Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 9881 visningar

På gränsen till överansträngning, vila?

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
13 oktober 2015 - 20:43
Gilla
Jag har nu i några dagar tagit det lugnt då jag efter senaste löppasset (och lite innan, jag lyssnade inte helt på kroppen) känt en stickande och ömmande känsla i muskelfästen vid knäna, och även i fotleden. Förra veckan blev det rätt mycket, då jag ökade frekvensen på min motion rätt rejält, p.g.a. två halvt oplanerade promenader på strax över milen vardera samt ett extra löppass för att prova nya skor. Jag har ju precis börjat springa milen, och brukar inte vara igång mer än var tredje dag. Så förra veckan när det var löpning eller snabba promenader nästan varje dag, på uppemot milen, var givetvis att testa gränserna i onödan.

Frågan nu är mest...jag har ju inte fått något riktig inflammation som det känns, det står liksom bara och väger på gränsen till att bli något. Just den här stickande smärtan som kommer om jag försöker gå lite för fort eller så känns som en varning.

Hur länge borde jag behöva vila för att vänta ut det här? Var ute på sista passet i lördags, och hade tänkt fortsätta känna på nya skorna en del nu i veckan, då det är en månads fritt byte om de känns fel, med Intersports garanti...

Senast jag fick en riktig överansträngning och inflammerade muskelfästen fick jag ju vila säkert tre veckor innan det var bra, detta måste väl gå klart fortare?
Dana
1965 • Helsingborg
#2
14 oktober 2015 kl 06:38
Gilla
jag är fortfarande för träning minskning i ditt fall niklas..
Mille
1987 • knivsta
#3
14 oktober 2015 kl 06:50
1 Gilla
Du är ju redan inne på svaret Niklas, din kropp behöver vila! Kanske pröva lite alternativ träning som tex simning. Mycket bra konditions mässigt och väldigt skonsamt för kropp och leder.
Niklas
1986 • Trollhättan
#4
14 oktober 2015 kl 07:40
Gilla
Jodå jag ska allt vila tills det känns bra, tänkte mest höra om någon visste hur länge det borde ta, såhär innan det blivit illa, men är på gränsen till?

Sen ska jag hålla mig till var fjärde dag med mina löppass, inte som det blev förra veckan. Blir lagom framöver tror jag. Jag sprang var tredje dag under hela sommaren, utan skador eller problem, men nu har jag lite mer i vardagen, plus att jag styrketränar, så då tror jag på var fjärde dag.

Simning är säkert kanon när man går med skadekänning, men tilltalar tyvärr inte mig. Jag kan däremot sätta mig på en träningscykel om det behövs, det är ju också relativt skonsamt, och bra för konditionen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
14 oktober 2015 kl 08:04
1 Gilla
Om du har tillgång till gym med crosstrainer, stak- roddmaskiner så är de ett bra alternativ till löpning när du är sliten. Min favorit är stakmaskinen på Friskis, trycker man på och jobbar så blir man riktigt flåsig och det är bra bålträning.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#6
14 oktober 2015 kl 08:08 Redigerad 14 oktober 2015 kl 08:09
1 Gilla
Jättesvårt att säga generellt men det är inget ovanligt att ha lättare känningar och tendenser till överansträngning om man löptränar mycket. Däremot är det väldigt individuellt hur lugnt man måste ta det, eller hur mycket man måste rehabba/prehabba med t ex massage, styrketräning för att hålla sig till just känningar utan att det utvecklas till värre skador.

Sedan så kan man väl säga att är det ömt så är det redan inflammerat i någon mån men det finns ju gradskillnader. Med tiden lär man sig (i bästa fall) mer och mer att känna var gränserna går för den egna kroppen, hur och när man bör vila etc. Men som relativt ny löpare har man dels inte hunnit lära sig det riktigt och dels är muskelfästen och ligament "underutvecklade" i relation till kondition (och till viss del musklerna) så risken för riktiga överbelastningsskador är större än om man har en lång tids kontinuerlig löpträning bakom sig.

Det sämsta du kan göra är att köra på och testa gränserna, då blir det lätt "start" "stopp" hela tiden med nya skador. En skada leder lätt till en annan skada i och med att man kanske börjar springa lite annorlunda för att man är lite hämmad i steget pga skadekänningar och att man tappar en del vid helvila. Då är det bättre att som Mille föreslår alternativträna, välj nåt du gillar. Vill du hålla alternativträningen så löpspecifik som möjligt men ändå skona kroppen är crosstrainer ett bra alternativ. Även motionscykel är bra men kör då gärna hellre hög frekvens och lättare motstånd än långsamt med tungt motstånd.
Anton J
1993 • Göteborg
#7
14 oktober 2015 kl 11:21
1 Gilla
Jag började springa i somras och har fått liknande problem. Efter ett backintervallpass (mitt första av just den typen) den 17 september fick jag väldigt ont på insidan höger underben, typ mellan vaden och skenbenet. Det tog ett tag för mig att förstå vad det var för smärta men nu tror jag att det är typ muskelfästet till vaden eller något liknande som smärtar (är inflammerat?).
Jag avstod löpning i nästan två veckor. Under tiden försökte jag först att gå VÄLDIGT långsamma promenader som helst inte skulle göra ont samtidigt som jag alternativtränade på gymmet. Det blev ganska snabbt bättre.
Dock ville jag springa Gbg-varvets seedningslopp den 4 oktober så jag körde två lugna pass innan det och gick för fullt på loppet (utan att känna någon smärta, kanske pga adrenalinet). Tog ett pass alternativträning efter loppet men sen sprang jag ett halvlugnt pass och fick tillbaka smärtan. Tråkigt. Onödigt.
Nu ska jag vila tills jag inte känner det och om det inte går över ganska snabbt så drar jag till en sjukgymnast. Jag har dock lyckats bli förkyld samtidigt så nu känns det lite lättare att vila :)

Jag försöker stretcha och köra hemmagjord foam roller (borde verkligen få tummen ur och köpa en riktig...!) samtidigt som det är Voltaren 3 ggr/dag. Det känns redan efter några dagar MYCKET bättre men denna gång ska jag låta det bli helt bra innan jag börjar springa igen. Och när jag börjar springa igen så tänker jag börja väldigt lugnt, typ 6:30-tempo. Bara för att vänja kroppen vid löpning igen.
Lars-henric Granedal
1968 • Stromstad
#8
14 oktober 2015 kl 12:40
1 Gilla
Vila! Och bevären kan lika gärna komma från nya skor som för mycket träning. Troligen en kombo därav.
Daniel
1971 • Stockholm
#9
14 oktober 2015 kl 13:11
1 Gilla
#7
Så fick jag när jag landade med fötterna framför kroppen.
När jag fick hjälp med att utveckla löpsteget (och landa med fötterna under/bakom) försvann det direkt.
Anton J
1993 • Göteborg
#10
14 oktober 2015 kl 16:27 Redigerad 14 oktober 2015 kl 16:33
1 Gilla
# 9
Mycket intressant! Jag har inte hållit på med löpningen så länge men försökte direkt från början gå från min tidigare häl-isättning till en mer mitt-på-foten-isättning. Har också försökt jobba med att öka kadensen. Det låter inte alls orimligt att det är detta som har gjort att jag fått ont!

Hur snabbt blev det bättre av att du utvecklade ditt löpsteg?

Edit: Nu såg jag ju i och för sig att du skrev att det försvann direkt men vilade du tills det inte gjorde ont innan du började springa igen och utveckla ditt löpsteg?
Niklas
1986 • Trollhättan
#11
14 oktober 2015 kl 16:49
Gilla
#10
Du måste nog vila ut det nuvarande först oavsett. Kan inte springa med ny teknik från steg ett oavsett, och det kommer troligen inte gå över om du är där och bråkar än.
Niklas
1986 • Trollhättan
#12
14 oktober 2015 kl 16:51
Gilla
#8
Jo, nya skor kommer säkert göra det lite besvärligt ett tag, speciellt då jag gått från pronerande steg och sko till en neutral sko då jag enligt kameran vid löpbandet på Intersport har jobbat bort det mesta av den sneda belastningen. Men jag var öm redan innan jag gick ut den rundan med nya skorna, dock rätt lite. Jag lyssnade inte på kroppen bara. Eller hoppades att det inte var nått, som man dumt gör ibland.
Anton J
1993 • Göteborg
#13
14 oktober 2015 kl 16:58
1 Gilla
# 11
Du har rätt! Men jäkligt tråkigt att inte kunna springa...
Daniel
1971 • Stockholm
#14
14 oktober 2015 kl 18:48
1 Gilla
#10
Det gick över väldigt fort, typ efter en löptur eller två.
Och då hade jag dragits med problemen i ett år.

Det är svårt att fixa till ett bra löpsteg själv (tycker jag).
Allt blir mycket mer uppenbart när man blir filmad och har nån som instruerar en.

Jag bokade en tid hos Fredrik Zillén (www.springsnabbare.se).
Min bästa löparinvestering nånsin. : )
Men det finns säkerligen andra som är lika kompetenta.

Lycka till!
Niklas
1986 • Trollhättan
#15
14 oktober 2015 kl 19:15 Redigerad 14 oktober 2015 kl 19:15
1 Gilla
#13
Minst sagt. Hoppas jag kan vara igång igen till helgen, men är långt ifrån säker på det...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.