Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4161 visningar

sesamoiditis?

merlin
1985 • Karlsborg
#1
22 mars 2018 - 06:51 (Redigerad 22 mars 2018 - 06:53)
Gilla
Bild uppladdad av merlin
Hej!

Sommaren 2016 började jag få känningar i framfoten efter några rätt tuffa långpass i teknisk terräng. Det ömmade en hel del men inga värre smärtor. Det gick inte över så jag gick över till rehab. Cykling, vattenlöpning och roddmaskin. Eftersom jag inte känner något i vardagen testade jag att jogga efter någon månad, men efter hand kom ömheten tillbaka. Ofta visar den sig efter 6-7 km och kommer sedan och går sporadiskt. Vid hårdare fartpass känner jag nästan inget alls.

Jag tog tag i saken och gick till en idrottsklinik där jag träffade en ortopedingenjör. Han bedömde att jag hade väldigt höga fotvalv och att det helt enkelt blev en väldigt hög belastning på framfoten. Jag köpte formgjutna ilägg och smärtan försvann helt eller till största del. Ett par månader efter det är nu ömheten tillbaka. Några frågor;

1. Vad kallas det här rent medicinskt? Sesamoiditis? Det känns knappast som någon inflammation. Om jag har haft ont under träning kan det ibland ömma dagen efter.....lite som träningsvärk. Dagen därpå är smärtan borta.

2. Jag har en liten uppsättning skor. Gemensamt är att alla har lågt eller noll i drop. Kan det vara läge att pröva skor med högt drop. Vad skulle det innebära för mig som ändå springer mycket på framfoten (pga höga fotvalv)?

3. Ömheten verkar varken bli bättre eller sämre av löpning. Bör jag dra ner på min högst blyga veckomängd om ca 4-6 mil i veckan?

4. Finns det någon poäng med att besöka ortoped, naprapat eller sjukgymnast?

Som ni märker är det ingen allvarlig grej men det påverkar helt klart löpglädjen negativt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
22 mars 2018 kl 11:24
Gilla
Testa att köra styrka för fötterna. Jag har själv höga fotvalv och försöker därför jobba med att ha starka rörliga fötter. På gymmet använder jag tunna fivefingers, när jag springer väljer jag skor med lågt dropp och god flexibilitet + gott om plats för tårna så att foten kan jobba så naturligt som möjligt.
1978 • Bohus
#3
22 mars 2018 kl 13:12
Gilla
Även jag har höga fotvalv och jag kör med Lems primal2 som vardagsskor=breda barfotaskor för att stärka fötterna och Altras löparskor,också dom breda o inget drop så foten får jobba.
merlin
1985 • Karlsborg
#4
22 mars 2018 kl 16:30
Gilla
hm okej. Jag har ju altra till trail, men kanske borde fixa till asfalt också. Har hooka till asfalt, för att få lite mer driv i steget, men altra har ju några intrassanta mer "rejsiga" varianter nu.

Det är störigt att ömheten inte försvinner men jag kanske måste nöta bort det med idogt arbete helt enkelt.
1992 • Alingsås
#5
23 mars 2018 kl 14:08
Gilla
För att ge lite olika vinklar så förstörde jag mina fötter totalt när jag tränad i för lågt dropp med hög mängd. Gick till ortoped som konstatera att jag hade cavus-fötter (högt fotvalv) och sa till mig att använda inlägg och så högt drop som möjligt. Inläggen blev inget bra så använder inte dem men genom att köra all min distansträning i mizuno wave rider med 12 mm drop så har jag räddat mina fötter. Visst finns det nackdelar att springa den mesta träningen i så högt drop men för mig är det enda alternativet som funkar om jag vill kunna träna hög mängd.
1992 • USA
#6
19 juni 2018 kl 07:18
Gilla
I’ve suffered from planter fasciitis and a broken foot. My feet were in constant pain until I bought this shoes. When I get home from work I don’t want to put on my slippers I just want to keep on my kudus. I’ve been recommending them to all my friends. I'm so thankful for the relief from plantar fasciitis when I'm wearing them. I’ve owned my orthofeet for over two months now.
merlin
1985 • Karlsborg
#7
25 juni 2018 kl 20:50
Gilla
Tack för svar och jobbigt med motstridiga uppgifter ;).

Jag våndas nu över att utöka skoparken med ett par lätta asfaltskor från altra eller ett par traditionella skor med högt drop. Känns som problemet blivit bättre men det beror nog mest på att jag sprungit mindre.

Jag har noterat också att problemet förvärras vid lägre hastigheter. Förmodligen pga sämre löpteknik. Så där rök drömmen om ultrakarriären!

Sprang förresten Munkastigen Trail 44 km i Hoka Clifton. Foten smärtade lite med den ligan drunknade snabbt i all övrig lida :).

Kanske skulle man hålla sig till kortare distanser tills man blivit så vältränad att man kan springa längre lila snabbt ;)
Annika
1979 • Mölndal
#8
25 juni 2018 kl 23:17
Gilla
Jag har ingen aning om vad det kan vara, men spontant känns det ju som att man skulle vilja skydda det där området lite. Något tryckavlastande, typ sånt här https://www.rehabshop.se/fot-sko/fotvard/tryckavlastande-inlagg-epitact (jag googlade bara, det finns säkert massor fler och kanske nån annan kan vara ännu bättre) kanske vore värt att testa?

Ja, och kanske andra skor, fotträning och bättre löpteknik. Standardtipsen.
Annika
1979 • Mölndal
#9
25 juni 2018 kl 23:20
Gilla
1965 • Eksjö
#10
26 juni 2018 kl 12:36
1 Gilla
Det är aldrig fel att "utöka skoparken" - oavsett skäl, fråga vilken kvinna som helst, mitt ett ex köpte t.ex en gång nya skor för att fira att det var kattens födelsedag, att testa nya skor mot större eller mindre skada, för rehab eller prehab, borde ju närmast vara avdragsgillt på deklarationen i jämförelse. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.