träsket men som går på fast mark och inte i sumpmark som är riktigt trevliga att springa på, men hela den sträckningen går uppe på en höjd och är därför inte så kuperad, mest kuperat är närmare ormberget.
Ormbergsspåren nyttjar följande berg, Ormberget, Hertsöberget, Sinksundsberget och Bodberget.
I bifogad bild är Porsön (universitetet) högst upp till vänster, Hertsöträsk är längst ner till höger.
I länken som Monica delade med sig av ovan så skriver Johanna också om Kallaxhedarna, dessutom finns en del spår direkt runt knuten från Porsön, en går direkt i anslutning till studentbostäderna på Porsön mot Gammelstad, den kan man förlänga i all oändlighet nästan, om man inte har något emot att springa delar på grusvägar / cykelvägar också.
Om du vill få omväxling och lite tuffare terräng så kom till Boden så kan vi springa rundor med betydligt fler höjdmetrar, här är bergen högre och det finns fler av dom.
Stockholm
#7
6 januari 2019 kl 13:59
Gilla
Är det inte lätt också att bli hemmablind? Jag har rötter i Örnsköldsviks kommun och blir ständigt påmind över hur mycket mer kuperat Norrland är i allmänhet, även längs kusten. En vanlig ås för oss kan vara ett berg för en götalänning.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
6 januari 2019 kl 14:38
Gilla
#6: Tänk vad jag missat mycket, pga att jag inte gillade att springa när jag bodde i Lule!

#7: Absolut, kuperat kan man väl få så det räcker till för bra terränglöpningsrundor längs Norrlandskusten, särskilt kring Övik! Men för mig känns det inte som jag vill riktigt kalla det "berg", och "fjäll" måste man ju mer västerut för. Hemmablind kan vara svaret!

Jan Nilsson
1967 • Boden
#9
6 januari 2019 kl 15:16 Redigerad 6 januari 2019 kl 15:38
Gilla
Jag tror att t.s. har koll på vad ett berg är då hon nämner att Östersund vore optimalt, där finns det riktiga berg.
Då jag tränade i Gällivare så sprang vi en grym runda som vi kallade "3 fjäll", för att man passerar 3st lågfjäll, rundan tog ca 3h och varje klättring varade ~30min och var konstant uppför denna tid, d.v.s inga småknölar som här nere vid kusten där bergen tar max 10min i Boden och max 4min i Luleå att springa uppför.
Men trött kan man bli oavsett om det är en kulle eller ett berg man springer uppför, bland det jobbigaste jag vet är att springa 1min intervaller i en brant uppförsbacke, och såna "kullar" finns nästan överallt i Sverige, men såna träningspass går inte jämföra med ett Bergspass så har man möjlighet att välja var man ska plugga för att få så varierad träning som möjligt så vet jag var jag skulle välja mellan Umeå och Luleå.
Så med hemmablind vet jag inte vad ni menar, antalet höjdmeter avgör om det är en kulle eller ett berg, eller hur länge det tar att springa uppför från botten till toppen.
Stockholm
#10
6 januari 2019 kl 19:25 Redigerad 6 januari 2019 kl 19:26
Gilla
Återigen: Västernorrland och Västerbotten har åsar och ordentliga partier upponer, medan Götaland överlag är *platt*. Möjligt att trakten kring Göteborg har lite mer kupering, men det är fortfarande inte att jämföra med Norrlandskusten. Allt är relativt, och även om det inte är regelrätta berg så kommer man få en utmaning om löpningen går mellan åsar.

Då löpning inte är hela livet tycker jag även man bör ta i beaktning städerna och deras utbud i sig. Monica förefaller ha bra mycket mer erfarenhet än mig på den fronten. Jag är bara medveten om Umeå som studentstad, och det faktum att den har jämförelsevis bra tillgång till t.ex. Åre-fjällen, och även Finland med Vaasa-färjan.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
6 januari 2019 kl 20:35
Gilla
#10: Hm. Härifrån tror jag att jag säger "pass" i denna tråd. Hemmablind är just ordet för att man kanske inte tycker ens hemstad är något särskilt. Eller motsatsen, alltför lokalpatriotisk!

Jag håller fullt med om att om man ska plugga i X antal år, är det nog mer än bara trailrundorna som är viktiga att fundera på. Och oavsett utbildningsort och skolans status/rykte, man kan ju ha mer eller mindre tur med att trivas med sina kursare, eller andra anledningar att det inte blir som man tänkt sig. Eller bättre!
Önskar därför #1 lycka till med sitt beslut om studieort, till en bra helhet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.