Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 8174 visningar

Trötthet i benen efter lätt löpning

1994 • Borås
#1
2 november 2015 - 22:18 (Redigerad 2 november 2015 - 22:19)
Gilla
Något konstigt har hänt med mina ben (speciellt låren) efter jag sprang Gbg-varvet i våras. Har aldrig tidigare sprungit gbg-varvet, 21 år och sprang på 1.35.02. Efter loppet var benen rejält trötta, men det kändes ju naturligt då jag tog i.

Innan jag fick problem med benen så sprang jag mellan 4-6 mil i veckan.Sprang varierade pass - intervaller och distanspass. Distansen 2,1 mil var alltså inget nytt eller ovanligt för mig. Alternerade med andra pass på friskis och svettis (cirkelgym, spinning osv.) + tennis en timma i veckan när jag hinner.

I dagsläget kan jag inte ens jogga 2-3 km utan att jag får en rejäl trötthetkänsla i benen under och efter. Benen (mest låren) känns helt tomma på kraft, trots att jag joggar långsamt. Efter jag joggat så får jag värk i benen, känns nästan som en träningsvärk, som sitter i flera dagar efteråt… Har testat att cykla och köra andra pass på friskis, men det funkar inte heller då det mesta inkluderar benen…Så fort jag anstränger benen uppkommer trötthetskänslan.

Har varit i kontakt med sjukgymnast, naprapat och nu läkare utan några vidare resultat till förbättring. Sjukgymnasten trodde på överträning, men nu har jag inte tränat som vanligt på snart 5 månader (!!) och problemet kvarstår. Har även varit och kollat blodvärdet (är blodgivare), men det var normalt.

Är det någon som har/haft liknade symptom? Hur gjorde ni isåfall? Har ni några idéer om vad mitt problem kan bero på?

Tacksam för svar! Håller på att bli tokig av detta ovetande…
Sara
1975 • Uppsala
#2
3 november 2015 kl 02:05
Gilla
Har haft precis samma sak. I våras efter 6 månaders hård träning "dog" framsida lår. Brukade ha massage varannan vecka, men nu blev det 8 veckor utan. En vecka innan Sholm maraton kunde jag knappt gå. Min massör höll på 50 min på resp lår för att få bort alla knutar. Fortsatte sen, men utan löpning och gick sen i väggen totalt i juli. Skyhög puls och helt slut efter 4 km jogg. Hela juli utan löpning, bara styrka på övre och simning med dolme. Sakta jogg i 6-tempo max en mil en gång i veckan i augusti/september. Kan nu springa 10-14 km i 5.40-6 km/min utan att jag får hjärtklappning och kan spinna utan problem. Låren känns, men ser till att återhämta mig. Jag skulle ha slutat direkt, i stället blev det nu 1 månad helvila och 3 månader av långsam ökning. Mitt råd, helvila ngr veckor, sedan powerwalka och sen prova med jogg. Massage och foamroller. Simma, köra med väst i vattnet. Gymma armar, axlar etc. Tålamod! Tidigare kunde jag springa 2 mil bara så, nu blir målet 2 mil utan att gå innan jul...
1949 • Göteborg
#3
3 november 2015 kl 08:23
Gilla
Har råkat ut för samma sak 3 ggr med några år mellan. Vet numera att (för mig åtminstone) gäller återuppbyggnad som om jag börjar från nära NOLL. Springa - gå några km åt gången, öka successivt under några månader och kanske efter ½ år köra 21 km i lugnt tempo igen. Viktigt att ta hand om sig, kost, vila o sömn, samt inte börja köra hårdpass för tidigt. Men man kommer igen, nära pers på Finalloppet i helgen (19 km terräng i Skatås).
(Tror att orsaken för mig var tömning av alla depåer, överträning av signalsystemen till musklerna och annat "flum" som inte kan bevisas. )
Mike weiland
1977 • billingsfors
#4
3 november 2015 kl 16:08
Gilla
Drabbades av det samma efter några tuffa träningsveckor som avslutades med en tävling. Det som funkade för mig var en veckas träningsvila med stretching. När jag började träna igen så körde jag kortare pass 200m och 400m som intervall och 3-5km som distanspass för att sedan öka på träning i den mån kroppen orkade det tog c:a 7-8 veckor innan jag var tillbaka på samma nivå som före. Något annat jag även gjorde under denna perioden var att öka på kosten en del då upplevelsen var att det inte fanns någon energi i musklerna utan man började producera syra direkt. Jag tror att i mitt fall så berodde det på att jag tränande hårt samtidigt som jag "festade till" några gånger och det gjorde att jag sakta med säkert tränade ner kroppen för mycket och tävlingen blev det som gjorde att det blev för mycket. Lycka till med återhämtningen/rehab!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.