Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3415 visningar

Inlägg orsakar löparknä

1968 • Halmstad
#1
4 oktober 2017 - 21:29
Gilla 
Hej!

Jag har haft hälsporre i 4 år. Har haft många olika behandlingar. Stötvågsbehandling, sjukgymnastik, massage, kortisonsprutor. Har använt inlägg i alla skor sedan 2015. Sista året har jag kört styrketräning, stretch och massage. Har varit lite bättre sista året. Jag har kört mycket knäböj och bålstyrka sista året. Har fått mer och mer känning av löparknät. Det är väldigt spänt på utsida lår. Nu undrar jag om jag kanske använt inlägg för länge och om de orsakat att löparknät förvärrats. Kan det vara så att inlägg orsakar löparknä och bör man fasa ut användning av inlägg efter 4 år ? Det känns mer smärtfritt i häl och fot när jag plockar ur inläggen. Kan det vara så att den häl- och fotsmärta som jag haft har orsakats av att inlägget och att det är dags att sluta med inlägg?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
4 oktober 2017 - 22:31
Gilla 
Min bestämda åsikt är att man ska fasa ut inläggen så snart de inte gör riktig nytta längre, dvs när den akuta smärtan av skadan (som man satte in dem mot) har upphört eller man har stärkt musklerna i foten så att fotvalvet inte kollapsar utan inlägg. Om det kan orsaka löparknä vågar jag inte säga något om, har inte själv haft några känningar åt det hållet.
1973 • Åkersberga
#3
5 oktober 2017 - 12:05
Gilla 
Om man landar på mellan/framfot så att musklerna i bl.a. underbenen tar smällen istället för lederna kommer förmodligen inläggen att varken ge eller ta något ifrån en men om det är frågan om större vinkelkorrigeringar kanske de måste finnas där ändå?
Beror på vad inläggen gör och vad det är för skor också. Svårt att säga, hur känns det att löpa med specialinläggen jämfört med skons original inlägg?
1968 • Kållered
#4
5 oktober 2017 - 20:00
5 Gilla 
Denna tråd vågar man inte göra inlägg i. :D
Sorry, kunde inte låta bli. :)
1968 • Halmstad
#5
5 oktober 2017 - 22:39
Gilla 
Jag har provat att springa med inlägget och det är obekvämt och skär in i hålfoten. Känns mycket bättre att springa med originalinlägget som inte skaver i hålfoten. Kanske dags att skippa det skavande inlägget.
#6
5 november 2017 - 10:59
Gilla 
Hålfotsinlägg stör fotens funktion!
Den viktigaste funktionen i foten är att stortån kan extendera/komma upp i ifrånskjutsfasen. Denna funktion lyfter upp hålfoten och ger foten stabilitet. Det enda som lyfter fotvalvet är just denna funktion. Detta är även det vanligaste felet som ger skador i fötter, knän. höfter och rygg.
på länken https://www.facebook.com/pronatos/ är en film på en patient som har behandlats för just detta besvär och vi testar hur hans gamla hålfotsinlägg påverkade hans fot.
Vi kan se att trycket som inlägget gör på hålfoten stoppar tåns möjlighet att fungera normalt. Istället för att stödja foten tar den bort fotens egna möjlighet att bli stabil.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.