20 november 2016 kl 11:58
Bo Engwall har naturligtvis rätt såtillvida att det är en enkel metod som vem som helst kan förstå.Men när det kommer till det praktiska utförandet inställer sig en del praktiska problem som gör att resultaten kan starkt ifrågasättas.
Min hypotes är att MITT löpband visar att jag springer snabbare än jag gör.
Låt mig redogöra för hur jag gick tillväga vid min mycket enkla och anspråkslösa studie.
1) Först kontrollerade jag löpbandets klocka mot två stoppur under
en halv timme.1800 s på löpbandet gav 1791 s på stoppuren, dvs löpbandet visade 0,5 % för lång tid. Det talar mot min hypotes.
2)Sedan mätte jag löpbandets längd, det gav tre streck och den totala längden är 291 cm. Jag mätte noga och har svårt att tänka mig att felmätningen kan vara över 3 cm, dvs max 1%
3) Därefter satte jag löpbandet i rullning vid två olika tillfällen med två olika hastigheter och det är nu de stora felkällorna kommer (tror jag)
Vid hastighet som ens närmar sig löptempo infinner sig flera svårigheter. Dels har man en accelerationstid från stillastående till arbetshastighet,dels är det utomordentligt svårt att hinna med att räkna varven och slutligen är det väldigt svårt att bedöma precis var bandet är precis när distansmätaren på displayen slår om.
Men ändå, ta det med en stor nypa salt:
3a)1km/h= 60 min/ km. Direkt när displayen slår om till 120 m så 115,5 m
3b) 3 km/h= 20 min/km. Direkt är displayen slår om till 180 m så 165,2 m.
Min slutsats är att att displayen visar längre sträcka än bandet tillryggalagt.
Men mätmetoden är som ovan nämnts utomordentligt osäker.
Det skulle vara intressant att höra andra som mätt sina löpband och ffa om det finns en mer tillförlitlig hyfsat enkel metod.