Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 7411 visningar

Inlägg-Första tiden?

1983 • Göteborg
#1
21 juni 2016 - 23:56
Gilla
Skulle verkligen uppskatta era erfarenheter av ortopediska (gipsgjutna) inlägg.
Jag har haft problem med baksida lår och mortons nu i ca 6 månader.
Har på inrådan ifrån både läkare och sjukgymnast att skaffa inlägg.

Gjorde också detta för ca 2 månader sedan. Fick höra att det kan göra ont först i början och att man vande sig. Jag klarade inte av mer än 1 vecka och jag tyckte inte annat än att jag fick mera ont av dom. När ytterligare en sjukgymnast sa att jag skulle prova dom så gav jag dom ett nytt försök. Gick och gjorde en efterjustering och nu sitter jag med dom igen.
Problemet är att jag nu med andra dagen i dom fortfarande bara får ont. Kan liksom inte gå normalt i dom, just den känslan får jag, att det är två bollar som känns hårda och att jag liksom nästan går knepigt i dom.
Min undran är nu. Hur ska det egentligen kännas första tiden i dom? Kommer man verkligen vänja sig? Ska jag verkligen fortsätta att gå i dom fast det känns knepigt, och ont på en skala ifrån 1 till 10 ungefär 4. Är det normalt?
Tacksam för era erfarenheter.
/Nikki
Irene
1968 • Åstorp
#2
22 juni 2016 kl 06:50
Gilla
Rådet brukar vara att man måste vänja in sig i dem. Det tar en tid att göra detta och man brukar börja med att ha dem någon timme om dagen. Ta hjälp också med att få rejäl massage på fötter och ben.
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#3
22 juni 2016 kl 07:08
Gilla
Jag har haft mina en dryg månad och nu känns det riktigt bra. Mina problem blir bättre och bättre. Hade en plågsam start med sulorna men med facit i hand var det värt att stå ut. Nu vill jag inte gå utan dom. //Jennie
1983 • Göteborg
#4
22 juni 2016 kl 07:50
Gilla
Så mina första två plågsamma dagar med dom betyder inte att jag ska kasta dom i sjön? Min frustration är enorm då jag ska på en fjällvandring om en vecka, precis just nu så är ju smärtan enormt mycket större att gå med inläggen än utan dom. Hm kanske får fortsätta med dom då, dom kostade ju en del, men vill inte heller riskera att jag får halta mig fram om en vecka.
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#5
22 juni 2016 kl 10:30
Gilla
Gör som Irene tipsade om ovan. Ta en timme i taget och vänj dig långsamt. Tillslut vänjer du dig och smärtan är borta. Jag ska oxå fjällvandra och tanken är att sulorna ska i vandrarkängorna för att avlasta när jag går länge och bär tungt. Ger det sig inte inom en månad så ta kontakt medstället där du gjort dom så borde du få hjälp.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
22 juni 2016 kl 12:48
Gilla
Tycker också att det låter vettigare att vänja sig en timme i taget än att köra på heltid med ökad smärta. Smärta ger låsningar och du kan få följdsymptom.
Med tanke på din planerade fjällvandring (låter lite oklokt i o f s) kanske du ska prova något annat också? Själv har jag haft metatarsalgi och köpte pelotter hos skomakaren för en spottstyver, de räckte för mig och sen tränade jag bort metatarsalgin. Nu är Mortons annorlunda och värre har jag fått för mig men med bara en vecka på dig att vänja dig - kanske kan du få lite avlastning mindre smärtsamt med något "mittemellan", den tid du inte har inläggen. Du kan ju testa med bara en papperstuss som du flyttar runt och till sist tejpar fast på bästa stället några timmar. Placeringen var viktig för mig och det kan ju vara så att dina sulor inte är perfekta för ändamålet, då borde de justeras. Men tiden är nog för kort.
1969 • Lycksele
#7
22 juni 2016 kl 14:19
Gilla
Hur mycket har du användt dem i början? Jag gjorde ilägg i Mars och där jag gjorde iläggen så var de noga att påpeka att första veckan fick jag bara använda dem en timme/dag och han poängterade med en timme var det inte en timme och fem minuter utan MAX en timme, andra veckan max 2 timmar, tredje veckan 4 timmar och sedan trappa upp mer och mer. Jag skulle även förvänta mig att få ont i knän och höfter i början då steget var förndrat men att det skulle gå över. Jag står eller går i jobbet på betong hela dagarna och i jobbarskorna har jag nu vant mig vid dem så jag inte känner av dem, i löparskorna håller jag fortfarande på med invänjning där jag har dem på pass upp tlll en mil och om det inte är riktigt hårda pass. Med det vill jag egentligen ha sagt att det låter som du har lite bråttom och kanske har dem för mycket i början. det tar tid att vänja sig men låt det ta den tid det behöver.

/Nik
1983 • Göteborg
#8
22 juni 2016 kl 17:25
Gilla
Tack för era svar. Har bestämt att ge dom ett försök ändå, låter som att det är naturligt att jag har lite ont. Fjällvandringen är bokad sedan länge och jag kan nog vandra utan dom, har ett par skor med väldigt bred läst som fungerar. Får ta med dom och gå korta stunder.
Jag kan nog ha gått i dom lite för länge. Tror jag gick i dom 1 timme första dagen och kanske 3timmar andra dagen. Ska ge det som ni har tipsat om, en stund om dagen, max en timme. Hjälper dom till slut så låter det ju som att det är värt det. Ska hålla tummarna nu:)
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#9
23 juni 2016 kl 07:09
Gilla
Blir det inte bättre så vänd dig till "löp & skokliniken" på Plantagegatan i Linné. Ortopedteknikerna där är även fysioterapeuter. Där går jag. Dom är väldigt duktiga.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.