Löpning Tävlingar & Motionslopp 4 inlägg 2669 visningar

Tidtagning officiell/inofficiell

1983 • Borgstena
#1
15 september 2017 - 09:45 (Redigerad 15 september 2017 - 09:45)
Gilla 
Kanske en dum fundering men jag undrar vad skillnaden mellan officiell och inofficiell tidtagning innebär?

Kan man räkna sitt resultat som PB om tidtagningen är inofficiell?
(I rent "juridisk" mening alltså?)

Hittar inget tydligt svar med googling.
1971 • Nykvarn
#2
15 september 2017 - 11:12
1 Gilla 
Vad menar du med inofficiell tidtagning, är det lopp utan chip i nummerlappen/på skon som enbart mäter bruttotid, som många mindre lopp gör?

Det finns ju olika tankar om det där, själv tycker jag det viktigaste är att banans längd är kontrollmätt (inte med GPS) om jag ska räkna ett resultat som ett PB, vilket inte är ett problem på större lopp, eller på bana.
Ola Decker
1977 • Skurup
#3
15 september 2017 - 11:21
Gilla 
Skillnaden med officiell tidtagning på ett lopp är framförallt att avståndet du springer är kontrollmätt. Klockan är oftast inget problem idag då i princip alla elektroniska tidtagare har bra precision på dessa korta tider vi pratar om. En tredje aspekt är att det är någon sorts kontroll på vem du är också (nåja, inte så bra, men ändå att du skriver på att du är du om du är motionär).
Om du sätter PB på säg 5 km i löparspåret enligt app/klocka, hur långt har du egentligen sprungit då? Så därför är det vanskligt att jämföra med personen bredvid en.

Om du får räkna inofficiella resultat som PB? Nej därför att sträckan är osäker om ingen mätt upp den. Vad gäller eliten räknas väl bara PB från tävlingar sanktionerade från förbundets sida om jag inte minns fel.

Men som glad amatör finns det ju inga regler så jag kan nöja mig med vad runkeeper säger är mina PB :)
1983 • Borgstena
#4
15 september 2017 - 12:13
Gilla 
#2: Jag vet inte, loppet har inofficiell tidtagning står det i inbjudan. :)

#2 och #3: Jag får kolla om banan är kontrollmätt. Det är ett väldigt litet lopp så risken finns att den inte är det och då förstår jag ju att jag inte kan räkna tiden som PB. Tur att jag har Varvetmilen i Skövde i kalendern också. Där råder ju inga tvivel i alla fall. :)

#3: Så länge man jämför äpplen med äpplen så håller jag med dig! Men att ställa officiellt resultat på t.ex. Varvetmilen mot en runda med Runkeeper känns inte bra i magen. :)

Tack för responsen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.