Löpning Träning 6 inlägg 5908 visningar

Regelbunden tröskelträning

1978 • Stockholm
#1
3 augusti 2016 - 23:15
Gilla
Hur mycket höjs mjölksyretröskeln av regelbundna tröskelpass? Jag förstår att det inte går att svara på denna fråga med ett exakt svar och att det beror på en rad omständigheter. Men det vore intressant om någon kunde svara på ett ungefär hur mycket mjölksyretröskeln höjs under tex tre månaders regelbunden tröskelträning.

För att minska relativiteten i svaren fixerar jag värdena på några variabler

- person X har löptränat regelbundet i flera år. Dvs den där stora förbättringen som inträffar då man startar från noll är inte aktuell.

- BMI på 24 (190cm 86kg) (vet inte om det spelar in)
- 35-40 år. (Åter igen, vet inte om det spelar någon roll)
- X är man (kanske betydelselöst).
- Ett tröskelpass per vecka (3x10min i tröskeltempo).
- maxpuls 200.
- X har inte kört någon strukturerad tröskelträning tidigare.
- X vet att mjölksyretröskeln ligger på 170 slag per minut. 170 spm motsvarar 4:45-tempo på plant underlag för X. (Jag vet att det är svårt att veta detta exakt men vi säger att X känner sin sanna tröskelpuls).
- X är frisk och skadefri under de tre månaderna med regelbunden tröskelträning.
- X tränar ytterligare fyra pass under varje vecka. Lite variation men typ, ett långpass, två lättare en-timmes-pass, ett intervallpass (5x1km). Snittar 45-55 km per vecka.
-X springer i dagsläget milen på 45 min.

Bmi, ålder, kön, maxpuls, träningsmängd, träningsupplägg, är konstanta under de tre månaderna.

Åter igen, jag förstår att det är omöjligt att ge ett exakt svar. Men mellan tummen och pekfingret, kommer X under de tre månaderna höja tröskel-pulsen med ett, tre eller tio slag? Alternativt kommer tröskel-tempot förbättras med 5, 10 eller 30 sek per km.
#2
4 augusti 2016 kl 07:48 Redigerad 4 augusti 2016 kl 07:56
Detta inlägg har raderats
1978 • Stockholm
#3
4 augusti 2016 kl 15:41
Gilla
"lite närmare 10 än 1 slag i alla fall". Det bekräftar något som många skrivit här på jogg.se. Nämligen att tröskelträning är en mycket effektiv träningsform. Även om det "bara" skulle vara fem slags förbättring borde det innebär väldigt mycket bättre förrättning inför tävling.

Att kunna hålla ett 5 spm högre tempo utan att ackumulera mjölksyra måste löna sig mycket.

Har jag förstått det korrekt att du anser att 2-4 tävlingar på 10k-1/2-mara per månader motsvarar ett bra tröskelpass i veckan. Det senare borde väl slita lite mindre på kroppen än att maxa på tävling varje/varannan vecka?

OS är speciellt. Vill verkligen att alla ska vara rena men vet att det är långt från verkligheten. Jag är alltid skeptisk inför OS men rycks med när det väl startar.

Det bekräftar det som många skrivit här på jogg.se. Nämligen att tröskelträning är mycket effektiv träning.
#4
4 augusti 2016 kl 15:57
Detta inlägg har raderats
1981 • Vegan Runners
#5
4 augusti 2016 kl 20:55
1 Gilla
Mikael Mattsson sa nån gång att 40-70% av hur du svarar på träning styrs av dina gener. Han hade ett exempel på en studie med människor som tränade kondition kontrollerat på gym tre gånger i veckan ett halvår. Några få förbättrade sig inte alls (!), medan övriga gick framåt i varierande grad. Samma stimuli ger inte samma träningseffekt för alla.

Hur just du svarar på att regelbundet köra 3x10 min tröskelpuls går alltså inte att räkna ut med en formel, utan du måste prova själv för att få svaret.
1978 • Stockholm
#6
5 augusti 2016 kl 17:05 Redigerad 5 augusti 2016 kl 17:07
Gilla
#4

Du har givetvis rätt. Alla svarar olika på träning och till syvende och sist handlar det om att testa sig fram.

Att konstanthålla variabeln gen-uppsättning är svårt i en sådan här diskussion. Eller? Jag kan inte tala om exakt vilken gen-uppsättning X har. Men ärligt talat, hur individer svarar på träning är väl inte en kategorisk variabel? Det borde vara en kontinuerlig variabel där populationens värden är normalfördelade. Det finns en mindre grupp individer som svarar väldigt bra på en specifik träningsform och det finns även en mindre grupp individer som svarar mycket dåligt på träningsformen. Däremellan återfinns det större grupper av individer som svarar mer genomsnittligt på träningsformen.

I så fall kan vi kanske säga att X:s ”kvalité” på gener för att svara på regelbunden tröskelträning ligger en standardavvikelse över/under populationens genomsnittliga värde.

Med andra ord, det kan ändå vara intressant att diskutera hur de 60-30% av hur en svarar på träning som inte styrs av sina gener påverkas av regelbunden tröskelträning.

Åter igen, du har givetvis rätt. Alla svarar olika på olika former av träning och i slutändan handlar det om att testa sig fram.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.