Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 24095 visningar

Dåliga blod& järnvärden??!

Lina
1984 • Bromma
#1
4 november 2008 - 09:51
Gilla
Har precis gjort en hälsokoll och då upptäckte man att jag hade ett blodvärde på 112, då testade dom även järnet som var extremt lågt 6, man ska ha upp till 120.
Detta måste väl påverka min träning, blir ibland extremt illamående och yr av oförklarlig anledning och måste bryta mitt pass.

Jag äter en bra dock vegitarisk kost
. Detta känns väldigt jobbigt då man som löpare blir extremt mån om sin hälsa. Nån som har lite tips?
< < < 1 2 > > >
1964 • Perstorp
#2
4 november 2008 kl 09:58
Gilla
Hej Lina ät järntabletter så kommer du att märka stor skillnad på bla flåset
När man springer så förstör man de röda blodkropparna, du kan ju även äta mycket broccoli etc. Detta hjälpte för mig.

/A.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#3
4 november 2008 kl 10:05
Gilla
Hej! Jag antar att du blivit hänvisad till någon läkare, om du inte redan har en kontakt. Din blodbrist (anemi) är lindrig och järnvärdet är lågt, men inte extremt lågt (Normalt 9-34). Olika anledningar till anemi i din ålder är menstruation (riklig?), dåligt intag av järn samt dåligt upptag i tarmen. Du behöver inte svara här utan ta det med din läkare -som du ska till, eller hur?
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#4
4 november 2008 kl 11:11 Redigerad 4 november 2008 kl 11:12
Gilla
Ät järntabletter utskrivna av din läkare, det enda som funkar troligtvis. Jag var och kollade mitt blodvärde i September och hade då 108, äer järntabletter efter det, märkt en viss skillnad sedan dess, men vet inte hur mycket det påverkar egentligen påverkar resultaten?
Johanna Jilsén
1987 • Göteborg
#5
4 november 2008 kl 13:33
Gilla
Järntabletter ska man aldrig supplementera med på egen hand, utan det ska alltid skrivas ut i samband med läkare! Även om du äter bra vegetarisk kost så kan det vara svårt med järnupptaget ändå, bara ca 15 % av järnet tas upp och då har kroppen svårare att ta upp järn från vegetabilier. Det du kan göra är att tänka på att alltid kombinera järnrik mat med C-vitaminrik mat och att undvika kaffe/te i anslutning till måltider, eftersom de innehåller ämnen som stoppar upp järnupptaget till viss del.

Som Anders nämnt innan är broccoli en jättebra järnkälla, spenat och torkade aprikoser likaså. Det rekommenderade intaget för tjejer är 15 mg/dag, försök att räkna lite på din mat och kolla hur mycket järn du får i dig/dag. På www.slv.se finns i vänstra kolumnen finns en rubrik: "Mat och näring", klicka på den. Klicka sedan på: "Vad innehåller maten?" strax under och sen på "Livsmedelsdatabasen". På sidan dyker det upp en länk med "Sök närningsinnehåll i mat". Där kan du kika på hur mycket järn olika livsmedel innehåller och hur mycket du får i dig av din mat. :)

Hoppas det var till någon hjälp. :)
Frida E
1975 • dalby
#6
4 november 2008 kl 19:59
Gilla
Hm, broccoli, 0.66-1 mg/100 g (varav man förmodligen bara tar upp en mindre del?), dagsbehovet är minst 10 mg, så nog får man äta en del broccoli för att få upp sitt hb. Men detta ser du säkert på ovan nämnda länktips!
Jag rekommenderar absolut duoferon (järntabletter), jag gick från hb 77 till 135 på några veckor med detta. Viss skillnad på löpkänslan, kan jag säga!!
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#7
4 november 2008 kl 20:19
Gilla
Hej Lina.
Jag ska nu provosera dig lite och påstå att en skiva blodkorv om dagen
är det bästa för dig det innehåller lättupptagligt järn en bra energikick
och en annan massa nyttigheter.
Blodkorv är en restprodukt från slakterier så du behöver inte ha dåligt samvete för djurens skull, om det inte blir korv kan det mycket möjligt bli gödning till ekologiska grönsaker ock då kan jag tycka att det är bättre
att du äter upp det.

Ps om det inte blir gödning blir det troligtvis biogas jaja du gör som du vill

mvh
Frida E
1975 • dalby
#8
4 november 2008 kl 20:33
Gilla
Per: tänker egentligen inte ge mig in i någon debatt om kött vs inte kött (jag tycker att de som vill äta kött får göra det hur mycket de vill), men varför skulle man ha mindre dåligt samvete mot djuren för att det är en "restprodukt" från slakteriet? Om man nu inte tycker att det ska slaktas öht? Jaja, bara en tanke
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#9
4 november 2008 kl 20:52 Redigerad 4 november 2008 kl 20:53
Gilla
Jag kan hålla med. Jag bara menar att om man äter ekologiska grönsaker
är risken eller möjligheten att micronäringsämnena kommer just från
tex grisblod stor.
Sen kommer man inte ifrån faktan att boldkorv innehåller mycket järn
och att det för de flesta är lättillgängligt dessutom./per
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#10
4 november 2008 kl 20:54
Gilla
Frida, jag käkar också duoferon får se om det funkar, började förra veckan ;)
Frida E
1975 • dalby
#11
4 november 2008 kl 21:22
Gilla
Fredrik: Ja, hoppas att det funkar lika bra för dig som för mig. Helt otroligt vilken underbar effekt. Och det utesluter såklart inte att man äter sin broccoli, spenat och andra "gröna bladgrönsaker", det finns ju en massa andra bra skäl att göra det, även om man nu hämtar in järnet från annat håll (till skillnad från blodkorven, haha).
Per: Hm, jag vet inte riktigt om jag vill tänka i de banorna, med tanke på vad annat man nu gödslar åkrar med. Vill helst inte se det som att det är gödseln jag äter :)
1978 • Lindome
#12
4 november 2008 kl 22:22
Gilla
Frida & Fredrik: Har ni haft några "magproblem" när ni ätit duoferin?
Jag har i flera omgångar försökt höjda mitt hb-värde med hjälp av järntabletterna Niferex men de slår ut min mage totalt och efter några dagar ger jag upp. Kanske duoferin kan vara ett alternativ?
kortben
1966 • GÖTEBORG
#13
4 november 2008 kl 22:46
Gilla
Kristina! Det kan vara god idé att prova andra järntabletter. Niferex är den enda hittills som funkar för min mage, har testat Duroferon, Erco-fer och nåt flytande tidigare. En del får mindre påverkan på magen om man undviker att ta tabletten i samband med mat.
Annelie L
1980 • uppsala
#14
4 november 2008 kl 23:33
Gilla
Jag har också provat att äta järntabletter i omgångar men brukar ge upp. Nu har jag dock tagit mig i kragen och börjat äta det, det underlättar om man går till en läkare som vill ha en på återbesökstid för att se att saker och ting utvecklar sig som det ska så man inte kan "skolka". Det underlättar också om man faktiskt inser att flåset förmodligen blir bättre om Hb ligger över istället för under 100-strecket... :-)
När det gäller magbiverkningarna: vissa får diarréer, då kan man t.ex. äta immodium eller provivadrycker. Andra får förstoppning, då kan man testa katrinplommon eller t.ex. importal (naturligtvis bara om man inte har några andra allergier eller mediciner som gör att man inte får ta det, som med alla andra läkemedel).
Lycka till.
1964 • Perstorp
#15
5 november 2008 kl 07:13
Gilla
Till alla kan jag rekommendera att bli blodgivare, då har man mycket bra koll på sitt blodvärde plus att man gör en god gärning,och att man får järntabletter.

/A.
1978 • Lindome
#16
5 november 2008 kl 07:37
Gilla
Anders: har man dåliga hn-värden så FÅR man inte bli blodgivare.

Anneli: Jag har egentligen inga problem att motivera mig att ta järntabletterna, men min mage pajjar som sagt helt efter några dagar. Magknnip och närmast svart tunnt bajs (ok, ska inte gå in på detaljerna).

Men jag ska testa en annan variant och se om det funkar bättre.
Annelie Nilsson
1985 • Förslöv
#17
5 november 2008 kl 08:05
Gilla
Hade också problem med låga blodvärden tidigare, fick järntabletter och det steg igen. Fråga era läkare om andra sorter om magen inte tål. Har också dragit ner på löpningen, vilar fler dagar och ersatt en del av konditionsträningen med spinning istället för att belasta kroppen mindre. Detta har förutom bättre blodvärden också gett snabbare löpning =)
1964 • Perstorp
#18
5 november 2008 kl 08:10
Gilla
Kristina jag vet för jag har varit blodgivare i 23år. Det finns ju ofta en orsak varför man inte har bra HB men i de flesta fall kan man få upp HB:T till normala nivåer genom tillskott av järn. I Halmstad provar de ut vilken sort du skall ha, som sagt det är individuellt från person till person. Jag själv fick dåligt blodvärde när jag började springa,fick då extra järn och nu är nivåerna tillbaka till 155. Ha det hälsningar Anders.
David Epstein
1969 • Stockholm
#19
5 november 2008 kl 11:20
Gilla
Lågt Hb kan vara vanligt hos kvinnor spec i samband med riklig menstruation. Men i ditt fall då du även är vegatarian är det mycket viktigt att kolla upp att du får i dig alla viktiga vitaminer typ B12 Som vid brist även kan lida till anemi. Börja aldrig med att ta järn tabletter utan läkarundersökning. Hos män är det mycket ovanligt med järnbrist då i princip inget järn försvinner från kroppen utan återvinns. En man mad lågt Hb måste snarast läkarundersökas (speciellt äldre) för att kolla att det inte finns ngn blödning från tarmen (ofta märker man det ej själv). När det gäller kost har kroppen svårt att ta till sig järn från grönsaker (em mycket liten del tas upp) i kött produkter tas dock järnet upp på ett bra sätt. Som avslutning så förstörs ej blodkropparna vid löpning snarare är det så att det bildas nya så ut och spring.
Björn Ahlqvist
1971 • Kristianstad
#20
5 november 2008 kl 11:36
Gilla
I samband med järnintag är det en fördel att äta c.-vitamin - vilket ökar upptagningsförmågan av järn. Undvik dessutom att dricka te eller kaffe i samband med mat/järnintag. Dra ned på långa löppass en period - när man springer mycket förstör man de röda blodkropparna. En skvätt rödvin då och då är inte så dumt för att få upp blodvärdet. Även jag har varit blodgivare länge och har hyfsad koll på hb-värdet.
Björn


< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.