Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 14025 visningar

Inflammerad hälsena – Fjällmara om tre veckor

1990 • Göteborg
#1
2 augusti 2016 - 09:52
Gilla
Efter ett bra löpår har jag precis innan det stora målet, Bydalen Fjällmaraton, dragit på mig en inflammation i hälsenan.

Har inte sprungit på tolv dagar, kört excentriska tåhävningar och antiinflammatoriskt istället. Svårt att säga om det blivit bättre. Fortfarande smärta i varje löpsteg. Någon som har liknande erfarenhet inför lopp? Är det ens någon idé att hoppas på Start i ett lopp med 3000 höjmeter i terräng? Och hur äventyrar jag framtida hälsa med start i loppet?
< < < 1 2 > > >
1980 • Åby
#2
2 augusti 2016 kl 10:00
1 Gilla
Finns tid kvar, grundträningen är ju gjord så stressa inte.

Kolla med naprapat/sjukgymnast så det verkligen är hälseneinflammation du har och inget annat, dumt att rehaba fel skada :)
JM
1977 • G
#3
2 augusti 2016 kl 13:44
Gilla
När du kör excentriska tåhävningar hur många kör du? Även när jag har mindre problem t.ex. lite lätt stel så kör jag 3x15 på varje ben först med rakt ben och sen med böjt ben vid varje tillfälle. Sen gör jag det tre gånger om dagen. Så varje ben får om man räknar rakt+böjt 180 excentriska tåhävningar om dagen. Det brukar råda bota på det mesta för mig men jag vet inte om det hjälper när det har övergått till inflammation.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#4
2 augusti 2016 kl 17:09 Redigerad 2 augusti 2016 kl 17:09
Gilla
Är det verkligen bra med tåhävningar även om inflammationen uppstått pga för kort muskel? Jag upplevde inte att inflammationen blev mindre av tåhäv men att lätt stretcha vaden med böjt ben flera gånger om dagen gav bättre resultat.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
2 augusti 2016 kl 17:12
Gilla
Skippa tåhävningarna. Är ju som att hälla bensin på elden.

Nej vanliga promenader i rimligt tempo är nog melodin för genomblödning.
JM
1977 • G
#6
2 augusti 2016 kl 17:21
Gilla
Det är en stor skillnad på tåhävningar och excentriska tåhävningar bara så vi pratar om samma sak. Trådstartaren och jag pratar om excentriska då du stretchar och sträcker ut hälsenan. Se tex här http://www.olympiatoppen.no/fag/helse/helseavdelingen/fysioterapi/achillesrehab/media3089.media
1990 • Göteborg
#7
2 augusti 2016 kl 17:22
Gilla
Tack för svar. Har kört 3x15 men enbart med rakt ben. Går hyfsat smärtfritt att köra tre gånger per dag. Ska prova att addera med böjda ben och kanske någon vilt för att öka belastning.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#8
2 augusti 2016 kl 17:42
1 Gilla
Gäller väl att förstå orsaken till inflammationen. Om det inte är svaghet i vaden som orsakat inflammationen så är det kanske dumt att öka styrkan i vaden? Ofta är det ju för korta och för starka vadmuskler som skapar problem och effektivast behandling vore väl då att öka längden på muskeln och ge den lite tid att slappna av så att den kan läka.

#9
2 augusti 2016 kl 17:54
Detta inlägg har raderats
Vesa Loitto
1970 • Linköping
#10
2 augusti 2016 kl 17:54
Gilla
Alla mina fotkrämpor har jag lyckats häva med isbad. Kallt vatten med massor av iskuber, ner med fötterna och bit ihop. Upp med fötterna när det blir outhärdligt och ner igen när det går. Upprepa tills kuberna smält. Upprepa när nya iskuber finns frysta. Det löser det akuta, men är ju ingen rehabilitering direkt.
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#11
2 augusti 2016 kl 18:24
Gilla
Erik Svensson verkar inte veta vad han pratar om. Hälseneinflammation är, namnet till trots, ingen inflammation.

Ett tips är att googla vad det är. Av egen erfarenhet kan jag iaf nämna att det tog mig 4-5 månader av totalvila från löpning samt mkt jobb med att bygga upp styrka i vaden innan besvären var borta. Jag gjorde excentriska tåhvningar varje dag från att besvären började på inrådan från naprapat.

Jag skulle inte sprungit en fjällmara med dom besvären du beskriver.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#12
2 augusti 2016 kl 18:40
Gilla
1972 • Sävedalen
#13
7 augusti 2016 kl 10:39
Gilla
Lidit av hälseneinflammation sen i februari, som inte velat ge med sig. Excentriska tåhävningar, ormsalva och annat till trots.

Vad som hjälpte mig, på enbart några dagar, var att ta kortare steg när jag går, samt lyfta på benet, inte skjuta ifrån med fot och vadmuskel. Du känner när du gör rätt, det känns nämligen ingen smärta i hälsenan om du tar tillräckligt korta steg. Vips var "inflammationen" borta på 4 dagar...

Nu springer jag utan smärta i hälsenan.

Spring väl, men glöm inte att gå korrekt (kanske grundproblemet?)
1981 • Örebro
#14
7 augusti 2016 kl 13:18
1 Gilla
En hälseneinflammation är just en inflammation. Men inflammationen dyker upp initialt efter att man skadat sig och är en läkningsprocess, den medför smärta och svullnad och tanken är att man ska lugna ner sig och tillåta läkning. Det är inget man bör bryta mha t ex Ipren utan låt kroppen göra sin grej.

Däremot lägger den sig i de allra flesta fall inom 7-14 dagar och har man fortfarande besvär brukar man tala om en tendinos eller tendalgi. Dessa tillstånd kan pågå under riktigt lång tid, även om man gör allt rätt.

Senor i allmänhet och hälsenan i synnerhet är långsamma i sin läkning. Just hälsenan har ingen direkt blodförsörjning i sig själv utan får det från omkringliggande strukturer.

När man väl hamnat i läget att man har t ex en tendinos, får mn ställa in sig på att först anpassa sin aktivitet, för det verkar inte reagera bra på total vila, samt göra en gradvist stegrande rehab där styrketräning oftast är grunden.

Excentriska tåhävningar är något som fungerar utmärkt, iaf i teorin, för i praktiken är det få som orkar köra morgon och kväll med 3x15 reps i 12 veckor. Dessutom ska belastningen stegrade hela tiden och vara tung.

Men excentriska tåhävningar är inte något unikt och lite mer modern forskning har visat att det finns alternativ som fungerar på samma sätt men med mindre tidsåtgång, man kallar det för HSR (heavy slow resistans training), där man kör typ varannan dag istället. Enklare för de flesta att följa.

Beroende på vart i senan man har ont kan man försöka styra effekten genom att antingen köra med böjda knän eller raka.

Stretching för en irriterad sena är inget att rekommendera då det bara tenderar att reta upp allt samt att det inte verkar ge någon förbättring i långa loppet heller.

Bäst är att uppsöka någon som kan bedöma det hela och hjälpa till med ett bra upplägg för sin rehab, för den följer visserligen vissa grundregler men bör alltid anpassas efter person och hur allt utvecklar sig.
Henrik Karlsson
1975 • Väjern
#15
7 augusti 2016 kl 14:01
1 Gilla
1981 • Örebro
#16
7 augusti 2016 kl 14:08
Gilla
Kan inte gilla ditt inlägg via mobilen vad det verkar Henrik, så jag skriver istället :-)
1972 • Sävedalen
#17
7 augusti 2016 kl 14:59
Gilla
Jag har provat allt vad gäller botande av hälseneinflammation. Det enda som hjälpte var att lyssna på kroppen. Att röra sig på ett sätt utan att känna smärta. Korta steg utan att belasta hälsena och vader (lyft på benen med höftböjaren).
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#18
3 september 2016 kl 10:03
Gilla
Jobbigt när det är två vetenskapliga, vederhäftiga artiklar med helt olika rekommendationer. En säger absolut inte träna med smärta, vila från löpning. Den andra säger helt ok med smärta, det ska göra ont med rehab och ingen fara att springa... En säger tåhävningar, en annan säger att det är en gammal, förlegad metod. Frustrerande.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#19
3 september 2016 kl 11:18
Gilla
Ungefär som att söka vård för en godtycklig idrottsskada:

* Naprapaten vill köra in armbågen i skadan så man skriker av smärta.
* Kiropraktorn vill knäcka nacken ur led, just in case.
* Sjukgymnasten vill att du gör utfallssteg i 7 olika varianter. Kom tillbaks sen.
* Idrottläkaren vill in och operera, "skrapa rent". Gå sen med krycka i ett år och kom tillbaks därefter.

Sense moral. Om man trappar ned något från träning och skippar alla så kallade expertråd, kommer skadan läka sig själv i sinom tid. Murphys 8:e lag.
1987 • Skivarp
#20
3 september 2016 kl 12:13
Gilla
Jag har haft hälseneinflammation i över ett år men ignorerat smärtan och kört på. Tog ett uppehåll i juni och har nu 3mån senare inte tagit ett löpsteg sen dess. Noll procent bättring till idag trots besök hos både kiropraktor och naprapat. Gjorde ultraljud förra veckan och det visade sig att det är en bristning i hälsenan + hälseneinflammation. Stötvåg fick jag rekommenderat från och med nu :/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.