Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 14915 visningar

Depp-diagnos artros knä

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
28 november 2018 - 19:54
Gilla
Hej på er!
Dagens besök med belastnings röntgen samt träff med ortoped har sänkt mig rejält.
Artrosen i vä knä har blivit rejält försämrad på 4 år.
Är eg i behov av lite rensning i knät av menisk och annat. Men pga att det försämrar artros utvecklingen var det ingen god ide. Artroskopi 2012.

Springer maraton, HIIT pass, yoga, spinning samt styrka.

Att springa är uteslutet ansåg dr.
Cykla/simma!!!!
Har rehabat 3 månader m löpvila. Fortsätta 3 månader till. Därefter ev cortison injektion.

För mig känns detta så oerhört svårt, att inte kunna springa.

Tar tacksamt emot reflektioner, igenkänning, pepp!
Walker67
1947 • Växjö
#2
29 november 2018 kl 01:11
1 Gilla
En ortoped sa till mig att det var viktigt att röra på sig även om det gör lite ont, så alternativträning som ej belastar knäet rekommenderades. Nu kan jag inte avgöra vad ditt knä tillåter för träning, men du får väl pröva dig fram.
Omega 3+nypon är en alternativmetod hjälpt mig, om det är placebo eller verklig förbättring kan jag ej avgöra, men efter 1,5 år utan ett löpsteg kan jag nu ta "skogsrundan" på 5 km en till två ggr/vecka vid sidan om annan träning inkl "aktiv vila" dvs gång i snigelfart om 9 min/km
1961 • Stockholm
#3
29 november 2018 kl 09:16
1 Gilla
Många säger också att artros blir bättre av löpning.
Engelsmannen Mosley som ligger bakom 5:2 dieten och hade ett program om HIIT träning och löpning.Där togs det upp om myten att löpning är dåligt för knäna, då det i verkligheten är tvärtom.
Människors och djurs leder och knän är gjorda för löpning. Stötar gör att blodcirkulationen ökat och tillverkning av brosk och annat.
Kolla också på vår berömda svenska världsmästare i coast to coast löpning över USA!
Vår svenska ”Forrest Gump” Björn Suneson som har haft artros i många år springer ändå 5 mil per dag när han springer coast to coast. Han gjorde det senast i somras för 6:e gången tror jag.
Jag sprang och diskuterade artros och annat mellan Hornstull - Järna för några år sedan.
Jag trodde själv att jag hade fått artros förra sommaren , då jag hade ont i vänster knä efter att ha sprungit extremt mycket.
Men jag botade mig själv med extremt mycket stretch av lårmuskel mm.
Mitt problem var att jag negligerat stretchning som gjorde att mina muskler drog i knäskålen både i sidled och tight emot knäleden.
Efter extremt mycket stretch försvann det onda i knät!
1967 • Karlstad
#4
29 november 2018 kl 14:41
Gilla
Jag fick i princip samma diagnos (knä-artros efter MR och ultraljuds undersökning) och rekommendation från ortopeden om att inte springa mer. Det var nu en dryg 1 månad sedan och jag har känt av besvären ca 1.5 år (sprang Aten maraton förra hösten).

Mitt problem består i att jag blir stel och svullen (vätska antar jag) efter att jag sprungit och ibland efter jag styrketränat knäböj eller utfallssteg (tryck framåt på knäna i övningen). Jag har aldrig egentligen haft speciellt ont när jag sprungit eller känt av nån värk i vila. Mer en känsla efter passet att det inte är som det ska där inne i knät, det känns stelt och varmt (inflammerat kanske). Sen tar det liksom stopp i knät när man försöker stretcha framsidan och då kan det göra ont.

Jag har nu börjat så smått att springa lite igen efter ca 6-7 månader med 'bara' cykelträning (spinning och MTB) och ett knä REHAB program som jag fått av min sjukgymnast. Begränsar mig till ett löppass per vecka just nu och var sist uppe i ca 8km vilket också var första gången utomhus, innan bara löpband med några % motlut för att minska belastningen på knät. Jag känner av symptomen efter löpningen men det känns mycket bättre efter jag kört ett cykelpass dagen efter. Min egen teori är att tramprörelsen ökar på cirkulationen i knät och hjälper till att transportera bort vätska som inte ska vara där. Känner också att benspark, helst ett ben i taget, också har lite samma effekt. Annars var benspark en övning ortopeden avrådde ifrån. Knäböj (max 90 grader) och utfallsgång funkar också om det inte görs för tungt eller till total utmattning. Det senare enligt råd från sjukgymnasten som inte är riktigt överens med ortopeden. Mitt stora problem är att jag inte är mycket för att köra lugnt men då har jag som tur är cykeln där jag kan köra slut på mig. Kanske också på längdskidor om det blir snö.

Så min plan framöver är att försöka öka på löpningen och benstyrkan allt eftersom och hoppas på att man kan hålla knät i schakt. Det jag är lite orolig för är att man påskyndar artros utvecklingen genom att springa men jag har samtidigt väldigt svårt att tänka mig att inte springa mer i livet. Löpning är helt klart, enligt mig, den effektivaste träningsformen konditionsmässigt och som stresshanterare. Håller man sig bara i skinnet och backar lite om knät känns svullet och irriterat hoppas jag kunna fortsätta springa. Kanske inte några mer asfalt maror men en skön skogsstig duger bra för mig.

Walker67
1947 • Växjö
#5
29 november 2018 kl 21:25
Gilla
# 3 Håller inte med om att man kan "bota" sin artros med löpträning. Ortopeden jag pratade med tyckte att jag skulle undvika löpträning speciellt på hårt underlag och i stället välja andra former av träning som inte ger samma stötar i knäna. Idag tex när det var hårdfruset kändes det mer i knäet än när underlaget sviktar lite.
En sak är viktig när man skall löpträna med svaga knän och det är skornas utformning. En del av mina besvär berodde på för stort drop på skorna, när jag bytte från Nike till Adidas med neutralt drop blev besvären mindre. Har testat bara att gå i Nikeskorna och har känt direkt i knäet. Så det är inte fel att testa olika skor för att se om de ger samma besvär oavsett uppbyggnad.
Walker67
1947 • Växjö
#6
2 december 2018 kl 20:33
Gilla
Det gäller att följa en plan i sin träning, som knä, underben och fot klarar av. Sen jag återupptog löpträningen efter 1,5 års uppehåll har jag hållit mig till 5 km 1,5 ggr/vecka till stor del på skogsstigar. En gång förra hösten blev det en asfaltsrunda pga sen träning och då fick jag besvär i fot och knä. Idag föll jag dock för frestelsen att ta 7,2 km-rundan som har en större del asfalt och i mitten är det 1,5-2 km asfalt och i slutet av den delen högg det till i vänster vad och jag fick linka sista biten. Efteråt kändes stelhet och ömhet i knäet, vilket tyder på att det varit för mycket asfaltslöpning.
Jag skall nu vila från löpningen tills skadan läkt till och sen blir det bara "skogsrundan" 5 km i fortsättningen
1962 • Laholm
#7
3 december 2018 kl 15:45
Gilla
Björn Sunesson är ett exempel på att det inte behöver vara slutsprunget pga knäartros. Vi är dock alla olika och man måste vara noga med att ej ta för stora risker. http://www.suneson.se/kommentarer.php?id=2386
Karin Svensson
1965 • norrköping
#8
3 december 2018 kl 20:00
1 Gilla
Tack snälla ni för era olika fina inputs!
Det glädjer mig att läsa att det finns hopp, trots allt.
Fortsätter min rehab på gymmet med stärkande övningar. Får se det som min träning nu en tid framöver.

Och kanske, kanske blir det av att njuta av livet springandes igen.
1961 • Stockholm
#9
3 december 2018 kl 20:17
Gilla
Dessa stretch-övningar hjälpte mitt knä förra sommaren.
https://youtu.be/xWC4fLSSV6E https://youtu.be/FcTYXWStIM4

I nedanstående länk visar också doktorerna hur de tejpar knäskålen och "drar" den åt sidan så att den hamnar centerat på rätt ställe: https://youtu.be/5oGOng93-4U

(Jag gjorde dock inte det själv)

Stretch-övningarna räckte. Det var rena ”trolleriet”. Det onda i knät försvann bara.
Därmed inte sagt att du har en knäskål som sitter för ”tight”. Knäproblem kan ju vara av många olika slag.
Men jag har lärt mig den ”hårda vägen” att aldrig mera negligera stretchning.
Walker67
1947 • Växjö
#10
4 december 2018 kl 23:02
Gilla
Det är lite olika vad som man kan göra för övningar. Jag kan inte stretcha låren genom att böja benet maximalt och lyfta upp hälen mot skinkan med handen, då blir jag helt förstörd i mitt knä mao inte böja benet under 90 graders knävinkel.
1961 • Stockholm
#11
5 december 2018 kl 07:22
Gilla
#10 Jag är lite nyfiken. Har du varit noga under årens lopp med att stretcha låren efter varje löppass/gångpass?
Walker67
1947 • Växjö
#12
5 december 2018 kl 18:24
Gilla
Nej, det har jag inte utan det har väl varit dagen efter ett löppass inför nästa dags träning, som jag stretchat låren, men jag lade ner det, då jag fick problem med knäet. Annars har jag fått gratis stretching av låren, om jag kört tävlingsgång dagen efter ett löppass eller många dagars skidåkning. Om man åkt skidor kanske 5-6 dagar i sträck är det väldigt skönt att sträcka ut lårmusklerna i ett gångpass, man liksom märker hur det sträcker i det ihopdragna musklerna. (fast det är lite vid sidan om knäproblemen som tråden handlade om.)
Så jag är lite skeptisk till att stretching skulle hjälpa vid knäproblem, är inne på att skovinklar och underlag spelar större roll.
1961 • Stockholm
#13
5 december 2018 kl 19:43
Gilla
För mig hjälpte stretchning som sagt, och det har jag sett har hjälpt många andra också i andra trådar här på jogg.se
Jag fick också ont i knät när jag stretchade framsida lårmuskel, men då förstod jag att Youtube-filmerna ovan hade helt rätt. Då förstod jag att mina lårmuskler var för tighta/korta helt enkelt.
Jag hade sprungit extremt mycket förra året/sommaren utan att stretcha.
Jag stretchade precis som Youtube-filmerna visade samt rullade med foamroller mm. Jag gjorde det väldigt intensivt och länge under flera dagar. (Trots att det i början gjorde ont i knät).
Men successivt blev det bättre och bättre ju mer jag stretchade. Till slut gjorde det inte ont i knät längre! :)
I år har jag sprungit ännu mer än förra åtet utan några som helst problem med knäna.
Som Youtube filmerna visar är det viktigt att stretcha lårmusklerna för att de inte ska dra i knäskålen på felaktigt sätt.
Det är helt logiskt. Jag som är ingenjör förstod direkt att knäskålen självklart måste vara i rätt position både i sidled och tight emot knäet.
Drar lårmusklerna i knäskålen nån millimeter bara blir det fel.
Kan man inte stretcha lårmuskeln med hälen nästan emot rumpan, tyder det på för korta/tighta lårmuskler.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#14
7 december 2018 kl 16:51
Gilla
Hej, Styrketräna låren, både bak- och framsida och då menar jag rejäl styrketräning (biffiga muskler :-)) Träna även upp rumpan och då särskilt gluteus medius - om denna är svag viker sig knät inåt när du gör knäböj.
När det gäller kortison i knät läs gärna denna artikel. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/05/16/kortison-skadar-artrospatienters-knabrosk/

Själv fick jag diagnosen knäartros men blev friskriven efter röntgen - lutar mer åt något reumatiskt. Jag kör nu sedan 6 månader tillbaka stenhård spinning och styrketräning och har blivit mycket bättre i mina knän - och fått en massa muskler vilket inte är att förakta i min ålder :-).

Lycka till med träningen och knäna
Karin Svensson
1965 • norrköping
#15
21 december 2018 kl 00:06
Gilla
Varit åter hos sjukgymnasten. Röntgen av knät visade artros grad 1 på Ahlbäcks skala.
Bra blev svaret, 1 samt 2 brukar svara fint på rehab.
Superbra sjukg.
Dock längtar jag till mitt vanliga gym. De har x-force maskiner, med negativt/ökat motstånd på tillbakavägen. Han är inte hundra nöjd med det. Men nu har de ju stängt i 2 v så nu testar jag men väldigt låg vikt.

Därav min fråga. Får nu köra väldigt lätt. Känner ni igen det? En början gör att jag ska lära mig känna min kropp?
Hade god muskulatur innan, men kallar jag inte detta för så mkt av den varan.

Kör ni funktionell styrka med hyfsade vikter? Som ni blandar med finlir runt knäskålen?
Gärna lite reflektioner.
Karin
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.