Löpning Träning 4 inlägg 2793 visningar

Löpsteg/Löpstil

1987 • Västerås
#1
21 december 2017 - 08:26
Gilla 
Hej,
Är lite osäker på löpsteg.
Min första fråga är väl egentligen att om man jobbar på att öka kadensen (springer numera relativt normalt med ungefär 170 i kadens), kan man göra fel? Jag har typ som två lägen när jag löper. Ett när jag knappt lyfter på fötterna och en där jag fokuserar på att springa som jag tänker mig att man borde, där jag lyfter upp och springer med lite högre knän.

Vilket av dem är rätt?

Jag blir också ganska snabbt stel i vaderna, jag tror det har att göra med att jag automatiskt kommer över mer på framfoten i landning, är det något man bör tänka på för att minska skaderisken pga. vaderna?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
21 december 2017 - 14:30
Gilla 
Orienterare springer med höga fotlyft, asfaltlöpare med lägre. Men springer man snabbt är det naturligt att foten svänger upp högt i bakre läget, kolla på nån film med maratonlöpare i slow motion.

För att få ordning på vaderna rekommenderas excentriska tåhävningar som stärker musklerna. Gärna stretch efter löppass.
1987 • Västerås
#3
22 december 2017 - 10:08
1 Gilla 
Tackar, det är rätt rimligt att man springer lite olika beroende på underlag, ska kika på några löpstegsfilmer.

Som vanligt, tack så mycket för hjälpen, väldigt vänligt forum :-).
#4
12 januari 2018 - 13:04
Gilla 
Jag anser att du ska springa som känns mest naturligt för dig (alltså det steg du använt hela livet!) när du väl är ute och springer. Allt för mycket tankar och försök till det perfekta löpsteget gör ofta att en spänner sig och blir supertrött i en given muskelgrupp - med en skada som tack för besväret. Att på ett strukturerat sätt arbeta med sin löpteknik vid sidan av de vanliga löppassen är dock något jag verkligen kan rekommendera!

Löpteknikträning kan ge stor förbättring för din löpekonomi och sedermera en reell tidssänkning.

Din löpstil är ju dock något som du nött in under hela ditt liv och ska därför inte försöka förändras allt för aktivt. Exempelvis är klassikerna "att medvetet försöka springa mer på tå" när du är ute och springer inte att rekommendera - detta ger snarare en negativ effekt då din löpning knappast bli avslappnad.

Att rekommendera är istället att genomföra återkommande och tekniskt väl utförda löpskolningsövningar (låt säga två ggr i veckan) och på så sätt sakta men säkert bygga upp styrka och koordination samt skola in ett nytt rörelsemönster. Detta kräver lite tålamod och i början en del coaching - men ge det lite tid och du kommer flyga fram till sommaren! :)

/Coach T
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.