Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 7970 visningar

Skor vid orientering

Åsa Simonsson
1969 • Gävle
#1
25 augusti 2015 - 09:43
Gilla
Jag genomför Naturpasset varje sommar. Det blir en mix av att springa i skogen och på grusvägar/motionsspår. I blöta marker är det skönt med GoreTex-skor, men ofta upplever jag en sådan sko som ganska stel och styv. Vanliga joggingskor funkar i torra marker, men kan kännas lite instabil i skogen och dåligt skyddad mot sten, rötter, grenar osv. Dessutom fastnar frön och annat i en vanlig joggingsko.

Vad rekommenderar ni för skor vid orientering? Vad kan vara bra att tänka på vid val av sko för det ändamålet?
Erik Högkvist
1989 • Karlstad
#2
25 augusti 2015 kl 09:57 Redigerad 25 augusti 2015 kl 10:09
1 Gilla
Det givet bästa valet för orientering är såklart ett par orienteringsskor. Finns flera märken som gör skor som funkar utmärkt för orientering, bland annat VJ, Icebug och Inov-8. Sedan är frågan om man ska ha en sko med eller utan metalldubbar, men det är lite personligt tror jag. Själv föredrar jag orienteringsskor utan metalldubbar. Jag använder VJ Irock för tillfället, som har ett grymt grepp på det mesta (utom blöta rötter och spänger), trots att de inte har metalldubbar. Bra löpkänsla i dem också tycker jag.

Här finns flera exempel på bra skor för orientering: http://letro.se/produktgrupp.asp?vgrlink=2&menucmd=kategori
Åsa Simonsson
1969 • Gävle
#3
26 augusti 2015 kl 16:33
Gilla
Tack Erik för svar och länk!
VJ Irock lät ju bra - just det där med löpkänsla känns viktigt för mig. Ska definitivt leta upp en butik där man säljer orienteringsskor.
Jonas
1978 • Göteborg
#4
26 augusti 2015 kl 18:22
Gilla
Jag skulle rekommendera metalldubbar, då jag med säkerhet vill ha bra grepp både på stenhällar, rötter osv. Sen är det viktigt med ett par skor som dränerar vatten bra.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#5
26 augusti 2015 kl 19:00
1 Gilla
För orientering behövs ju inte en dämpad sko. GoreTex-skor tror jag knappt existerar bland orienterare däremot är det ju viktigt att den inte drar åt sig vatten, dvs den ska ha låg våtvikt.
Själv kör jag mest med Inov8 190, en sko med gummidobbar, som är den skönaste (löpkänslan) skon jag sprungit med. Den är dock väldigt mjuk och skyddar inte helt mot grenar och sånt. Jag har också ett par VJ Bold som jag tror är den lättaste skon med metalldubbar, de är också trevliga att springa med men jag föredrar normalt sett inov8-skorna. :)
Om du vill prova orienteringsskor så föreslår jag att du åker ut till en orienteringstävling. De brukar finnas försäljning/möjlighet att prova skor på de flesta tävlingar. Kolla på eventor.orientering.se/Events för att hitta någon passande. :)
Åsa Simonsson
1969 • Gävle
#6
8 september 2015 kl 15:03
Gilla
Har funderat och kanske är det en trailsko som är det bästa för mig då jag inte endast håller mig till obanad skogsterräng, utan också springer längs stigar och motionsspår. Rädd att en renodlad orienteringssko blir för odämpad då.
Ska hur som helst försöka besöka en orienteringstävling för att prova orienteringsskor - tack för tipset, Mattias! Och sen får jag väl jämföra med trailskor helt enkelt och se vad som känns bäst.

1967 • Nyköping
#7
8 september 2015 kl 22:49
Gilla
Jag springer med vj sarva xero som är mer dämpad än vanliga orienteringsskor. Den funkar väldigt bra för vinterlöpning på isiga hårda vägar och på löpspår samt trail. Finns säkert i en variant utan metalldubb också.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#8
9 september 2015 kl 10:12
Gilla
Jag tycker X-Talon 190 fungerar alldeles utmärkt på skogsstigar/motionsspår. Det fungerar även bra att springa på asfalt med dem tycker jag, dock slits dobbarna onödigt fort då och jag kanske inte direkt skulle springa 10km+ på asfalt med dem. Gummidobbarna innebär att det blir en viss dämpning i dem. Men det finns ju mycket att välja på... :)
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#9
9 september 2015 kl 22:08
1 Gilla
Beror lite på vilken typ av orientering du tänkt springa. Om det är mestadels stiglöpning med kortare avstickare ut i skogen eller längre sträckor genom ostigad terräng.

Jag blir i stort sett alltid blöt om jag orienterar så en sko som inte suger vatten ich blir tung är a och o. Om du springer mestadels stig och undviker de regnigaste dagarna kanske du kan tumma lite på det.

Sen behövs bra fäste och bra kontakt med underlaget, vanliga uppbyggda joggingskor blir helt enkelt för höga (för att ibte tala om allt vatten de suger åt sig). Du behöver heller inte särskilt mycket dämpning om du undviker asfalts- och grusvägar.

Jag har ett par Mizunodojjer för terräng som jag nyligen köpte då jag kasserat mina gamla orienteringsskor från 90-talet. De funkar ok men i efterhand skulle jag valt ett par med mindre drop.
Magnus Wallén
1985 • Växjö
#10
13 september 2015 kl 12:31
Gilla
Icebug acceleritas är nog ett säkert kort!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.