20 juli 2015 kl 10:42
Mina tankar i ämnet:
- Många ovana löpare springer med ett lite för långt steg, för låg frekvens och med en sittande löpstil p g a svag bålstyrka.
- En stolt hållning rättar till en hel del saker "automatiskt".
- Höftens position är viktig.
- Löpfrekvensen är beroende av hastighet och det finns inget magiskt tal som 180 som passar alla i alla hastigheter. Däremot tjänar de flesta på att höja sin stegfrekvens något. Jag kan med lätthet springa lugn distans i 174-176 men 180 känns fortfarande onaturligt. I högre farter kan jag springa med klart högre frekvens än 180.
- Att titta på hur elitlöpare som t ex i Fredriks inlägg ovan är av begränsat värde för motionärer (annat än som ren inspiration) eftersom farterna skiljer sig markant åt och bakåtkick, knälyft och vinkel i knäled naturligt blir helt annorlunda i väldigt hög fart.
- Löpskolning har absolut en plats i att förbättra spänst, teknik och löpstyrka men den rådande löparboomen har säkert överdrivit betydelsen av det ihop med det faktum att det är så lätt att träna "på plats och i grupp".
- Det effektivaste sättet att springa "bättre" är att springa mer även om risken är att fel rörelsemönster permanentas men den risken är mindre än fördelarna som mer löpning ger.