Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 13129 visningar

Jag misstänker på stressfraktur

1978 • Stockholm
#1
16 augusti 2016 - 15:20
Gilla
Bakgrund:
Tror att jag har dragit på mig en stressfraktur i vänster fot. Stel, svullen vänsterfot (framför allt på mornarna). Ömmande punkt, stor som en femkrona (fotens ovansida, mitt på längdledes, lite till höger sidledes).
Tränat löpning regelbundet 6 år. Om jag är skadefri och frisk springer jag mellan 100 och 200k per månad. Senaste fyra månaderna 100k-161k-138k-176k. Ökat antalet långpass (2h) under juni-juli från inga till ett i veckan.

5/8 20km. Vid första steget hög det till vänsterfoten. Plötslig skarp smärta som nästan omedelbart försvann. That was pretty much it. Sprang 2h utan att egentligen känna något speciellt. Kanske lite stramhet i foten efter passet men ingenting jag tänkte nämnvärt på.
6/8 10k. Vaknar med stel vänsterfot. Nedsatt rörlighet i foten. Sprang på kvällen utan att känna någon smärta i foten.
7/8 5k Vaknar återigen med stel vänsterfot. Nedsatt rörlighet i foten. Värre än föregående dag. Känner dock inget i foten då jag kommit igång. Tränar på eftermiddagen, 5k i väldigt lugnt tempo. Återigen ingen egentlig smärta under passet. Lite stelhet men igen egentlig smärta under de fem kilometerna. Is och värme på foten på kvällen. Mest som en försiktighetsåtgärd.
8/8 10k Stel vänsterfot, nedsatt rörlighet i foten på morgonen. Svullnad och viss ömhet i foten. Sent på kvällen 5k max (3k uppvärmning 2k nedjogg). Retrospektivt, troligtvis ett helt idiotiskt pass.
9/8 Stel, svullen, ömmande fot på morgonen. Mindre symptom under dagen.
10/8 20k Stel, svullen, ömmande fot på morgonen. Springer 2h på kvällen. Stramar lite men ingen egentlig smärta. Börjar Googla på symptomen och inser att det mest troliga är en stressfraktur i foten. Ingen träning sedan dess. Tills idag 6 träningsfria dagar. Symptomen (stel, svullen, ömmande fot på morgonen. Mindre symptom när jag kommit igång.) har sakta avtagit. Från och med i går nästa helt symptomfri. Provade att gymma lite idag (10min rodd, marklyft, benböj, 5min crosstrainer).

Frågor:

1) Jag har läst att magnetröntgen är enda sätter att avgöra om det är en stressfraktur. Dock kan inte MR visa något förrän tidigast efter tre veckor av läkande. Finns det i så fall några skäl att uppsöka sjukvården innan tre veckor har passerat?

2) Finns det några andra skador i foten som kan ge samma/liknade symptom som stressfraktur i foten?

3) Ni som genomgått standard-kuren (6 veckor utan löpträning), hur långt in i denna sex-veckors-period skulle ni säga att ni var symptomfria?
1978 • Göteborg
#2
16 augusti 2016 kl 15:48
Gilla
Läs gärna den här tråden:
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15023&sida=1

Jag minns inte exakt, men jag fick nog vila från löpning mer än 8 veckor. Helt symptomfri var jag inte förrän efter ett halvår.

/Martin
1978 • Stockholm
#3
16 augusti 2016 kl 16:02 Redigerad 16 augusti 2016 kl 16:03
Gilla
Tack.

Men det betyder att du sprang utan att vara helt symptomfri. Var det symptom under enbart träning eller även vid vila (när du återupptog löptränandet efter 8 veckor)?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
16 augusti 2016 kl 16:37
Gilla
"Jag har läst att magnetröntgen är enda sätter att avgöra om det är en stressfraktur. Dock kan inte MR visa något förrän tidigast efter tre veckor av läkande. Finns det i så fall några skäl att uppsöka sjukvården innan tre veckor har passerat?"

En sjukgymnast eller läkare (som är specialiserad på idrottsskador) bör kunna ge dig en hyfsat säker diagnos. Diagnosen ställs oftast genom palpation (man trycker hårt på det skadade området). Har du en stressfraktur så kommer det att göra galet ont. Tyvärr så är det inte så mycket annat att göra förutom att löpvila (CT och vattenlöpning funkar).

"Ni som genomgått standard-kuren (6 veckor utan löpträning), hur långt in i denna sex-veckors-period skulle ni säga att ni var symptomfria?"

Det beror på vilket ben det gäller. Läktiden skiljer sig rätt markant.
Göteborg
#5
17 augusti 2016 kl 10:29
Gilla
Det behöver nödvändigtvis inte vara en stressfraktur. Jag misstänkte samma sak för mig (på båda fötter). Men det visade sig vara benmärgsödem, vilket är överbelastning på benet. Dock lindrigare än stressfraktur.

Problemet är att ja haft ont av och till men öndå kunnat springa på det. Jag tänkte jag skulle trappa ner men njöt inte riktigt av löpningen utan kände efter och fick ångest så fort det kändes vilke det gjorde.

Jag beslutade mig flr att vila i fem veckor. Så oavsett om du har eller inte har stressfraktur tyckr jag du ska låta kroppen läka sig själv (även om det suger). Annars är risken är att stressfrakturen om det nu Är en blir värre och om det är benmärgsödem att det utvecklas till en stressfraktur.
1978 • Stockholm
#6
17 augusti 2016 kl 10:44 Redigerad 17 augusti 2016 kl 10:50
Gilla
De senaste dagarna har jag läst igenom ett dussintal trådar här på jogg.se om stressfraktur i foten (en del trådar är lite oklara i huruvida de diskuterar stressfraktur i foten eller i underbenet). Jag har läst ungefär lika många webbsidor som skriver om skadan.

Ja, läketiden verkar skilja sig rätt markant åt beror på vilket ben det gäller. En del skriver om flera månader upp till år medan andra skriver om 6 veckor.

Även intensiteten på symptomen varierar rätt mycket. Allt från att inte kunna gå på foten till att bara känna att det stramar då man lyfter på tårna.

Jag tycker den här artikeln är bra eftersom den diskuterar att det finns olika nivåer av stressfraktur. http://jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=496

Det finna en del variation i åsikt om hur stressfrakturer i foten ska behandlas. Vissa skriver att allt som inte smärtar är okej medan andra skriver total avhållsamhet från allt som belastar foten. Majoriteten av de som uttalar sig verkar dock förespråka avhållsamhet/vila.

En annan sak jag konstaterar är att nästan alla påpekar att det är svårt att ställa en exakt diagnos. Något motsägande kan jag dock även konstatera att många trådskapare som misstänker stressfraktur i foten senare har fått det bekräftat av läkare/MR. dvs många trådskapares lekmannautlåtanden verkar i slutändan vara korrekta. En orsak kan vara att det verkar som att det finns få andra vanligt förekommande skador i foten som ge samma/liknade symptom.

Jag har egentligen inte kunna hittat någon annan vanligt förekommande skada som ger samma eller liknade symptom.

Givetvis vilar jag hellre lite mer än för lite. Alternativ träning är sjukt tråkigt men det får bli några veckor av det. Långpassen är helt klart svårast att ersätta med alternativ träning.

Ska springa en mara i slutet av november så jag hoppas att vara tillbaka till dess. Om jag vilar i sex veckor ger det mig ungefär två månader att förbereda mig. Det känns knivigt att öka långsamt då jag börjar springa igen men jag antar att jag måste tvinga mig till en långsam upptrappning.
1978 • Stockholm
#7
17 augusti 2016 kl 10:48
Gilla
#5 såg ditt inlägg först efter att jag postat #6. ödem är det som förstadiet till stressfraktur?
Göteborg
#8
17 augusti 2016 kl 11:14
Gilla
Stavnningskontollen ändrade det är benvävsödem.

Och det är förstadiet. En stressreaktion inne i benet. Jag tycker dunska gå till en kiropraktor och låta dig undersökas så slipper du famla i ovisshet. Det är det värsta tycker jag. När man inte vet vad man ska ställa in sig på.
1973 • Åkersberga
#9
17 augusti 2016 kl 12:02
Gilla
Undrar om ni som har haft, har eller misstänker stressfraktur vet varför det uppkommit från första början? Några specifika utlösande faktorer?
1978 • Stockholm
#10
12 september 2016 kl 14:07
Gilla
När man återgår till löpträning efter löp-vila pga. stressfraktur (i mitt fall foten), hur ska man då resonera vad gäller "smärta"? Med smärta menar jag verkligen inte ont utan mer känning. Allt från stramar lite till ömmar lite.

Nästa vecka har jag vilat från löpning i sex veckor och tänkte testa ett kortare pass. Jag förstår att det absolut bästa är ingen känning alls från det skadade området men drar man gränsen vid minsta lilla känning eller kan det ömma lite efter passet (direkt efter alternativt dagen efter).
Jag planerar att göra en mycket långsam upptrappning och fortsätta med alternativträningen som huvuddelen av min träning under tre-fyra veckor till. Förutsatt att allt går bra.

#9 jag tror att dumheten som låg till grund för min stressfrakturen var att jag kombinerade 5k-träning och marathon-träning. Jag skitade på (siktar fortfarande på) att springa ett marathon i slutet av november. Jag sprang därför regelbundna långpass under sommaren vilket genererade ganska hög mängd. Dessutom hade jag anmält mig till ett 5-km-lopp i slutet av augusti vilket gjorde att jag körde en hel del snabbhetsträning (maxade 5k, 1k-intevaller mm). Jag tror att min fot hade klarat antingen eller men kombinationen blev nog för mycket för foten. Lätt att titta tillbaka och se hur dum man var. ”Bara att bryta ihop och komma igen”.
I
Stockholm
#11
27 september 2016 kl 10:02
Gilla
Åh det låter typ exakt som mitt problem när det började ?? jag ignorerade allt och fortsatte trots smärta. Idag har jag inga direkta smärtproblem (började göra ont för 1.5 år sedan, ihållande i ungefär 2-3 månader tills jag bytte skor. Sen kom det tillbaka en kort tid i början av sommaren...) MEN nu har jag fått en jätteknöl med vätska i på foten och har sökt hjälp, var på ett första besök häromdagen och ska göra en MRI för att se vad det beror på och sedan troligtvis ta bort knölfanskaper som trycker på allt möjligt och får tårna att domna.
Såhär idag ångrar jag att jag inte tog smärtan på allvar och fortsatte springa, eller i alla fall att jag inte sökte hjälp tidigare. Då hade det kanske inte blivit såhär... misstänkte liksom du stressfraktur då alla symptom stämde in på det samt att jag har flera riskfaktorer för det men vanlig röntgen visade ingenting som tydde på det så vi får se vad MRI ger...
Men mitt enda tråkiga tips är att, om du inte redan gjort det, söka hjälp för foten. Lycka till!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#12
28 september 2016 kl 08:39
Gilla
Jag har haft i båda fötterna (finns säkert gamla trådar här om det :)) och tyvärr tog det mig drygt 3 månader och inte de 6-8 veckor som verkar vara den allmänna uppfattningen. Dock vet jag sen gamlat att jag både är "injury prone" och läker långsamt så du kan ha mer tur.

Däremot var min värsta (i foten) inte som du beskriver. Jag fick ont under ett långpass och det blev värre och värre tills jag fick bryta, så har du tur kan du ha ett förstadium. Däremot så var det just när jag kombinerade mycket mängd med snabbdistanspass på 5km som det hände den delen var liknande (även om min totalmängd löpning var lägre då jag simmade och cyklade också)
1978 • Stockholm
#13
30 september 2016 kl 10:41
Gilla
Var på MR idag. Lite sent men ändå bra att tillslut få veta om det var/är en stressfraktur eller något annat.

Har varit helt symptomfri i ca två veckor. Tänkte börja jogga lätt så snart jag får resultat. Förutsatt att läkarna säger att det inte är läkt. Vet någon om röntgenläkarna kan se om det är en stressfraktur som läkt?

Börjar tröttna på alternativträning.
John Wagner
1972 • Göteborg
#14
14 oktober 2016 kl 20:06
Gilla
Hur gick det med MR?

Jag misstänker att jag har en stressfraktur på insidan och bakre delen av hälen. Har inte vilat tillräckligt länge tidigare men tänker göra ett försök nu i höst.

1978 • Stockholm
#15
16 oktober 2016 kl 22:54 Redigerad 16 oktober 2016 kl 22:56
Gilla
#14

MR gick bra. Läkaren hörde av sig fem dagar efter med beskedet att det inte var en stressfraktur. Tyvärr visade det sig att jag troligtvis har artros i foten vilket kan vara väldigt bekymmersamt har jag förstått. I och för sig kan jag belasta foten som jag vill – förutsatt att jag inte skadar foten på annat sätt – eftersom träning motverkar artros.

8 veckor alternativträning i ”onödan”. Cykling, rodd, trappmaskin, simning, och styrketräning. Kul att vara tillbaka. Fyra löppass sedan förra lördagen. Konditionen är bra, till och med lite bättre än innan ”skadan”. Löpsteget är dock försämrat. Klampar väldigt då jag springer, mer klamp-ljud än innan uppehållet.
violet
1981 • stockholm
#16
2 november 2016 kl 07:48
Gilla
Ni som har fraktur i foten , har ni haft ont varje dag efter frakturen eller bara de första dagarna ? Misstänker själv det men just idag har jag ingen ont men igår kunde jag knappast gå. Sprang lausanne marathon i söndags .
I
Stockholm
#17
27 november 2016 kl 20:21
Gilla
#16. Jag har inte haft ont hela tiden utan det har kommit och gått lite, har ibland haft ont i början när jag sprungit, sen vet jag inte om jag glömt eller om det slutat göra ont... men efteråt har jag haft varierande grad av smärta. Framförallt i vissa rörelser/vissa steg/skor osv. och promenad haribland gjort ner ont än löpning... så det är lite lurigt.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#18
28 november 2016 kl 09:03
Gilla
Min stressfraktur som var i foten var tvärtom det gjorde vansinnigt ont hela tiden! En molande gnagande intensiv smärta som var närvarande dygnet runt typ...man kan inte springa även om man försöker;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.