Löpning Träning 10 inlägg 2964 visningar

Välja bort ett pass

1973 • Halland
#1
22 november 2017 - 13:32
Gilla 
Tränar inför ett halvmaraton i vår och följer ett träningsprogram från Löpskolan. Det bygger på ett distanspass, ett långpass och ett tredje pass som är ett intervallpass.

Nu under vintern kan det vara svårt att hinna med tre pass per vecka på grund av arbete, aktiviteter m.m. Vilket av de tre passen är "bäst" att välja bort i så fall? Menar inte att välja bort pass varje vecka, men kanske var tredje vecka.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
22 november 2017 - 13:48
1 Gilla 
Är du relativt nybliven löpare och i första hand ute efter att klara av en halvmara utan att det måste gå snabbt tycker jag nog du kan skippa intervallpasset.
1971 • Nykvarn
#3
22 november 2017 - 14:55
2 Gilla 
Förlåt en kanske dum fråga men varför gör vintern det svårt att hinna med tre pass i veckan p g a arbete, aktiviteter m m? Jobbar du mera eller är det mera aktiviteter?

Det här kanske låter kategoriskt men jag tror verkligen att alla kan få in tre löppass i veckan genom prioritering! Helgen har två dagar som för de flesta betyder ledig tid, oregelbundna arbetstider kan innebära tid dagtid etc. Det går att träna medan barnen har sina aktiviteter. Jag har själv fyra barn som alla har aktiviteter och jag arbetar heltid men kan ändå få in ca fem pass i veckan utan att jag känner att jag prioriterar bort familjen.

I övrigt håller jag med Sverker om du är nybliven löpare, skippa intervallpasset till att börja med.
1973 • Halland
#4
22 november 2017 - 17:13
1 Gilla 
Håller med om att det borde gå att prioritera tid till träning, men på vintern är det både fler aktiviteter för barnen och mer jobb för mig. Kan inte träna när barnen tränar, för de tränar samma dagar fast i olika lokaler och överlappande tider. Då agerar jag taxi. Under ljusare årstider har jag sprungit efter alla körningar, men känner mig något begränsad av mörkret som jag inte känner mig helt bekväm att springa i. Dessutom tränar jag annat tillsammans med ett av barnen en dag i veckan, vilket gör att jag väljer bort löpningen den dagen.

Jag gör allt vad jag kan för att hinna tre löppass per vecka, men för de veckor det verkligen inte går ville jag ha råd om vad som var bäst att hoppa över.

Det stämmer att jag är relativ ny - är inne på mitt andra år bara. Var själv inne på det tipset ni båda gav att hoppa intervallpasset.
Östermalms IP
#5
22 november 2017 - 18:01
Gilla 
Tips, det är varmt och gött på löpbanden inne på gymmen.

Om man inte vill frysa rumpan av sig eller riskera att stå på skallen utomhus nu alltså. :-)
1973 • Halland
#6
22 november 2017 - 18:06
Gilla 
Du har rätt, Kurt:)
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
23 november 2017 - 00:37
Gilla 
Om du egentligen kan ta dig tid men tycker det är otrevligt att springa i mörkret kan du välja att köra ett styrkepass, på gym eller hemma. Core, tåhävningar, allehanda löpmuskler t ex abduktorer, balansplatta osv. En del av det här kan du dessutom välja att köra på småstunder när du inte hinner med något annat.
1965 • Kungsholmen
#8
23 november 2017 - 09:19
Gilla 
Jag skulle ta bort intervallerna först. Viktigast som ovan löpare är att bygga mängd och tåla distansen sen kan man träna fart. Dessutom är det ofta fartpassen som det är mest skaderisk i. Men om du tycker om att springa fort så kan du ju ta bort distanspasset istället men låt långpasset vara kvar iallafall varannan vecka.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
23 november 2017 - 14:52
1 Gilla 
Det är svårt att springa fort på vinterväglag och Peter P har rätt, bygga tålighet för sträckan är viktigast när man är rätt ny. Men det är inget som hindrar att du kör ett kombinerat pass: lägg in fartökningar i distanspasset och spring gärna i uppförsbackar, det bygger styrka också. "Attackera backarna" som Rune Larsson säger.
1973 • Halland
#10
23 november 2017 - 16:18
Gilla 
Tack för kloka tankar,alla! Att kombinera som Oldboy skriver låter som en riktigt bra idé!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.