Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4807 visningar

öm insida smalben.

1977 • svanesund
#1
11 oktober 2008 - 12:35
Gilla
Hej. är en ovan löpare som har tränat en hel del för ca 15 årsedan med bla löpning, har nu börjat spinga igen och det är ju hur kul som helst, Men får problem med att jag blir ganska rejält öm på insidan smalbenen kanske mest på vissa "punkter" har börjat springa efter ett träningsprogram jag hittat på iform där man trappar upp väldigt långsamt, har ilägg och nya skor som löplabbet hjälp mig att välja, ganska roligt när jag provade ut skor där för ca 5 år sedan tyckte dom att jag pronerade ganska mycket inåt vilket förklarade mina problem men nu fick jag en neutral sko vet ju inte vad man skall tro? är detta en benhinneinflamation som skall vilas ut eller är det bara att jag är ovan? någon som känner igen detta tycker alla pratar om inflamation på framsidan smalbenet?
1981 • Linköping
#2
11 oktober 2008 kl 12:46
Gilla
Hej!
Insida smalben, öm vid beröring samt vid belastning (främst i början av löppasset) är klassiska benhinneproblem. Själv är jag dock tveksam till den inflation i begreppet benhinne"inflammation" som uppstått... Du verkar ju göra allt rätt (det nya valet av sko kan ju bero på att du helt enkelt växt bort från din pronation?) det du kan testa är att välja ett mjukar underlag till dina löprundor, strecha smalbenen (baksida samt framsida, då sitter du på smalbenen och lutar dig bakåt. rumpan på hälarna) samt vad träning (tåhävningar).
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#3
11 oktober 2008 kl 14:49
Gilla
Häftigt, sprang du innan du ens var född... ;-) 15 år sedan måste ju varit 1993.

Har samma problem, sonmm johan. ont på insidan smalbenet av vänstra sko. har inte haft detta innan men bytte till nya skor nyligen. Från mizuno till asics nimbus antar att det är därför. Får strectcha enligt Karins förslag och se om det hjälper!



Per Bilén
1969 • Halmstad
#4
11 oktober 2008 kl 16:50
Gilla
har själv haft problem med exakt samma sak. Nu har jag blivit av med det efter ihärdigt stretchande av vadmusklerna, tåhävningar och massage av det ömma området efter varje löptur. (Faktiskt så ofta jag kan, mina kollegor har ibland inte trott jag är klok där jag sitter på möten och klämmer på vaderna) Tror dock att jag har lätt för att få tillbaks det, så jag fortsätter med mina övningar och håller det i schack på det viset.
Emil Westin
1991 • Linköping
#5
11 oktober 2008 kl 16:57
Gilla
Hur gör man "tåhävningar"? :p
1977 • svanesund
#6
11 oktober 2008 kl 19:46
Gilla
Det verkar som om det är stretchande som gäller, undrar om det blir värre om man fortsätter att springa och stretcha eller om man ska vila i mellan?
Johan I
1987 • Örebro
#7
11 oktober 2008 kl 20:21
Gilla
Emil:
Tåhävningar är när man t.ex. står på en trappkant så att hälarna är utanför i luften och tårna på trappan. Sedan gör man hävningar upp och ned (gå upp på tå och sedan ned så långt det går utan att tårna tappar kontakt med trappkanten).
Alternativt är att bara stå på marken och gå upp på tå sedan tillbaka ned på marken och repetera. Detta kan man t.ex. göra när man borstar tänderna eller liknande syssla.

En mycket bra övning och vana enligt många.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.