Löpning Träning 45 inlägg 8434 visningar

Längdåkning för skåning

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
11 februari 2017 - 23:31
Gilla 
Jag har en ambition att någon gång göra klassikern och undrar hur man som skåning ska klara av Vasaloppet. Är skidtunneln i Göteborg det närmsta om man vill träna i snö? Känns sådär att köra så långt för ett spår på en dryg km. Hur gör ni som bor i södra Sverige när ni tränar inför Vasaloppet? Räcker det med rullskidor eller kör ni norrut flera gånger under vintern?
< < < 1 2 3 > > >
1969 • Torup
#2
12 februari 2017 - 09:25
Gilla 
Gå in på skidspar.se och kolla var de har snö i spåren och vilka som ligger närmast. När jag var inne och kollade idag var det nog i Halland som var närmast för dig. Halmstad, Ätran och Åkulla sedan finns det spår på östra sidan av Skåne Men det verkar mest vara på andra sidan av Kristianstad. Men man brukar alltid träffa på Skåningar i spåren i Halland så det är nog många som söker sig hitåt så det finns alternativ lite närmare än GBG. Sedan kommer man nog långt med att köra mycket på rullisarna men jag rekommenderar nog att köra på 3:or eller 4:or för att det ska bli mer skidlikt.
1981 • Tranemo
#3
12 februari 2017 - 18:46
Gilla 
Som Michael skriver, rullskidor är ett väldigt bra substitut. Om jag inte bodde i eller nära en ort med konstsnöanläggning skulle jag hålla mig uteslutande till rullskidorna. Resor norrut till snösäkra destinationer skulle det nog bli max en gång utöver Vasalopp eller dylikt.
Det viktigaste att tänka på innan du känner dig säker (eller vill leka daredevil) är att hålla dig i platt terräng med rullskidorna eller på rullskidbanor, sådana har börjat dyka upp lite varstans.

Skidomen i Gbg är absoult inte det enda alternativet, det finns gott om konstsnöanläggningar på ungefär samma avstånd (men inte tillgängliga med motorväg eller kollektivtrafik), de halländska som nämnts samt Tranemo/Borås/Ulricehamn.

På den lokala anläggningen här i Tranemo har jag konstaterat att dansktalande åkare inte är något ovanligt, men i stark minoritet och från Köpenhamn är det ju ytterligare några mil som jämförelse.
Walker67
1947 • Växjö
#4
12 februari 2017 - 21:04
Gilla 
Ett tips är att ta kontakt med IF Ski Team Skåne, som förutom rullskidträningar även åker iväg till konstsnöspår. Idag var det ett stort gäng i Nybro från klubben och åkte långloppet där över 4 mil (fanns även 2 mil) och fick sig en välbehövlig genomkörare inför Tjejvasan, Vasaloppet eller Öppet spår.
Rullskidåkning är bra träning, men det räcker inte. Med skidåkning på snö tränar du att åka utan bombfäste, att få en mer avslappnad stavföring (stavarna slinter inte som på asfalt) samt tränar upp ljumskarna, som alltid blir stela efter det första passen på snö.
Om allt går som beräknat kommer en konstsnöanläggning att finnas i Växjö till nästa säsong och du är i så fall välkommen hit att testa på banan.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#5
13 februari 2017 - 10:40
Gilla 
Tack för bra tips!
I
@ Per - i Tranemo har jag några kusiner. Det verkar som de får räkna med några besök av mig inför ett eventuellt Vasalopp :)
Stockholm
#6
16 juni 2017 - 13:29
Gilla 
Hittade du några bra spår?
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#7
9 juli 2017 - 10:01
Gilla 
Jag har inte kommit igång med skidåkningen ännu Rpp Dyk. Men när jag sätter igång är det bra med ovanstående tips.
Walker67
1947 • Växjö
#8
9 juli 2017 - 15:04
1 Gilla 
Jag tycker Du skall ta en tur till Lund och Rullskidspecialistens butik. Där kan du testa rullskidor fysiskt och få tips vilka som passar en nybörjare.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#9
9 juli 2017 - 20:19
Gilla 
Tack för tipset! Det ska jag göra. Inte så långt för mig att köra så det får bli en semesterutflykt :)
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#10
10 juli 2017 - 09:02
Gilla 
Hur är din skidvana? Om du bara har som ambition att klara av vasaloppet så hade jag köpt rullskidor med tanke på var du bor. Och då inte med rullmotstånd över 3, det funkar fint med standard 2 så länge du inte siktar på medalj. Och sen som övriga säger, få in så mycket mil på snö som möjligt. Träna på att åka utanför spåren, startar du långt bak så är risken att du inte har mycket till spår. Åk seedningslopp, gärna 2 st innan.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#11
23 juli 2017 - 11:05
Gilla 
@MagnusH: Nej tyvärr är min skidvana obefintlig. Jag åkte fyra dagar i år och fick då lite råd om tekniken, det är allt. Jag är igång med klassikern nu och tänker anmäla mig till öppet spår. Blir orolig när du skriver att där kanske inte finns spår att åka i om man startar långt bak. Det är ju jättejobbigt att åka där det är ospårat.

Det är dyrt dethär med klassikern har jag insett. Har redan köpt cykel och våtdräkt. Skulle gärna vilja ha vallningsfria skidor. Tittat lite efter begagnat men det verkar svårt att hitta som är rätt mht längd och vikt. Och så var det rullskidor också då. Men tack för värdefulla tips om vad jag ska tänka på! Och ja, jag kommer försöka göra någon resa upp till snön några veckor innan Vasaloppet. För mig handlar det bara om att ta mig igenom det. Har inga ambitioner med tiden mer än att klara reptiderna. Och att jag inte vill vara ute och frysa längre än nödvändigt förstås :)
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#12
23 juli 2017 - 16:41
Gilla 
Oroa dig inte för spåren då du ska åka öppet spår, mindre deltagare så det ska nog gå bra.

Jag hade lagt pengarna på en teknikkurs med en etablerad lärare. Kan rekommendera Erik Wickström (borås). Det finns säkert närmare dig. Har du knappt åkt längdskidor så kommer det att bli svårt med tekniken och den träning som du får på rullskidor så blir det dålig kvalité på. Om du har gymkort så träna på skierg, du tränar skidmusklerna under förutsättning att du åker någorlunda skidlikt. Det du inte tränar där är balansen på skidorna ??

Gå in på www.erikwickstrom.se och läs mer, finns mycket nyttig info på hans blogg. Han har även skrivit en bok om längdåkning som kan passa dig.

Vallningsfria låter som en bra ide!
1965 • Sala
#13
25 juli 2017 - 09:29
Gilla 
Jag rekommenderar rullskidåkning; det är den mest skidåkningslika träningen där du jobbar med balans, teknik, uthållighet och styrka. Ser man i klassisk stil till att få en ordentlig tyngdöverföring mellan skidorna i det man tänker sig en fästzon och att man verkligen trycker ner en rullskida åt gången så blir det bra. Det finns flera rullskidmodeller som riktat in sig på detta, bland andra: http://skirol.de/
Walker67
1947 • Växjö
#14
26 juli 2017 - 20:26
Gilla 
Skirol var en nyhet för mig. Sitter spärren på det tredje hjulet framför bindningen och är i luften vid tyngden på båda skidorna för att tryckas ner vid avstamp. Det bör då finnas en justeringsmöjlighet att ställa in "fästet" så det biter på samma sätt som vid avstamp på snöskidor. Intressant nyhet :)
1965 • Sala
#15
27 juli 2017 - 09:52
Gilla 
Walker67 -- Ja, hjulet närmast framför bindningen är det med backspärr, och det kan höjdjusteras efter åkarens vikt och teknik. Hjulet hjälper också till att minska risken för "underhugg" om vägbanan är ojämn. Det går att hyra ett par Skirol om man vill testa dem.
Walker67
1947 • Växjö
#16
27 juli 2017 - 23:33
Gilla 
Den enda invändning man kan ha är att behovet av fäste har minskat i takt med att allt fler kör på "blanka skidor". Fast å andra sidan kanske de rulla lite lättare vid stakning, då ospärrade hjul rullar lättare än de med spärr.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#17
29 juli 2017 - 08:52
1 Gilla 
Tack till alla ovanstående för en massa bra tips! Det där med rullskidor verkar ju vara en hel vetenskap bara det. Jag får förlita mig på personalen i butiken tror jag. Det får bli några resor upp till snön innan också för att träna på de tekniktips jag snappat upp. Här i Skåne vågar man väl inte hoppas på någon snö.
1965 • Sala
#18
29 juli 2017 - 09:56
Gilla 
Väl bekomme, Susanne! Du får gärna ställa frågor om rullskidor här. Jag tror att den samlade kunskap som vi medlemmar representerar är svår att hitta i en enda butik.

Jag avråder inte från att resa upp till snön (ingenting kan helt ersätta originalet) men de allra flesta tekniktips du fått går antagligen utmärkt att öva även på rullskidor.
1965 • Sala
#19
29 juli 2017 - 09:59
Gilla 
Walker67 -- Jag tror emellertid att Susanne inte kommer att åka Vasaloppet på skidor utan fästvalla.
Jerker Wallström
1965 • Alsike
#20
16 augusti 2017 - 15:33
1 Gilla 
Just hemkommen efter en vecka i Ängelholm! Två tips på träning i Skåne inför Vasaloppet.
Ängelholm = enormt fint område för rullskidor!! Misstänker att det finns fler orter i Skåne som är lämpade för rullskidor eftersom det är relativt platt!
Sedan vandrade vi på Skåneleden (etapp 4) mellan Kivik och Borrby strand. Två rejäla dagsetapper, om man dessutom använder gå-stavar så får sig överarmarna en bra dos! För övrigt enormt vackra vyer.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.