Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 11144 visningar

Operation mot plattfot

#1
5 oktober 2016 - 12:36
Gilla
Idag fick jag besked om att en operation blir aktuell. Men jag behöver er hjälp. Det finns 2 olika alternativ.

1) Hyprocure. Detta är en snabbfix. En bult/plugg, tycks in i foten från utsidan för att räta upp. https://youtu.be/LoNzGhuYxzw.

Ev kommer en vadförlängning att behövas, detta vet man inte förrän 2-3 månader efter operation.

Fördelen är den kortare rehabiliteringen och att bulten kan tas ut om det inte skulle bli bra och ingen skada är skedd, mer eller mindre.

2) Konstruera om skelettet. Detta är en metod som de använt sig av länge, men betydligt längre rehab.

Det första alternativet låter ju såklart lockande. Jag kan återhämtas betydligt fortare. Men det är en relativt ny teknik och inga bra studier finns.

MR visar att jag har en osteonekros i höger fot. Men det jag lider absolut mest av i nuläget är seninflammationen på insidan av högerfoten, tibialis, som jag haft i 17 månader. Läkare kunde inte garantera att inflammationen försvinner iom operation.
#2
10 oktober 2016 kl 10:26
Gilla
Hej Emma!

Jag fick en hyprocure inopererad i fotleden för tre veckor sedan. Nu har vi inte samma problem du och jag, men min upplevelse av skruven var inte så trevlig.

Jag hade fått ökade problem med min hallux valgus, så jag sökte läkare för att få tån opererad. Läkaren undersökte foten och sa att den var överrörlig och jag fick diagnosen hyperpronation (extrem överpronation). Enligt läkaren var det hyperpronationen som orsakat hallux valgus och han sa att om man åtgärdar orsaken så kommer tån att rätas ut. Jag fick inte så mycket information om operationsmetoden, utan blev uppmanad att söka på nätet om Hyprocure. Hur som helst, det lär bra och logiskt och jag litade på läkarens omdöme.

En vecka efter operationen var det meningen att jag skulle börja belasta foten, men jag kunde inte ens ställa foten platt mot golvet utan fruktansvärda smärtor som högg genom benet. Dessa smärtor tilltog varje gång jag försökte sätta ner foten. Även när jag rörde foten lite eller råkade komma åt något så skickades hugg och ilningar genom skelettet när hyprocure-skruven kom i kontakt med ledytorna. I avslappnat läge hade foten blivit något inåtroterad. Jag stod inte ut utan bad om att få den bortopererad. I onsdags tog de ut den. Jag har fortfarande ont i vristen, men hoppas på att det läker ihop.
För min del känns båda operationerna onödiga. Jag hade inte upplevt problem med fotleden eller plattfothet innan, visste inte ens om att jag överpronerade. Mitt upplevda problem satt ju i framfoten.

Så här i efterhand önskar jag att jag hade sökt en "second opinion", men man vill ju lita på läkaren och det gick fort. Fick tid för operation tre veckor efter första besöket, så det var ju snabba ryck. Mitt råd till dig är att söka upp en annan fotspecialist, på en annan klinik, och få en second opinion.

Om du väljer hyprocure, var medveten om att den gör ont. I mitt fall kanske den hamnade fel (det verkar inte vara någon större precision när de bankar in den...) eftersom jag kände den hela tiden. Meningen är att den ska minska överrörligheten och då ska den bara kännas i ytterlägena, inte när du belastar normalt. Kännas ska inte innebära smärta, men jag vet inte om jag är extra smärtkänslig... kanske kan man vänja sig med att en metallskruv trycks mot skelettet då och då. (Inte att förväxla med skruvar som växer fast i skelettet där det inte är rörligt, de tror jag inte smärtar på samma sätt...)

Hoppas det går bra för dig. Bra att du söker information innan!

Hälsningar, Susanne
John
1965 • Stockholm
#3
10 oktober 2016 kl 13:11
Gilla
Varför måste du operera foten? Är man född plattfot innebär det inte att man måste återställa till normalt fotvalv? Jag är född väldigt plattfot, har haft fotbäddar i många år men de gör att fotmusklerna försätts i vila och fötterna blir sämre. Senorna blir oxå försvagade, har fått bygga mycket fotstyrka och är idag helt utan några problem och har slängt fotbäddarna för många år sedan, så skönt. Svaga fotmuskler leder oxå till andra problem som eskalerar uppåt, typ löparknä etc. Men har man jätteproblem kanske man måste operera men låter väldigt drastiskt då det är många som är plattfot helt naturligt. Hoppas dock att det löser sig på bästa sätt för dig.
John
1965 • Stockholm
#4
10 oktober 2016 kl 13:36
Gilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.