Skidor Längdåkning allmänt 10 inlägg 3838 visningar

Styrketräning inför Vasaloppet.

Anna
1970 • Växjö
#1
3 november 2008 - 23:15
Gilla
Har fått rejält ont i ländryggen under och efter rullskidsåkning. Känns som om ryggen har svårt att växla åksätt t ex från stakåkning till diagonal. Ryggen låser sig helt.
Tar tacksamt emot tips på bra styrke- och /eller stretchövningar.
1962 • löddeköpinge
#2
6 november 2008 kl 21:52
Gilla
Jag började åka rullskidor hyfsat regelbundet i början av året. Hade rejäla problem med ländryggen i början och var tvungen att stanna och pausa p g a detta. Nu har det bara blivit betydligt bättre och jag märker nästan inte av det. I mitt fall har det nog helt enkelt berott på oträning. Skidor är nog bra träning för ländryggen men man bör nog hitta bra styrkeövningar för både ländrygg och mage/bål, annars blir det obalans mellan muskelgrupperna, vilket jag tror kan ge problem. Gå till ett gym och be om tips - där visar de dessutom övningarna korrekt.
Joakim Ramqvist Hallin
1977 • Hallstavik
#3
20 december 2008 kl 14:31
Gilla
Hej, hej!


Betoningen ska du lägga på mage/rygg. Oavsätt om du satsar på skate eller klassisk stil så är styrkan och stabiliteten viktigast för att få bra tyngdöverföring och hög höft.

Kan rek fölande styrkeövningar således, militärpress, rodd, latsdrag,
situps, magmaskin, ryggresningar och knäböj.

Framhäver även mer än gärna ett extra slag för roddmaskinen (Concept2). Med den bygger man både kondition och styrka. Efter ett tufft 4/3 x 4 A3+ intervallpass känns det förutom i lungorna också ordentligt i de allra flesta musklerna på kroppen.

Lycka till!

Bästa träningshälningar,

Joakim

#4
28 december 2008 kl 23:53
Detta inlägg har raderats
Jon - Erik Bäckström
1979 • Linköping
#5
31 december 2008 kl 08:54
Gilla
Jag har kört mycket bål/ mage/ rygg under hösten för att ladda inför loppet, och nu när jag kommit upp på träningsläger i Dalarna är jag mycket nöjd med resultatet.

Jag har kört mestadels cirkelträning, med mycket armpressar i olika varianter, sit ups, statiska magövningar t.ex. plankan samt ett gäng övningar med s.k. Yoga-boll. Tidiare år har jag alltid känt en smärta i ländryggen när jag börjat köra, men det här året var den som bortblåst. Vad gäller träningsvolym har jag kört cirka fem pass i veckan varvat med lite promenader och simning (har varit pappaledig med lyxgt mycket itd på händerna).
1961 • Härnösand
#6
31 december 2008 kl 14:42
Gilla
Den viktigaste muskeln att träna är magmuskeln. Jag cyklade mycket i sommras viilket gjorde att magmuskeln blev starkare. Det har medfört att allting går mycket lättare, t.ex stakning, magen hjälper till så att man får den där extra kraften att trycka till.
Magdansaren Swix Blå
1955 • kristinehamn
#7
31 december 2008 kl 16:37 Redigerad 31 december 2008 kl 17:37
Gilla
Det är inte ovanligt att man känner av besvär i ländryggen under ett par veckors tid efter det att man inlett träning med ökat inslag av diagonalåkning.
Ryggbesvär känner jag alltid av när träningen på snö börjar och diagonalåkning blir aktuell, för på rullisarna stakar jag bara med och utan frånskjut och får därmed inte "dioganolmuskulaturen" tränad.
Bit ihop och fortsätt, för det går över!
Mina skidkompisar har samma erfarenhet.

Gott Nytt År och lycka till!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#8
31 december 2008 kl 18:55
Gilla
Magdansaren: Du har aldrig åkt på ett par Everest eller hur :-)

Skämt åt sido: skönt att höra, har haft samma problem själv och då är det väl bara att köra på till det släpper.
Magdansaren Swix Blå
1955 • kristinehamn
#9
1 januari 2009 kl 20:08
Gilla
Mattias: Nej, det skulle jag nog aldrig göra. :-)

Stretchövningar kan också vara till hjälp. Själv brukar jag sitta ner på golvet med utsträckta ben böjer mig fram och försöker nå tårna med båda händerna. Det finns säkerligen en hel del andra nyttiga övningar också.
Anna
1970 • Växjö
#10
2 januari 2009 kl 17:56
Gilla
Tack för alla tips!!!
Har också satsat på mycket bålstyrka och det har gett resultat!
Det onda har övergått till mer stelhet, men det är ju bara att köra på!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.